12 Ιουλ 2014

Ξεπέρασαν τους 100 οι νεκροί των ισραηλινών επιδρομών

Ξεπέρασαν τους 100 οι νεκροί των ισραηλινών επιδρομών



Ολα τα εναπομείναντα υπάρχοντα, ένα τσουβάλι στην πλάτη...
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΡΑΜΑΛΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--
Στο στόχαστρο των φονικών επιδρομών του ισραηλινού στρατού παρέμειναν χτες για τέταρτη μέρα από την «επίσημη» έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης «Προστατευτική Αιχμή» οι περίπου 1.700.000 Παλαιστίνιοι κάτοικοι της Γάζας, που θρηνούν ήδη για το θάνατο πάνω από 100 συνανθρώπων τους (μεταξύ των οποίων πολλά μωρά, γυναικόπαιδα, γέροντες) και τον τραυματισμό τουλάχιστον 700 άλλων. Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν φαινόταν στον ορίζοντα κάποια σοβαρή ελπίδα για άμεση κατάπαυση του πυρός, αφού οι συνηθισμένες δηλώσεις ηγετών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, όπως οι Πρόεδροι ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα και Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, περί της «ανάγκης εκεχειρίας», δεν έφεραν αποτέλεσμα. Ετσι κι αλλιώς, με την πολιτική και τη στάση τους ρίχνουν νερό στο μύλο του Ισραήλ για κλιμάκωση της σφαγής σε βάρος του παλαιστινιακού λαού.
Παράλληλα, ο απεσταλμένος του διεθνούς κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή, πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, άσκησε πιέσεις για την επίτευξη εκεχειρίας, διαπιστώνοντας ότι οι εξελίξεις βρίσκονται πλέον σε «κρίσιμο σημείο».
Σε αντίστιξη, Τουρκία και Αίγυπτος αντέδρασαν χτες σε πιο έντονους τόνους. Από τη μία ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρ. Τ. Ερντογάν είπε ότι ο βομβαρδισμός της Γάζας εμποδίζει τις προσπάθειες αποκατάστασης των τουρκο-ισραηλινών σχέσεων, ζητώντας από το Τελ Αβίβ «να σταματήσει τώρα η βαρβαρότητα». Από την άλλη, το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου σε χτεσινή του ανακοίνωση ζήτησε να σταματήσει «η υπερβολική και μη απαραίτητη στρατιωτική βία που προκαλεί το θάνατο αθώων αμάχων». Αιγύπτιοι διπλωμάτες διέψευσαν τις φήμες πως βρίσκεται σε εξέλιξη επικοινωνία με τους Ισραηλινούς, με στόχο την επαναφορά στη συμφωνία εκεχειρίας μεταξύ «Χαμάς» και Ισραήλ που είχε επιτευχθεί το Νοέμβρη του 2012...
Αξίζει πάντως κανείς να επισημάνει ότι για πρώτη φορά χτες, πέρα από τις εκατοντάδες ρουκέτες που εκτοξεύουν μαχητές της «Χαμάς» και της «Ισλαμικής Τζιχάντ» στη Λωρίδα της Γάζας προς το Νότιο Ισραήλ (σε μία προσπάθεια αντίστασης στις φονικές επιδρομές των εισβολέων), είχαμε ρίψη ρουκετών από το Λίβανο. Σύμφωνα με Λιβανέζους στρατιωτικούς αξιωματούχους, βρέθηκαν δύο εκτοξευτήρες ρουκετών κοντά στη μεθόριο με το Ισραήλ, από τις οποίες φαίνεται πως εκτοξεύτηκαν τρεις ρουκέτες. Οι αξιωματούχοι δεν ήταν σε θέση να ανακοινώσουν την ταυτότητα των δραστών, λέγοντας πως περιμένουν τα αποτελέσματα έρευνας. Μία από τις ρουκέτες αυτές, πάντως, έπεσε σε βενζινάδικο της ισραηλινής μεθοριακής πόλης Ασντόντ, προκαλώντας τον τραυματισμό τριών Ισραηλινών, εκ των οποίων ο ένας νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.
Παράλληλα, εκπρόσωποι της «Χαμάς» στη Γάζα προειδοποίησαν όλες τις ξένες αεροπορικές εταιρείες που πραγματοποιούν πτήσεις προς το διεθνές ισραηλινό αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν να αναστείλουν τα δρομολόγιά τους προς το Ισραήλ, σημειώνοντας ότι μπορεί να πέσουν θύματα επίθεσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ