21 Αυγ 2014

ΟΥΚΡΑΝΙΑ Βομβαρδισμών συνέχεια και γεωστρατηγικά παιχνίδια

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Βομβαρδισμών συνέχεια και γεωστρατηγικά παιχνίδια



Νέα θύματα από τους βομβαρδισμούς στο Ντονέτσκ
ΝΤΟΝΕΤΣΚ.--
Το μακελειό που προκαλεί η κυβέρνηση των εθνικιστών και φασιστών του Κιέβου στον ρωσόφωνο πληθυσμό των ανατολικών επαρχιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ συνεχίζεται χωρίς σταματημό. Σε ανακοίνωσή τους οι τοπικές αρχές των δύο επαρχιών του Ντονμπάς, όπως λέγεται, αναφέρουν ότι μέσα σε 24 ώρες σκοτώθηκαν 34 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 29 σε μάχες και βομβαρδισμούς από τις ουκρανικές δυνάμεις, ακόμα και με βόμβες διασποράς προκειμένου να προκαλέσουν πολλά θύματα. Επίσης, μάλλον συντηρητικές εκτιμήσεις αναφέρουν ότι από την αρχή του σφυροκοπήματος των περιοχών αυτών, τον περασμένο Μάρτη, έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 1.000 άνθρωποι, ανάμεσά τους και πολλά παιδιά. Η πόλη του Λουγκάνσκ εξακολουθεί να παραμένει χωρίς υδροδότηση και ηλεκτροδότηση για δέκατη όγδοη συνεχή μέρα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Δημοτικού της Συμβουλίου.
Από την πλευρά του το υπουργείο Εσωτερικών στο Κίεβο επίσης ανακοίνωσε ότι εννέα στρατιώτες σκοτώθηκαν όταν οι κυβερνητικές δυνάμεις και η «ταξιαρχία εθελοντών του Ντονμπάς» (που αποτελείται κυρίως από νεοναζιστές από την Ουκρανία και μισθοφόρους από άλλες χώρες) ανακατέλαβαν από τους ρωσόφωνους τον Ιλοβάισκ, έναν σημαντικό σιδηροδρομικό κόμβο ανατολικά του Ντονέτσκ. Οι ρωσόφωνες πολιτοφυλακές επίσης ανακοίνωσαν ότι κατέρριψαν ένα ουκρανικό καταδιωκτικό μονοθέσιο αεροσκάφος «Σουχόι 25» στην Ανατολική Ουκρανία, με τον πιλότο να αγνοείται, όπως παραδέχεται και η πλευρά των δυνάμεων του Κιέβου.
Κωλυσιεργία με την αυτοκινητοπομπή που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια
Οσον αφορά στη ρωσική αυτοκινητοπομπή με ανθρωπιστική βοήθεια, που έχει ξεκινήσει από την προηγούμενη βδομάδα, αν και βρίσκεται στα σύνορα για να περάσει στο Λουγκάνσκ, αντιμετωπίζει τη σκόπιμη κωλυσιεργία των ουκρανικών αρχών. Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και Αμυνας της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι ο έλεγχος από τελωνειακούς στο φορτίο των οχημάτων αυτών δεν πρόκειται να ξεκινήσει πριν η Μόσχα στείλει στο Κίεβο μια πλήρη απογραφή του. Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού έχει λάβει μόνο έναν κατάλογο εκπροσώπων διεθνών οργανισμών που θα συνοδεύσουν την αυτοκινητοπομπή στην πόλη του Λουγκάνσκ, είπε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου, Αντρίι Λισένκο, σύμφωνα με το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων «Interfax».
Σύμφωνα πάντως με ρωσικά ΜΜΕ, ήδη 16 φορτηγά έχουν περάσει τα σύνορα αλλά περιμένουν ελέγχους στο τελωνείο.
Σε αυτό το εκρηκτικό κλίμα, προετοιμάζονται η επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου, Αγκελα Μέρκελ, στο Κίεβο το Σάββατο και η συνάντηση Ουκρανίας, Ρωσίας, ΕΕ, με «αγκάθι» το ζήτημα της Ενέργειας και των κυρώσεων, που ήδη προκαλεί δυσφορία στους καπιταλιστές. Τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων είναι που τους νοιάζουν και όχι ο ουκρανικός λαός που συνεχίζει να ματώνει.
Ρωσικά γυμνάσια
Σε μια άλλη εξέλιξη, τις αντιδράσεις της ρωσικής κυβέρνησης προκάλεσε η ενέργεια Ουκρανών πολιτών να ανέβουν σε ουρανοξύστη, σε απόσταση 1 χιλιομέτρου από το Κρεμλίνο στη Μόσχα και να βάψουν στα χρώματα της Ουκρανίας (μπλε και κίτρινο) στην κορυφή του ένα αστέρι από την περίοδο της ΕΣΣΔ και να αναρτήσουν τη σημαία. Στο πλαίσιο της κλιμακούμενης έντασης στην περιοχή εντάσσονται και οι δοκιμαστικές εκτοξεύσεις πυραύλων εδάφους - αέρος κατά τη διάρκεια στρατιωτικών γυμνασίων στη νότια επαρχία Αστραχάν. Επίσης, ο υπουργός Αμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σόιγκου, κήρυξε χτες την έναρξη του επανεξοπλισμού του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού. Σύμφωνα με τον ίδιο, «θα βελτιωθεί η επιχειρησιακή ετοιμότητα του ρωσικού στόλου στους στρατηγικούς άξονες οι οποίοι αντιμετωπίζουν τις πιο σοβαρές απειλές». «Δεν σας κρύβω ότι αυτό συνδέεται κατά κύριο λόγο με τις εξελίξεις των τελευταίων μηνών», προσέθεσε ο Σόιγκου, αναφερόμενος στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο λόγω των εξελίξεων στην Ουκρανία.
Η Ρωσία είχε ανακοινώσει ήδη στις αρχές Ιούλη ότι σχεδιάζει την ενίσχυση του στόλου της Μαύρης Θάλασσας, στη Σεβαστούπολη της Κριμαίας, «για να ενισχυθεί η άμυνα της χώρας», ως απάντηση στην αύξηση της παρουσίας του NATO στην Ανατολική Ευρώπη, ειδικά στη Μαύρη Θάλασσα και στη Βαλτική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ