16 Ιουν 2014

Ουκρανία: Συγκρούσεις στο Ντονέτσκ ενώ είναι σε εξέλιξη ο «πόλεμος» του φυσικού αερίου Δημοσίευση: Δευ, 16/06/2014 - 18:47

Ουκρανία: Συγκρούσεις στο Ντονέτσκ ενώ είναι σε εξέλιξη ο «πόλεμος» του φυσικού αερίου
Δημοσίευση: Δευ, 16/06/2014 - 18:47
Εγκαταστάσεις φυσικου αερίου στην Ουκρανία (Φωτο αρχείου ΑΡ)

Δυνάμεις των ενόπλων ομάδων αυτοάμυνας της αυτοανακηρυχθείσας «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ» κατέλαβαν σήμερα το κτίριο της Κεντρικής Τράπεζας στην πόλη του Ντονέτσκ, στην ανατολική Ουκρανία, όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.
«Αυτή τη στιγμή διεξάγεται μια σύσκεψη για να θέσουμε υπό τον έλεγχό μας την Κεντρική Τράπεζα, το υπουργείο Φόρων και το δημόσιο ταμείο της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ», δήλωσε ο Ολεξάντρ Ματιούσιν, ένας από τους ενόπλους, μπροστά από το κτίριο της Κεντρικής Τράπεζας. «Δεν θέλουμε να δίνουμε πια φόρους στο Κίεβο, θέλουμε να τους κρατάμε για εμάς», πρόσθεσε. Σύμφωνα με τον Ματιούσιν, οι δυνάμεις ασφαλείας «δεν εμπόδισαν την κατάληψη του κτιρίου», μάλιστα επεσήμανε ότι «συνέβαλαν» σε αυτή.
Η δημαρχία του Ντονέτσκ ζήτησε από τους περίπου ένα εκατομμύριο κατοίκους της πόλης να αποφεύγουν την περιοχή όπου βρίσκεται το κτίριο της Κεντρικής Τράπεζας.
«Έκοψε» το αέριο στην Ουκρανία η Ρωσία
Η Ρωσία πραγματοποίησε σήμερα την απειλή της και διέκοψε την παροχή φυσικού αερίου στην Ουκρανία μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο χωρών. Όπως δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Ενέργειας, Γιούρι Πρόνταν, η Ρωσία επιτρέπει πλέον να διέρχεται από το ουκρανικό έδαφος μόνο ο όγκος του φυσικού αερίου που προορίζεται για τις ευρωπαϊκές χώρες, διαβεβαιώνοντας ότι η χώρα του δεν θα δημιουργήσει προβλήματα όσον αφορά τη διέλευση του φυσικού αερίου που προορίζεται για την Ευρώπη.
Ωστόσο η διακοπή αυτή εγκυμονεί τον κίνδυνο να επηρεαστεί ο εφοδιασμός της Ευρώπης, κάτι που επισήμανε και ο επικεφαλής της ρωσικής εταιρείας φυσικού αερίου «Gazprom». Ο Αλεξέι Μίλερ δήλωσε πως η Ρωσία θεωρεί «όχι ασήμαντο» τον κίνδυνο που υπάρχει για το φυσικό αέριο που διέρχεται μέσω της Ουκρανίας και προορίζεται για την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η ρωσική εταιρεία φυσικού αερίου αξιώνει από την Ουκρανία να εξοφλήσει το χρέος της για το φυσικό αέριο που της έχει παραδοθεί, το οποίο ανέρχεται σε σχεδόν 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια, και να αρχίσει να προπληρώνει προτού ξαναρχίσει τις παραδόσεις φυσικού αερίου στο Κίεβο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ