11 Σεπ 2014

Ο Φούχτελ και το ερωτηματολόγιο

Ο Φούχτελ και το ερωτηματολόγιο

Καταρχήν, να ξεκαθαρίσουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση, τα αστικά κόμματα, δήμαρχοι, αλλά και οι ηγεσίες των συλλογικών οργάνων της Τοπικής Διοίκησης, δεν έχουν ανάγκη κανέναν Φούχτελ για να υλοποιηθούν σχέδια ιδιωτικοποιήσεων υπηρεσιών των δήμων, αναθέσεις τομέων σε επιχειρηματίες. Πολύ περισσότερο δεν περίμεναν κανέναν εντεταλμένο σύμβουλο, για να επιβάλουν τέλη και φόρους, να συμφωνήσουν σε διαθεσιμότητες και απολύσεις εργαζομένων, να βάλουν λουκέτο σε παιδικούς σταθμούς και σε προγράμματα Πρόνοιας. Αυτό πρέπει να είναι ξεκάθαρο στους εργαζόμενους. Ετσι κι αλλιώς στους εργαζόμενους στους δήμους αυτό είναι γνωστό εδώ και χρόνια. Εχουν δει από τη δεκαετία του '90 να φεύγουν συνάδελφοί τους, επειδή τον τομέα της ανακύκλωσης τον πήραν ιδιώτες, έχουν δει να μειώνεται το προσωπικό και στη συνέχεια να αναλαμβάνουν επιχειρηματίες τις δράσεις που εκτελούσαν οι δήμοι. Εδώ και αρκετούς μήνες, βλέπουν να εξελίσσεται η λεγόμενη «αξιολόγηση δομών και προσωπικού» που γίνεται με συγκεκριμένες κυβερνητικές αποφάσεις και με τη συναίνεση δεκάδων δημάρχων που πρόσκεινται σε αστικά κόμματα. «Αξιολόγηση» που οδηγεί σε κλείσιμο υπηρεσιών, απολύσεις προσωπικού και εκτεταμένες ιδιωτικοποιήσεις.


Γιατί λέμε τα παραπάνω; Διότι, με αφορμή το ερωτηματολόγιο που εστάλη από τον υφυπουργό Εργασίας της Γερμανίας, Γ. Φούχτελ, με την ιδιότητα του υπεύθυνου από τη γερμανική πλευρά της λεγόμενης «Ελληνογερμανικής Συνεργασίας», σε δημάρχους και περιφερειάρχες, ορισμένοι έσπευσαν να κάνουν τους γνωστούς αποπροσανατολιστικούς τσαμπουκάδες και να συσκοτίσουν την ουσία του προβλήματος. Οτι, δηλαδή, αυτή η συνεργασία αποφασίστηκε πριν χρόνια μετά από επαφές της ελληνικής κυβέρνησης με στελέχη της γερμανικής κυβέρνησης, ανάμεσά τους και ο Φούχτελ. Η επιδίωξή τους είναι να προωθήσουν συνεργασία σε επίπεδο δήμων και περιφερειών στην εξής λογική: «Εξορθολογισμός των δαπανών της Τοπικής Διοίκησης, αξιοποίηση ευρηματικών χρηματοδοτικών εργαλείων της δράσης των ΟΤΑ, ώστε να μειώνεται το βάρος της κρατικής δαπάνης γι' αυτούς και μεταρρύθμιση των κοινωνικών υπηρεσιών των Δήμων». Τι σημαίνουν πρακτικά τα παραπάνω; Μεγαλύτερες περικοπές σε υπηρεσίες, αλλά και σε χρήματα που δίνονται στους δήμους, για να λειτουργούν αυτές τις υπηρεσίες και εμπλοκή Ελλήνων και Γερμανών επιχειρηματιών σε μπίζνες που μπορούν να γίνουν σε δήμους της Ελλάδας και της Γερμανίας. Εξέλιξη που θα έχει τραγικές επιπτώσεις στο λαό.


Πρέπει να θυμίσουμε και κάτι ακόμα. Το Γενάρη του 2013, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, επισκέφτηκε τη Γερμανία για επαφές. Αντιγράφουμε από ρεπορτάζ της «Ντόιτσε Βέλε» στις 15/1/2013:

«Σε καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα με τον Χανς Γιοάχιμ Φούχτελ, στον οποίο έθεσε το ζήτημα της επιδότησης ξένων δημόσιων επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Οπως τόνισε ο υφυπουργός στον Αλέξη Τσίπρα, η ελληνογερμανική πρωτοβουλία συνεργασίας στηρίζεται από όλα τα κόμματα της γερμανικής βουλής, δηλαδή, και από το Κόμμα της Αριστεράς που είναι το αδελφό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ στη Γερμανία. Στη συνέχεια ο κ. Φούχτελ ενημέρωσε για τις δραστηριότητες και για την πορεία των εργασιών της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, ενός οργανισμού της ελληνικής και της γερμανικής τοπικής αυτοδιοίκησης που ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2010 και έχει ως σκοπό την ανταλλαγή τεχνογνωσίας.
Από την πλευρά του, ο κ. Τσίπρας αξιοποίησε την ευκαιρία για να θέσει το θέμα μιας πρόσφατης εγκυκλίου του ελληνικού υπουργείου Aνάπτυξης που αφορά τον επενδυτικό νόμο. Σε αυτήν ο υφυπουργός Νότης Μηταράκης διευκρινίζει ότι επιδοτούνται ξένες δημόσιες επιχειρήσεις που επενδύουν στην Ελλάδα. Το ίδιο όμως δεν ισχύει για τις αντίστοιχες ελληνικές επιχειρήσεις. Ο κ. Τσίπρας κατήγγειλε αυτήν την πρακτική ως δυσμενή για τους ελληνικούς ΟΤΑ σε σχέση με εκείνους του εξωτερικού και έθεσε το ερώτημα πώς θα μπορέσουν να δημιουργηθούν ελληνογερμανικές κοινοπραξίες από τη στιγμή που οι ελληνικοί ΟΤΑ φυτοζωούν ενώ οι ξένοι επιδοτούνται;» Απ' ό,τι φαίνεται, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κανένα πρόβλημα με την ελληνογερμανική συνεργασία για μπίζνες στους δήμους, αρκεί αυτή να είναι τίμια, καθαρή και πάνω απ' όλα ...ισότιμη. Προκαλεί, λοιπόν, τουλάχιστον απορία η χτεσινή δήλωση του Κ. Πουλάκη, μέλους της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ, που, με αφορμή το ερωτηματολόγιο Φούχτελ είπε ανάμεσα σε άλλα: «Πότε και με ποιο δικαίωμα (σ.σ. η κυβέρνηση) εκχώρησε στον κ. Φούχτελ την αρμοδιότητα να παρακολουθεί τα προβλήματα και τις αναπτυξιακές προοπτικές των ελληνικών Δήμων και Περιφερειών;» Οπως, επίσης, και η χτεσινή δήλωση της Ρ. Δούρου, περιφερειάρχη Αττικής, που λέει: «Και μόνο η πρωτοβουλία αποστολής του ερωτηματολογίου φανερώνει το πνεύμα της προσέγγισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης εκ μέρους των συγκεκριμένων συμφερόντων τα οποία εκφράζει και προωθεί η "Ελληνογερμανική Συμμαχία"». Κοροϊδεύουν τον κόσμο...

Η περιβόητη ελληνογερμανική συνεργασία σε επίπεδο Τοπικής Διοίκησης αφορά εκτεταμένες ιδιωτικοποιήσεις μιας σειράς νευραλγικών τομέων που σήμερα διαχειρίζονται δήμοι και περιφέρειες. Ορισμένοι από τους τομείς είναι: Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, Περιβάλλον, Διαχείριση Απορριμμάτων, χρήση Νέων Τεχνολογιών, ανάπτυξη Εναλλακτικών Μορφών Τουρισμού, αξιοποίηση Δημοτικής Περιουσίας. Κι όλα αυτά οδεύουν στους επιχειρηματίες που θα βγάζουν τεράστια κέρδη. Ο «Καλλικράτης» από το 2010 προβλέπει τέτοιου είδους συνεργασίες και σχέσεις, τέτοιου είδους μοντέλο λειτουργίας της Τοπικής Διοίκησης, γιατί αυτό είναι απαραίτητο για το κεφάλαιο. Και οι Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα ή οι συμβάσεις παραχώρησης δεν είναι φρούτο Φούχτελ, αλλά εργαλείο για την καπιταλιστική κερδοφορία. Αυτά, όπως αναφέραμε και παραπάνω, ήδη υπάρχουν και εφαρμόζονται. Φαίνεται, λοιπόν, πως για πολλούς είναι βολικό να το κρύβουν αυτό...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ