21 Αυγ 2014

ΗΠΑ Υποσχέσεις για έρευνα, νέο θύμα αστυνομικής βίας και μπαράζ συλλήψεων

ΗΠΑ 
Υποσχέσεις για έρευνα, νέο θύμα αστυνομικής βίας και μπαράζ συλλήψεων

Απέναντι στον εχθρό λαό
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--
«Δίκαιη και εξονυχιστική έρευνα» για τη διαλεύκανση της δολοφονίας του 18χρονου Αφροαμερικανού Μάικλ Μπράουν από το λευκό αστυνομικό Ντάρεν Γουίλσον υποσχέθηκε χτες ο ομοσπονδιακός υπουργός Δικαιοσύνης Ερικ Χόλντερ με άρθρο του σε ηλεκτρονική εφημερίδα του Μιζούρι, ενώ ώρες πριν (αργά το βράδυ της Τρίτης) είχε σκοτωθεί και δεύτερος Αφροαμερικανός, 23 ετών, από πυρά δύο αστυνομικών στο Φέργκιουσον του Σεντ Λούις.
Ο 23χρονος νεαρός φέρεται πως είχε πλησιάσει τους αστυνομικούς, κρατώντας μαχαίρι φωνάζοντας: «Πυροβολήστε με! Σκοτώστε με!». Υποτίθεται, σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες πρακτορείων, πως επιδείκνυε «περίεργη συμπεριφορά», ωστόσο δεν έγιναν γνωστά άλλα στοιχεία σχετικά με το συγκεκριμένο περιστατικό. Γεγονός είναι ότι εκτελέστηκε και αυτός εν ψυχρώ.
Ο Χόλντερ, που συναντήθηκε χτες με τους επικεφαλής πολυμελούς ομάδας του FBI στο πλαίσιο έρευνας όχι μόνον για τη δολοφονία του Μπράουν, αλλά και για «τυχόν παραβίαση δικαιωμάτων και ελευθεριών», διαβεβαίωσε τους πολίτες του (ταραγμένου εδώ και 12 μέρες) Φέργκιουσον πως, αφενός θα υπερασπιστεί το δικαίωμα των διαδηλωτών για ειρηνική διαδήλωση, αφετέρου πως οι δημοσιογράφοι θα κάνουν τη δουλειά τους ελεύθερα, καλύπτοντας ανεμπόδιστα τα γεγονότα.
Ωστόσο, αυτές οι δύο υποσχέσεις δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα που βιώνουν από την κρατική καταστολή οι κάτοικοι της περιοχής. Ηδη έχουν καταγγελθεί 47 συλλήψεις, ανάμεσά τους και 3 δημοσιογράφοι. Επιπροσθέτως, μέσα στο περασμένο 24ωρο σημειώθηκαν και πάλι λεκτικές απειλές και κινήσεις εκφοβισμού από αστυνομικούς κατά δημοσιογράφων που κάλυπταν στο Φέργκιουσον τις κινητοποιήσεις του τελευταίου 24ωρου, ενώ οι διαδηλώσεις έχουν ειρηνικό χαρακτήρα.
Ο Αφροαμερικανός, πολιτειακός αστυνομικός αξιωματούχος, Ρόναλντ Τζόνσον, που έχει τεθεί επικεφαλής των αστυνομικών αρχών στο Φέργκιουσον του Μιζούρι, έκανε λόγο για το θετικό ρόλο που έπαιξαν τοπικοί παράγοντες της φτωχής, ως επί το πλείστον, κοινωνίας του Φέργκιουσον, μεταξύ αυτών πρεσβύτεροι κληρικοί, ακτιβιστές, επικεφαλής οργανώσεων κατά των ρατσιστικών διακρίσεων, καλώντας και ενημερώνοντας άπαντες κατά της χρήσης βίας. Μάλιστα, ηγετικά στελέχη της κοινότητας του Φέργκιουσον φέρεται πως ζήτησαν από πολίτες να μείνουν μακριά από τους δρόμους μετά τη δύση του ηλίου, παρά την επίσημη άρση της απαγόρευσης της κυκλοφορίας.
Ωρες μετά, εκπρόσωπος του αμφιλεγόμενου εισαγγελέα της κομητείας Σεντ Λούις, Μπομπ Μακάλοχ, δήλωσε ότι εντός τρέχοντος 24ωρου θα αποφασίσει δικαστήριο ενόρκων αν θα ασκηθεί δίωξη κατά του αστυνομικού που σκότωσε τον 18χρονο Μάικλ Μπράουν στις 9 Αυγούστου με έξι σφαίρες στο κεφάλι, στο χέρι και στο στήθος γιατί, κατά τα φαινόμενα, αρνήθηκε να μπει στο περιπολικό...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ