11 Σεπ 2014

ΟΥΚΡΑΝΙΑ Οι αιτίες της ενδοαστικής ενδοϊμπεριαλιστικής σύγκρουσης παραμένουν

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Οι αιτίες της ενδοαστικής ενδοϊμπεριαλιστικής σύγκρουσης παραμένουν


ΚΙΕΒΟ.--
Η εύθραυστη εκεχειρία διατηρείται στη νοτιοανατολική Ουκρανία για έκτη μέρα, ωστόσο η ενδοαστική και ενδοϊμπεριαλιστική σύγκρουση ανάμεσα στις ΗΠΑ, ΕΕ και την καπιταλιστική Ρωσία καλά κρατεί και συνεχίζεται, αφού αφορά τον ανταγωνισμό για τα μερίδια των αγορών, τους ενεργειακούς πόρους και τους δρόμους μεταφοράς τους.
Ενδεικτικά στοιχεία αυτής της αντιπαράθεσης, παρά τις προσπάθειες των ηγεσιών Ουκρανίας και Ρωσίας να διατηρηθεί η λεγόμενη «ειρηνευτική διαδικασία» είναι και τα εξής: Χτες ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, μιλώντας για την κατάσταση στην Ουκρανία σημείωσε: «Πρόσφατα το ΝΑΤΟ αποφάσισε να αναπτύξει τις δυνάμεις του στην Ανατολική Ευρώπη. Η κρίση της Ουκρανίας που στην πραγματικότητα προκλήθηκε από μερικούς από τους Δυτικούς εταίρους μας, χρησιμοποιείται για την αναζωογόνηση αυτού του στρατιωτικού μπλοκ». Και πρόσθεσε: «Κρίνεται απαραίτητο να πάρουμε τα αντίστοιχα μέτρα για να εξασφαλίσουμε την ασφάλειά μας. Αλλά έχουμε τονίσει ότι θα ήταν πολύ πιο επιθυμητό να αποφύγουμε την υστερία όταν αυτά τα μέτρα θα ληφθούν».
Το ζήτημα αυτό αναφέρεται στην ένταση που παρατηρείται από τα τέλη Αυγούστου με τα γυμνάσια του ΝΑΤΟ όλο και πιο κοντά στα ρωσικά σύνορα, στις Βαλτικές χώρες, στη Δυτική Ουκρανία και τη Μαύρη Θάλασσα, ενώ συνεχίζονται και τα σχέδια για την αμερικανική «αντιπυραυλική ασπίδα». Ετσι και η ρωσική κυβέρνηση, για να προστατεύσει τα συμφέροντα των δικών της μονοπωλίων, ανακοίνωσε ότι «θα τα λάβει υπόψη της στο νέο στρατιωτικό σχεδιασμό της».
Χαρακτηριστική, επίσης, είναι και η δήλωση τις προηγούμενες μέρες σε ρώσικα ΜΜΕ της ηγέτιδας του Εθνικού Κόμματος της Γαλλίας, Μαρί Λεπέν που είπε ότι η «κρίση της Ουκρανίας αποτελεί ένα λάθος όλης της ΕΕ. Οι ηγέτες της διαπραγματεύτηκαν μια εμπορική συμφωνία με την Ουκρανία που ουσιαστικά εκβίασε τη χώρα να διαλέξει ανάμεσα στην Ευρώπη και τη Ρωσία». Η στάση αυτή είναι έκφραση των διαφοροποιήσεων που υπάρχουν ανάμεσα στις αστικές δυνάμεις και την κυβέρνηση κάτι που φαίνεται ανάγλυφα και στο ζήτημα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, που αποφασίζονται αλλά η εφαρμογή τους καθυστερεί, ανάλογα με το βαθμό διασύνδεσης των μονοπωλίων της κάθε χώρας με τα ρωσικά.
Διχάζει η αμνηστία
Διαφοροποιήσεις όμως υπάρχουν και ως προς την απόφαση της κυβέρνησης του Κιέβου και του Ουκρανού Πρόεδρου Πέτρο Ποροσένκο, να χορηγηθεί αμνηστία στις ουκρανικές δυνάμεις που έδρασαν στην Ανατολική Ουκρανία, ζήτημα που συζητιέται στην ουκρανική Βουλή. Στην πραγματικότητα, αυτός ο όρος περιλαμβάνεται στο πρωτόκολλο για την εκεχειρία που υπογράφτηκε στις 5 Σεπτέμβρη στο Μινσκ της Λευκορωσίας. Ωστόσο, τόσο οι ρωσόφωνοι πολιτοφύλακες όσο και ΜΜΕ της Ρωσίας κάνουν λόγο για συγκάλυψη εγκλημάτων πολέμου εναντίον αμάχων, τόσο από τον ουκρανικό στρατό, αλλά και από τις παραστρατιωτικές δυνάμεις όπως αυτές που συγκρότησαν οι φασίστες του «Δεξιού Τομέα» και εθνικιστές «εθελοντές» από άλλες χώρες π.χ. το τάγμα «Αΐνταρ», που καταγγέλλεται για πολλά εγκλήματα ακόμα και από τη «Διεθνή Αμνηστία».
Επίσης, το ζήτημα του καθεστώτος των επαρχιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ είναι ένα σημαντικό θέμα τριβής που θα μείνει ανοιχτό για πολύ καιρό. Ο Ουκρανός Πρόεδρος δήλωσε χτες, κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που μεταδόθηκε από την τηλεόραση ότι «η Ουκρανία δεν προχώρησε σε καμία υποχώρηση ως προς την εδαφική της ακεραιότητα και η ανατολική χώρα θα παραμείνει τμήμα της Ουκρανίας». Ανακοίνωσε ακόμα ότι την ερχόμενη βδομάδα θα καταθέσει στο Κοινοβούλιο νομοσχέδιο που θα χορηγεί ειδικό καθεστώς σε ορισμένες περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ. Από την πλευρά τους, οι ρωσόφωνοι ξεκαθαρίζουν ότι δεν έχουν πρόσθεση να παραμείνουν μέρος της Ουκρανίας. «Δεν έχουμε την πρόθεση να παραμείνουμε τμήμα της Ουκρανίας», δήλωσε ο Αντρέι Πούργκιν, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της αυτοονομαζόμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ.
Διεργασίες στο αστικό στρατόπεδο
Χτες, επίσης, στο 1ο συνέδριο του λεγόμενου Κόμματος Λαϊκού Μετώπου, ο προσωρινός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ εκλέχτηκε πρόεδρος του πολιτικού συμβουλίου. Το κόμμα αυτό είναι διάσπαση από το κόμμα Μπατκίβτσινα (Πατρίδα) και το ίδρυσαν μαζί ο Γιατσενιούκ και Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ, πρόεδρος του κοινοβουλίου, που διαφοροποιήθηκαν από την Γιούλα Τιμοσένκο. Ανακοινώθηκε ότι θα κατέβει στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τις 26 Οκτώβρη, ενώ τις επόμενες μέρες αναμένεται να διατυπωθεί το λεγόμενο «πρόγραμμα» του κόμματος, που καλεί σε «ενότητα όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις για να υπάρξει νίκη στην εθνική υπόθεση». Η εξέλιξη αυτή δείχνει ότι η ενδοαστική αντιπαράθεση θα κλιμακωθεί με εμπλοκή και ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που επίσης μετράνε τους δικούς τους στην «υπόθεση Ουκρανία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ