5 Ιουλ 2014

Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι

Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι
-- Σύμφωνα με στοιχεία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού και εγχώριες πηγές, ο κλάδος του Τουρισμού έχει γνωρίσει τεράστια ανάπτυξη τα τελευταία 60 χρόνια. Τη δεκαετία του '50 οι ταξιδιώτες παγκοσμίως κυμαίνονταν κοντά στα 22 εκατ. και το 2013 η Ελλάδα μόνο υποδέχτηκε 20 εκατ. τουρίστες, μαζί με την κρουαζιέρα.
-- Το 2013 οι αφίξεις αυξήθηκαν κατά 15,4%, οι διανυκτερεύσεις κατά 14,5% και οι εισπράξεις κατά 18,1%. Φέτος, οι προσδοκίες είναι για νέα μεγάλη άνοδο σε αφίξεις και τζίρο. Στη Ρόδο, για παράδειγμα, οι αφίξεις βρίσκονταν το Μάη στο +12% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο. Δικαιολογημένα, λοιπόν ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), με δηλώσεις του προέδρου του, επισημαίνει ότι είναι τρία χρόνια μπροστά από τους στόχους τους, σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη του κλάδου.
-- Οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό υπέστησαν μειώσεις μισθών πάνω από 15% και διευθέτηση του χρόνου με 10 ώρες δουλειάς τη μέρα, με την υπογραφή της ΣΣΕ από τη συμβιβασμένη πλειοψηφία της Ομοσπονδίας.
-- Το 2013, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία, η απασχόληση παρά την έκρηξη των τουριστών και των δισ. ευρώ, ήταν 3,5% λιγότερη, με την πλειοψηφία των εργαζομένων να απασχολείται το πολύ έως 6 μήνες. Το ετήσιο εισόδημα μετά και την περικοπή των Ταμείων Ανεργίας δεν υπερβαίνει τις 4.000 ευρώ για τη μεγάλη πλειοψηφία.
-- Σύμφωνα με στοιχεία του 2012, οι επιχειρήσεις απασχολούσαν ανασφάλιστους τρεις στους δέκα εργαζόμενους, ενώ πάνω από 40.000 δούλευαν «νόμιμα» χωρίς ασφάλιση, με το καθεστώς της «μαθητείας», που σημαίνει ωρομίσθιο μέχρι και ένα (1) ευρώ, 10ωρες βάρδιες, στο όνομα τάχα της πρακτικής άσκησης.
-- Η λαϊκή οικογένεια αδυνατεί εδώ και χρόνια να κάνει έστω και ολιγοήμερες διακοπές. Σύμφωνα με έρευνα του ΙΝΚΑ, περισσότεροι από 75 στους 100 Ελληνες θα περάσουν το φετινό καλοκαίρι χωρίς διακοπές. Από αυτούς που δήλωσαν ότι θα κάνουν διακοπές, το 40% είπε ότι θα είναι ολιγοήμερες, το πολύ πέντε ημερών. Οι λόγοι για τους οποίους οι περισσότεροι δεν θα κάνουν διακοπές, είναι οικονομικοί (75%), επαγγελματική και εισοδηματική αστάθεια (15%), επαγγελματικές υποχρεώσεις και άλλοι λόγοι (10%). Σύμφωνα με την έρευνα, οι Ελληνες παραθεριστές διαμένουν κυρίως σε φιλικά ιδιόκτητα σπίτια (40%), σε συγγενικό - φιλικό σπίτι (30%) και ξενοδοχεία - ενοικιαζόμενα δωμάτια (30%). Το 40% των παραθεριστών του 2014 θα κάνει διακοπές για 4 μέρες, το 25% για 7 μέρες, το 20% για 10 μέρες, το 13% για 15 μέρες και το 2% για 20 μέρες. Αυτοί που θα ταξιδέψουν εκτός Ελλάδας, θα είναι μειωμένοι φέτος κατά 52%.
-- Το κέρδος για τους αυτοαπασχολούμενους του Τουρισμού είναι ελάχιστο καθώς τη μερίδα του λέοντος από τα κέρδη και τις εισπράξεις παίρνουν οι μονοπωλιακοί όμιλοι εξαιτίας του συστήματος «all inclusive». Δηλαδή, όλες οι δραστηριότητες των χιλιάδων ξένων τουριστών που φτάνουν καραβιές στην Ελλάδα, γίνονται μέσα στο χώρο διαμονής, άρα και όλα τα λεφτά πάνε σε συγκεκριμένους ομίλους.
-- Σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων, την περίοδο 2009 - 2013 άνοιξαν 914 νέα ξενοδοχεία, το 73% των οποίων εντάσσεται στις τρεις υψηλότερες κατηγορίες, ενώ διέκοψαν τη λειτουργία τους 613 μονάδες συνολικής δυναμικότητας 34.480 κλινών, από τις οποίες μόνο το 3% προερχόταν από τις υψηλές κατηγορίες. Που σημαίνει ότι οι μικρές τουριστικές επιχειρήσεις φθίνουν, όταν οι μεγάλες γιγαντώνονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ