2 Σεπ 2014

ΟΥΚΡΑΝΙΑ Σφοδρές μάχες με υποχώρηση των δυνάμεων του Κιέβου

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Σφοδρές μάχες με υποχώρηση των δυνάμεων του Κιέβου
Συνέχεια στο διπλωματικό παζάρι στο Μινσκ και των απειλών ΝΑΤΟ και ΕΕ κατά της Ρωσίας



Κάτοικοι του Ντονέτσκ στα καταφύγια
ΝΤΟΝΕΤΣΚ.--
Οξύνεται η αντιπαράθεση και ανεβαίνουν οι τόνοι ανάμεσα στην αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου, την ΕΕ, το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, από τη μια, και την καπιταλιστική Ρωσία, από την άλλη, την ίδια ώρα που συνεχίζονται οι σφοδρές μάχες στις περιοχές του Ντονέτσκ, του Λουγκάνσκ και την πόλη της Μαριούπολης. Συνεχείς βομβαρδισμοί σημειώθηκαν το Σαββατοκύριακο στην πόλη του Ντονέτσκ, ενώ χτες σημειώνονταν συγκρούσεις του ουκρανικού στρατού και των ρωσόφωνων πολιτοφυλάκων γύρω από το αεροδρόμιο του Λουγκάνσκ, ενώ οι τελευταίοι ισχυρίζονται ότι έχουν αιχμαλωτίσει 700 στρατιώτες.
Βυθίστηκε πλοίο του ουκρανικού ναυτικού στην Αζοφική Θάλασσα
Στο μέτωπο των μαχών στην ίδια την Ουκρανία, οι ουκρανικές δυνάμεις ανακοίνωσαν τη βύθιση ενός περιπολικού σκάφους τους στην Αζοφική Θάλασσα, την Κυριακή, επίθεση που αποδίδουν στους ρωσόφωνους πολιτοφύλακες. Οκτώ ναύτες είναι οι τραυματίες και αγνοούνται άλλοι 2. Το ανακοινωθέν του στρατού σημειώνει χαρακτηριστικά: «Επειτα από ανάλυση της κατάστασης, πιστεύουμε ότι η επίθεση προήλθε από το σύστημα πυροβολικού, αλλά ακόμη δεν γνωρίζουμε τον τόπο από όπου προήλθαν τα πυρά».
Η αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι τις τελευταίες μέρες υπάρχει σημαντική υποχώρηση των δυνάμεων κάτι που απέδωσε στη «συμμετοχή Ρώσων στρατιωτών στις μάχες». Είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο:

Ουκρανοί στρατιώτες περισυλλέγουν τη σορό συναδέλφου τους, και τον τραβάνε με καλώδια φοβούμενοι μην είναι παγιδευμένος με εκρηκτικά
«Ευθεία και ανοικτή σύγκρουση έχει εξαπολυθεί κατά της Ουκρανίας από γειτονικό κράτος. Αυτό έχει μεταβάλει την κατάσταση στη ζώνη των συγκρούσεων κατά ριζικό τρόπο». Επίσης, προανήγγειλε ότι έπειτα από τις ήττες που υπέστησαν οι κυβερνητικές δυνάμεις θα υπάρξουν αλλαγές προσώπων στα ανώτατα κλιμάκια των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Αιματοκύλισμα και διαπραγματεύσεις στο Μινσκ
Την ώρα που συνεχίζεται το αιματοκύλισμα του ουκρανικού λαού στα Ανατολικά, χτες πραγματοποιήθηκε στο Μινσκ της Λευκορωσίας η λεγόμενη «ομάδα επαφής» για την Ουκρανία, με εκπροσώπους της κυβέρνησης του Κιέβου, της Ρωσίας, του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, ενώ αναμενόταν να πάρουν μέρος για πρώτη φορά και εκπρόσωποι των ρωσόφωνων πολιτοφυλακών. Για αυτές τις συνομιλίες, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις πρέπει να αποσυρθούν από θέσεις από τις οποίες μπορούν να πλήξουν μη στρατιωτικούς στόχους στην ανατολική Ουκρανία και ότι οι σημερινές συνομιλίες της «ομάδας επαφής» για την Ουκρανία στο Μινσκ πρέπει να έχουν ως στόχο την επίτευξη άμεσης και άνευ όρων εκεχειρίας στην ανατολική Ουκρανία. «Υπολογίζω πολύ στο ότι οι σημερινές συνομιλίες θα αφιερωθούν πάνω από όλα στο στόχο της επίτευξης συμφωνίας για άμεση και άνευ όρων εκεχειρία», είπε ο Λαβρόφ απευθυνόμενος σε φοιτητές στη Μόσχα.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε επίσης ότι η Μόσχα δεν πρόκειται να πραγματοποιήσει στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία. «Δεν θα υπάρξει στρατιωτική επέμβαση, τασσόμαστε υπέρ της ειρηνικής διευθέτησης της σοβαρής αυτής κρίσης, αυτής της τραγωδίας», είπε.
Ο πρόεδρος, δε, της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν σε τηλεοπτική συνέντευξή του την Κυριακή έκανε αναφορές σχετικά με την ανάγκη συζητήσεων μεταξύ των δύο πλευρών στην Ουκρανία, για το πώς πρέπει να είναι η «πολιτική και κρατική οντότητα ώστε να γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα των πολιτών που μένουν στην περιοχή». Αυτές οι δηλώσεις εμφανίστηκαν από δυτικά ΜΜΕ ως παρέμβαση για «ανεξάρτητο κράτος στα ανατολικά» κάτι που όπως διευκρινίστηκε αργότερα δεν ισχύει και ο εκπρόσωπος Τύπου της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ, υποστήριξε ότι θέση της Ρωσίας είναι ότι «οι περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας πρέπει να παραμείνουν τμήμα της χώρας» και χαρακτήρισε τη διένεξη «εγχώρια».
Κυρώσεις της ΕΕ και απάντηση της Ρωσίας
Ο Πρόεδρος της Ρωσίας, πάντως, επανήλθε χτες και μετά την απειλή νέων κυρώσεων που αποφάσισε η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, λέγοντας ότι οι ηγέτες της ΕΕ «κλείνουν τα μάτια» στις στρατιωτικές ενέργειες των ουκρανικών δυνάμεων που βάλλουν κατά αμάχων. Οι ουκρανικές δυνάμεις «πλήττουν ευθέως κατοικημένες συνοικίες», είπε και «δυστυχώς, πολλές χώρες, ανάμεσά τους και ευρωπαϊκές, προτιμούν να το αγνοούν», και κατηγόρησε την κυβέρνηση του Κιέβου ότι αρνείται την έναρξη «πολιτικού διαλόγου» με τους ρωσόφωνους του ανατολικού τμήματος της χώρας.
Απευθυνόμενος στις ΗΠΑ και την ΕΕ σχετικά με τις νέες κυρώσεις, είπε χαρακτηριστικά: «Ελπίζω ότι η κοινή λογική θα επικρατήσει και ότι θα ενεργήσουμε κατά κανονικό και σύγχρονο τρόπο, και ότι, ούτε εμείς ούτε οι εταίροι μας, θα υποστούν το κόστος αυτών των αμοιβαίων χτυπημάτων».
Για το ίδιο θέμα, η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, παραδέχτηκε ότι η επιβολή περαιτέρω κυρώσεων στη Ρωσία ενδεχομένως να πλήξει τη γερμανική οικονομία, αλλά είπε ότι «δεν αποτελεί επιλογή» η αδράνεια απέναντι στην επιθετικότητα της Μόσχας εναντίον της Ουκρανίας. «Εχω δηλώσει, σημείωσε, ότι οι κυρώσεις πιθανόν θα έχουν συνέπειες και για τις γερμανικές εταιρείες. Αλλά πρέπει να πω ότι υπάρχουν συνέπειες και όταν επιτρέπεται σε κάποιον να μετακινεί τα σύνορα στην Ευρώπη και να επιτίθεται σε άλλες χώρες με τα στρατεύματά του».
Στο ίδιο κλίμα, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ είπε χαρακτηριστικά: «Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο η Ρωσία να αναγκαστεί να δημιουργήσει χερσαίες συνδέσεις, οι οποίες θα επιτρέψουν τον ανεφοδιασμό του πληθυσμού της Κριμαίας από τη Ρωσία», και συνέχισε «πιθανοί ρωσικοί ισθμοί ή χερσαίοι διάδρομοι θα ήταν εντελώς αντίθετοι με το διεθνές δίκαιο και καταδικαστέοι όπως η προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία».
Αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις είπε επίσης «δεν έχουμε φτάσει ακόμη στο τελευταίο στάδιο της κλιμάκωσης», δηλαδή «στην άμεση αντιπαράθεση μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας», κάτι που «πρέπει να αποφύγουμε με κάθε τρόπο».
Το ΝΑΤΟ προετοιμάζεται
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν δήλωσε χθες ότι αναμένει οι ηγέτες της Ουκρανίας, δηλαδή η αντιδραστική κυβέρνηση που στηρίζει η λυκοσυμμαχία και τη στηρίζουν εθνικιστικές και φασιστικές δυνάμεις, μετά τις εκλογές στις 26 Οκτώβρη να κάνουν το βήμα να καταργήσουν το καθεστώς του αδέσμευτου κράτους, βήμα που μπορεί να οδηγήσει στην ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ.
Παράλληλα ο Ράσμουσεν επεσήμανε ότι το ΝΑΤΟ θα φροντίσει ώστε χιλιάδες στρατιώτες να μπορούν να αναπτυχθούν πολύ γρήγορα στην ανατολική Ευρώπη, ώστε να είναι «πιο ορατοί» και να «χτυπούν σκληρά», αν είναι απαραίτητο με βάση το σχέδιο άμεσης αντίδρασης (RAP).
Ο Πολωνός πρωθυπουργός, Ντόναλντ Τουσκ, που θα διαδεχθεί τον Βαν Ρομπάι στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, προειδοποίησε χτες για τον κίνδυνο ενός πολέμου «όχι μόνο στην ανατολική Ουκρανία», και μάλιστα το έκανε σε ομιλία του με την ευκαιρία της 75ης επετείου από την επίθεση της Γερμανίας εναντίον της Πολωνίας. Ετσι, κάλεσε ανοιχτά το ΝΑΤΟ να αποφασίσει συγκεκριμένα μέτρα και μάλιστα στην επικείμενη αυτή τη βδομάδα Σύνοδο στην Ουαλία.
Η Κίνα, από την πλευρά της, αντιτάχθηκε στην επιβολή περαιτέρω κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, κρίνοντας ότι η πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ενωσης να προετοιμάσει νέα μέτρα απλώς και μόνο θα περιπλέξει την κρίση. «Μια πολιτική λύση είναι ο μόνος δρόμος για την έξοδο από την κρίση, οι κυρώσεις δε θα βοηθήσουν να επιλυθούν τα θεμελιώδη προβλήματα στην Ουκρανία», είπε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Τσιν Γκανγκ και πρόσθεσε: «Μπορεί να δημιουργήσει νέους, πιο περίπλοκους παράγοντες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ