15 Ιουλ 2014

ΙΣΡΑΗΛ Συνεχίζει ανενόχλητο τη σφαγή στη Λωρίδα της Γάζας

ΙΣΡΑΗΛ
Συνεχίζει ανενόχλητο τη σφαγή στη Λωρίδα της Γάζας

Πάνω από 175 οι νεκροί, τουλάχιστον 1.300 οι τραυματίες
Πρόταση εκεχειρίας από την Αίγυπτο


ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.--
Η κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου συνέχιζε ως χτες αργά βράδυ το αδιάλειπτο σφυροκόπημα της Λωρίδας της Γάζας από τα ισραηλινά βομβαρδιστικά, ισοπεδώνοντας δεκάδες οικοδομικά τετράγωνα και προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον 175 ατόμων και τον τραυματισμό 1.300, την ώρα που ΗΠΑ και ΕΕ καμώνονται πως αντιδρούν. Λένε ταυτόχρονα ότι είναι δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπίζει τον εαυτό του, όταν εκτός από την κατοχή παλαιστινιακών εδαφών δολοφονεί εν ψυχρώ τους Παλαιστίνιους...
Ετσι, παράλληλα με τους βομβαρδισμούς, η ισραηλινή πολεμική αεροπορία εντείνει από την Κυριακή και τις επιχειρήσεις ψυχολογικού πολέμου. Ισραηλινά αεροπλάνα «βομβάρδισαν» την Κυριακή τους κατοίκους του βόρειου τμήματος της Λωρίδας της Γάζας με φέιγ βολάν, καλώντας τους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους γιατί επίκειται ακόμη σφοδρότερος βομβαρδισμός...
Μέσα σε αυτό το κλίμα, η Αίγυπτος ανακοίνωσε αργά χτες βράδυ πρόταση εκεχειρίας τριών βημάτων: α) 12ωρη παύση των εχθροπραξιών από σήμερα το πρωί και από τις δύο πλευρές, β) άνοιγμα των μεθοριακών περασμάτων με τη Λωρίδα της Γάζας, γ) πραγματοποίηση συνάντησης Ισραηλινών και Παλαιστίνιων αξιωματούχων στο Κάιρο, 48 ώρες μετά από την επιβεβαιωμένη παύση πυρός. Στο Κάιρο αναμένεται το επόμενο διάστημα και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι...
Προπομπός χερσαίας επέμβασης;
Στο περιθώριο αυτών, είχαμε προχτές το πρωί την πρώτη χερσαία επιχείρηση Ισραηλινών κομάντος από την έναρξη των επιδρομών «Προστατευτική Αιχμή» εδώ και μία βδομάδα.
Οι Ισραηλινοί υποστήριξαν ότι κατάφεραν να πλήξουν «πεδίο εκτόξευσης ρουκετών» από τη «Χαμάς» που βρισκόταν κοντά στην πόλη της Γάζας. Ομως, έγιναν άμεσα αντιληπτοί από ενόπλους της «Χαμάς» που τους καταδίωξαν, τραυματίζοντας τέσσερις από τους κομάντος.
Η επιχείρηση φαίνεται πως ήταν έμμεση «απάντηση» σε καταδρομική επιχείρηση που πραγματοποίησαν για πρώτη φορά το βράδυ της Παρασκευής ειδικά εκπαιδευμένοι κομάντος της «Χαμάς» σε ισραηλινή ναυτική στρατιωτική βάση, αιφνιδιάζοντας τους Ισραηλινούς.
Αίσθηση προκάλεσε χτες και η επίσημη ανακοίνωση της «Χαμάς» πως χτες «έριξε στη μάχη» τρία μη επανδρωμένα αεροσκάφη της, εκ των οποίων το ένα (μήκους πέντε μέτρων) καταρρίφθηκε λίγες ώρες μετά από τους Ισραηλινούς στη νότια μεθοριακή πόλη Ασντόντ. Εκπρόσωποι της «Χαμάς» πρόσθεσαν μάλιστα πως διαθέτουν δύο εξελιγμένους τύπους μη επανδρωμένων αεροσκαφών, έναν για κατασκοπευτικές επιχειρήσεις και έναν άλλο για ρίψη «πυρομαχικών»...
Οσον αφορά στην επίθεση του Σαββάτου με ρουκέτες από το Λίβανο στη μεθόριο του Ισραήλ, οι αξιωματούχοι της «Χαμάς» διέψευσαν ότι έχουν την παραμικρή σχέση, πράγμα που έκαναν αργότερα για ρουκέτες που χτύπησαν νωρίς χτες το πρωί τα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψώματα του Γκολάν στη Συρία.
Συνιστούν ...«αυτοσυγκράτηση»
Μπροστά στο νέο αιματοκύλισμα του παλαιστινιακού λαού, ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν αρκέστηκε χτες να δηλώσει την «ανησυχία» του για τη «βία» στη Λωρίδα της Γάζας, εκτιμώντας ότι μία πιθανή ισραηλινή χερσαία επίθεση «θα αύξανε αναμφίβολα τον αριθμό των νεκρών και θα ενέτεινε τα δεινά των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας».
Στο μεταξύ υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας και της (προεδρεύουσας της ΕΕ) Ιταλίας βολιδοσκοπούν τις προθέσεις των Ισραηλινών, ασκώντας πιέσεις για «αυτοσυγκράτηση» και «εκεχειρία». Ειδικότερα το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι ο υπουργός Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ θα βρίσκεται το τρέχον 48ωρο στη Μέση Ανατολή, ενώ και το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η υπουργός Φεντερίκα Μογκερίνι θα συναντηθεί εντός της βδομάδας με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς.
Μέσα στο τελευταίο τριήμερο πραγματοποιήθηκαν μαζικές διαδηλώσεις αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό σε διάφορες πόλεις των ΗΠΑ (μεταξύ των οποίων και χιλιάδες Ορθόδοξοι Εβραίοι στη Ν. Υόρκη που ζήτησαν τερματισμό των βομβαρδισμών), σε όλες τις πρωτεύουσες ευρωπαϊκών χωρών, όπως το Λονδίνο, το Παρίσι, το Βερολίνο, το Οσλο, αλλά και σε μεγάλα αστικά κέντρα ασιατικών χωρών με ή χωρίς σημαντικό μουσουλμανικό πληθυσμό, όπως η Μανίλα, το Νέο Δελχί, το Χονγκ Κονγκ, η Τύνιδα και η Τζακάρτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ