ΝΑΤΟΪΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΥΨΗΛΗΣ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑΣ
Δημιουργούν «αιχμή του δόρατος» ενάντια στους λαούς
Τους
άξονες του «Σχεδίου Ετοιμότητας Δράσης» για επεμβάσεις όπου Γης
περιέγραψε ο γγ του ΝΑΤΟ ενόψει της Συνόδου Κορυφής της λυκοσυμμαχίας
«Η Σύνοδος Κορυφής στην Ουαλία θα λάβει χώρα σε έναν κόσμο που έχει αλλάξει (...) Αρα αναμένω να είναι μια κρίσιμη σύνοδος στην ιστορία του ΝΑΤΟ», ισχυρίστηκε ο Α. Φ. Ράσμουσεν, προσθέτοντας ότι «είναι μια εποχή πολλαπλών κρίσεων σε μια σειρά από μέτωπα. Στα ανατολικά η Ρωσία επεμβαίνει απροκάλυπτα στην Ουκρανία. Στο νότο, βλέπουμε την αυξανόμενη αστάθεια, με εύθραυστα κράτη, άνοδο του εξτρεμισμού και θρησκευτικές διαμάχες».
Σχέδια ενίσχυσης της ΝΑΤΟικής «Δύναμης Αντίδρασης»
Επιβεβαιώνοντας
εξάλλου τα σχέδια ενίσχυσης της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας του ΝΑΤΟ
σε κάθε σημείο του πλανήτη, ο γγ της λυκοσυμμαχίας ανέφερε ότι «οι
κρίσεις που αντιμετωπίζουμε φτάνουν πολύ μακριά από τα σύνορά μας. Γι'
αυτό και η προσέγγισή μας για τα θέματα ασφάλειας φτάνει πέρα από τα
σύνορά μας επίσης». Σε αυτό το πλαίσιο, πρόσθεσε, στη Σύνοδο Κορυφής στην Ουαλία «θα συμφωνήσουμε σε ένα Σχέδιο Ετοιμότητας Δράσης (Readiness Action Plan), έτσι ώστε να κάνουμε το ΝΑΤΟ πιο ευκίνητο από ποτέ». Το σχέδιο αυτό, ανέφερε χαρακτηριστικά, «θα
απαντά στην επιθετική συμπεριφορά της Ρωσίας, αλλά και θα εξοπλίζει τη
Συμμαχία ώστε να απαντά σε όλες τις προκλήσεις ασφάλειας, οπουδήποτε και
αν αυτές προκύπτουν».Σε αυτό το πλαίσιο, ο Α. Φ. Ράσμουσεν ανακοίνωσε την ενίσχυση της ήδη υπάρχουσας «Δύναμης Αντίδρασης» της λυκοσυμμαχίας, μέσα από τη δημιουργία «αυτού που θα αποκαλούσα μια αιχμή του δόρατος μέσα στη Δύναμη Αντίδρασης του ΝΑΤΟ, μια δύναμη πολύ υψηλής ετοιμότητας, ικανή να αναπτύσσεται σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα».
«Αυτή η αιχμή του δόρατος», πρόσθεσε, «θα παρέχεται κυκλικά από τους Συμμάχους και θα αποτελείται από αρκετές χιλιάδες στρατιώτες, έτοιμους να ανταποκριθούν όπου απαιτείται, με στήριξη αεροπορικών, ναυτικών και ειδικών δυνάμεων». Ο γγ του ΝΑΤΟ δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες για το ακριβές μέγεθος της δύναμης, ωστόσο σύμφωνα με ΝΑΤΟική πηγή που επικαλούνται οι «Financial Times» σχεδιάζεται να αποτελείται από 4.000 στρατιώτες με δυνατότητα ανάπτυξης εντός 48 ωρών.
Σε κάθε περίπτωση, στόχος της λυκοσυμμαχίας είναι, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Α. Φ. Ράσμουσεν, η δύναμη αυτή «να ταξιδεύει ελαφρά, αλλά να χτυπά δυνατά» (travel light, strike hard). Για να γίνει δυνατό κάτι τέτοιο, πρόσθεσε, «θα απαιτηθούν υποδομές υποδοχής σε ΝΑΤΟικά εδάφη και προτοποθετημένος εξοπλισμός και προμήθειες», καθώς και «πιθανές αναβαθμίσεις σε εθνικές υποδομές, οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν αεροδρόμια και λιμάνια που θα μπορούν να υποστηρίξουν περαιτέρω ενισχύσεις, αν αυτό απαιτηθεί».
Στο πλαίσιο του «Σχεδίου Ετοιμότητας Δράσης», ο Α. Φ. Ράσμουσεν πρόσθεσε ότι θα περιλαμβάνεται και «η αναβάθμιση της συλλογής και διαμοιρασμού πληροφοριών», καθώς και «η ενίσχυση του προγράμματος εκπαίδευσης με περισσότερες ασκήσεις, περισσότερων τύπων, σε περισσότερα μέρη, πιο συχνά».
Επανερχόμενος εξάλλου στο ζήτημα της αύξησης των στρατιωτικών δαπανών από τα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ, ο γγ της λυκοσυμμαχίας ανέφερε ότι «η ετοιμότητα δράσης απαιτεί πόρους, άρα στην Ουαλία περιμένω μια δέσμευση στην αύξηση των αμυντικών επενδύσεων καθώς οι οικονομίες μας ανακάμπτουν».
Να σημειωθεί ότι, παράλληλα με όσα ανακοίνωσε χτες ο Α. Φ. Ράσμουσεν για την «αιχμή του δόρατος» της ιμπεριαλιστικής λυκοσυμμαχίας, σε δημοσίευμά τους την περασμένη Παρασκευή οι «Financial Times» έκαναν λόγο για σχέδιο της Βρετανίας και άλλων 6 χωρών της βόρειας Ευρώπης και της Βαλτικής (Δανία, Νορβηγία, Ολλανδία, Λετονία, Εσθονία, Λιθουανία) για δημιουργία ΝΑΤΟικής δύναμης ταχείας αντίδρασης, μεγέθους τουλάχιστον 10.000 στρατιωτών, με δυνατότητα ταχείας ανάπτυξης και πραγματοποίησης συχνών και τακτικών ασκήσεων. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η εν λόγω δύναμη θα διαθέτει στρατό ξηράς, αεροπορία και ναυτικό και θα τελεί υπό βρετανική διοίκηση, ενώ αναφέρεται ότι οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν από τον Βρετανό πρωθυπουργό, Ντ. Κάμερον, στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουαλία.
Παραπέρα διείσδυση σε Βαλκάνια και Ανατολική Ευρώπη
Την
ίδια ώρα, την πρόθεση του ΝΑΤΟ για πιο ενεργή και άμεση εμπλοκή στην
κρίση της Ουκρανίας, καθώς και συνολικότερα για παραπέρα διείσδυση στα
Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη, σε σύγκρουση με τις αντίστοιχες
επιδιώξεις των ρωσικών μονοπωλίων, επιβεβαιώνουν οι χτεσινές δηλώσεις
του Α. Φ. Ράσμουσεν σε σχέση με το ενδεχόμενο ένταξης της Ουκρανίας στο
ΝΑΤΟ: «Κατανοώ ότι η τρέχουσα πολιτική ηγεσία στο Κίεβο σκοπεύει,
μετά τις βουλευτικές εκλογές στην Ουκρανία, το νέο Κοινοβούλιο να
αλλάξει τη νομοθεσία σχετικά με το καθεστώς του αδέσμευτου κράτους», ανέφερε χαρακτηριστικά.Στο πρόγραμμα της Συνόδου Κορυφής της Ουαλίας εξάλλου, εκτός από τη συνεδρίαση της Επιτροπής ΝΑΤΟ - Ουκρανίας το απόγευμα της Πέμπτης, με τη συμμετοχή του Ουκρανού Προέδρου, Π. Ποροσένκο, το μεσημέρι της ίδιας μέρας θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των κρατών - μελών της λυκοσυμμαχίας με τους ομολόγους τους από τις 4 υποψήφιες προς ένταξη στο ΝΑΤΟ χώρες (Γεωργία, Μαυροβούνιο, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, ΠΓΔΜ).
Με τα μπούνια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς
Στο
πλαίσιο της προσπάθειας της ελληνικής αστικής τάξης να αναβαθμίσει τη
θέση της στην περιοχή, αναλαμβάνοντας ενεργό ρόλο στους επικίνδυνους
ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει τις
αλλεπάλληλες επαφές της, ενόψει και της ΝΑΤΟικής Συνόδου Κορυφής. Σε
αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Δ. Αβραμόπουλος, συναντήθηκε χτες στο υπουργείο Αμυνας με τον Βρετανό πρέσβη στην Ελλάδα, Τζον Κίτμερ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΕΘΑ, «κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν αμυντικά θέματα ενόψει της επερχόμενης Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουαλία».Πριν από λίγες μέρες, άλλωστε, ο Δ. Αβραμόπουλος συναντήθηκε στις ΗΠΑ με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τσακ Χέιγκελ και σύμφωνα με πληροφορίες συζητήθηκαν τα αιτήματα των ΗΠΑ για στάθμευση μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε ελληνικά αεροδρόμια, καθώς και η επέκταση αρμοδιοτήτων δομών όπως η βάση της Σούδας. Οι σχεδιασμοί αυτοί προφανώς δεν είναι καθόλου άσχετοι με τα όσα ανέφερε, όπως σημειώσαμε παραπάνω, ο Α. Φ. Ράσμουσεν για «αναβαθμίσεις σε εθνικές υποδομές» και «προτοποθετημένο εξοπλισμό» σε «υποδομές υποδοχής σε ΝΑΤΟικά εδάφη», ενώ η δήλωση του Δ. Αβραμόπουλου από τις ΗΠΑ ότι συζητήθηκε «ο γεωστρατηγικός ρόλος της Ελλάδας ως νησίδας σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και ο ρόλος που η Ελλάδα μπορεί να αναλάβει στο όνομα της διεθνούς νομιμότητας» επιβεβαιώνει τη βούληση της ελληνικής αστικής τάξης να μπει ακόμα πιο βαθιά σε αυτούς τους σχεδιασμούς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου