5 Ιουλ 2014

Εβγαλαν παράνομη την απεργία στη ΔΕΗ

Εβγαλαν παράνομη την απεργία στη ΔΕΗ
Η απόφαση του δικαστηρίου εκδόθηκε αργά χτες βράδυ, αλλά η κινητοποίηση συνεχίζεται. Τις απειλές για επιστράτευση κλιμακώνει η κυβέρνηση

Από την απεργιακή κινητοποίηση που έγινε την Πέμπτη στην Αθήνα
Παράνομη και κατά περίπτωση καταχρηστική έκρινε χτες το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας την απεργία των εργαζομένων της ΔΕΗ, ύστερα από προσφυγή της Επιχείρησης, με το αιτιολογικό ότι «δεν διατέθηκε το εξαιρούμενο προσωπικό»! Η εκδίκαση της υπόθεσης ξεκίνησε το μεσημέρι και η απόφαση έγινε γνωστή λίγο μετά τις 11 το βράδυ.
Στο μεσοδιάστημα, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε ήδη εκδώσει απόφαση να λειτουργήσει κανονικά το Εθνικό Τυπογραφείο σήμερα Σάββατο και την Κυριακή, «λόγω εκτάκτων υπηρεσιακών αναγκών». Ενισχύονται έτσι οι ενδείξεις ότι η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει την δικαστική απόφαση για να επιστρατεύσει τους απεργούς της ΔΕΗ, με βάση τον αντιδραστικό νόμο 3536/2007 (άρθρο 41, Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών σε περίοδο ειρήνης).
Μετά την απόφαση του δικαστηρίου, η κυβέρνηση διέρρεε ότι θα υπάρξει «εύλογο διάστημα μέχρι να αποφασιστεί η επίταξη των υπαλλήλων», εκβιάζοντας με τελεσίγραφα να σταματήσουν την απεργία. Στο ίδιο πνεύμα, η ΔΕΗ ΑΕ ανακοίνωσε ότι «αναμένει την πλήρη συμμόρφωση προς τη δικαστική απόφαση».
Το δικαστήριο, σε μια καθαρά πολιτική μεθόδευση σε βάρος της απεργίας, την έκρινε παράνομη ως προς τη μητρική επιχείρηση και καταχρηστική ως προς ορισμένα αιτήματα που αφορούσαν τις θυγατρικές ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ. Η διοίκηση της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ συνεδρίασε αργά χτες βράδυ και αποφάσισε να συνεχιστεί η απεργία.
Μαζική συμμετοχή στη Δυτ. Μακεδονία
Χτες ήταν η δεύτερη μέρα της απεργιακής κινητοποίησης, που με τη μορφή των κυλιόμενων 48ωρων ξεκίνησε από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, με αφορμή την κατάθεση του νομοσχεδίου για τη «μικρή ΔΕΗ». Τα ποσοστά συμμετοχής στην απεργία παρέμειναν και χτες υψηλά (πάνω από 90%) στους πέντε ΑΗΣ (Πτολεμαΐδας, Αγίου Δημητρίου, Καρδιάς, Αμυνταίου, Μελίτης) και στα ορυχεία της Δυτικής Μακεδονίας.
Με υψηλά ποσοστά συνεχίστηκε η απεργία και στον ΑΗΣ Κομοτηνής, αλλά και στους ΥΗΣ Εδεσσαίου και Αγρα στην Πέλλα. Αντίστοιχα και στον ΥΗΣ Θησαυρού Δράμας, όπου επιπλέον οι εργαζόμενοι χτες το πρωί απέκλεισαν το δρόμο για να εμποδίσουν την πρόσβαση των εργολάβων που εμπλέκονται στη δραστηριότητα της ΔΕΗ.
Οι δυνάμεις του κλαδικού Συνδικάτου Ενέργειας (ΣΕΕΕΝ) συνέχισαν τις μαζικές εξορμήσεις στα χωριά της Δυτικής Μακεδονίας, με ιδιαίτερη έμφαση στα ενεργειακά χωριά, προκειμένου να ενημερώσουν το λαό για τις επιπτώσεις που θα προκύψουν από την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και γενικότερα από την απελευθέρωση της Ενέργειας.
Οι κάτοικοι της περιοχής, που ήδη βιώνουν τις επιπτώσεις από τη μέχρι τώρα πορεία ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, βρίσκονται σταθερά στο πλευρό των εργαζομένων και παλεύουν μαζί τους. Χτες βράδυ, έγιναν με πρωτοβουλία του ΣΕΕΕΝ νέες κινητοποιήσεις στην Κοζάνη, στην Πτολεμαΐδα και τη Φλώρινα. Λίγο πριν τα μεσάνυχτα και ενώ είχε γίνει γνωστή η απόφαση του δικαστηρίου, εργαζόμενοι και κάτοικοι της περιοχής άρχισαν να συγκεντρώνονται έξω από τους ΑΗΣ Καρδιάς και Αγίου Δημητρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ