25 Νοε 2014

Κέρκυρα: Συγκέντρωση υπογραφών από τη Λαϊκή Επιτροπή Αλεπούς - Καναλίων για μέτρα προστασίας των ανέργων

Κέρκυρα: Συγκέντρωση υπογραφών από τη Λαϊκή Επιτροπή Αλεπούς - Καναλίων για μέτρα προστασίας των ανέργων

Στη συλλογή υπογραφών για την άμεση λήψη μέτρων προστασίας των ανέργων προχωρεί η Λαϊκή Επιτροπή Αλεπούς – Καναλίων, ως ένα ακόμη βήμα στην δράση για την ανακούφιση των ανέργων και των οικογενειών τους.
Το κείμενο της συλλογής υπογραφών αναφέρει:
«Η ανεργία αποτελεί ένα πολύ μεγάλο και σοβαρό πρόβλημα που πλήττει όλες τις εργατικές - λαϊκές οικογένειες. Τις συνέπειές της τις βιώνουμε όλοι στο πετσί μας.
Η ανεργία οφείλεται στο κυνήγι του κέρδους από τους μεγαλοεπιχειρηματίες, καθώς στα πλαίσια του καπιταλισμού η παραγωγή εξυπηρετεί την κερδοφορία των τελευταίων και όχι τις ανάγκες της κοινωνίας. Χρησιμοποιείται παράλληλα ως εργαλείο από αυτούς για να μειωθούν οι απαιτήσεις των εργαζομένων, να περικοπούν οι μισθοί τους, να ελαστικοποιηθούν περαιτέρω οι εργασιακές σχέσεις. Σε περιόδους κρίσεις η ανεργία φουντώνει ακόμα περισσότερο. Αυτό που μας κρύβουν είναι ότι είναι σύμφυτη του καπιταλισμού. Ευρωπαϊκή Ένωση και κυβερνήσεις εξυπηρετώντας τα συμφέροντα των μονοπωλίων, προωθούν αυτές τις πρακτικές, κάνοντας τη ζωή του λαού κόλαση.
Εμείς, εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι-ΕΒΕ, μικροί αγρότες, συνταξιούχοι, άνεργοι, θα πρέπει να ορθώσουμε το δικό μας ανάστημα, για τα δικά μας συμφέροντα. Για να φρενάρουμε τον αντιλαϊκό κατήφορο και να διαμορφώσουμε τις προϋποθέσεις για μια κοινωνία, που θα εξυπηρετεί τις δικές μας ανάγκες, για τη ζωή που μας αξίζει!
Στα πλαίσια αυτά, διεκδικούμε για την προστασία των ανέργων τα εξής μέτρα:
  • Το επίδομα ανεργίας να παρέχεται σε όλους τους ανέργους χωρίς όρους, προϋποθέσεις και τους περιορισμούς της ισχύουσας σήμερα νομοθεσίας.
  • Το ύψος του μηνιαίου επιδόματος ανεργίας να καθορίζεται σε ποσοστό 80% του βασικού μισθού. Ως βάση για αυξήσεις, βασικός μισθός στα 751 € και επίδομα ανεργίας στα 600 €.
  • Επίδομα ανεργίας να δικαιούται και αυτός που αναζητεί εργασία μέσω ΟΑΕΔ και δεν βρίσκει ανάλογη με τα προσόντα του και δεν ασκεί άλλη επαγγελματική δραστηριότητα.
  • Το διάστημα της ανεργίας να αναγνωρίζεται, χωρίς καμία επιβάρυνση των ανέργων, ως συντάξιμος χρόνος.
  • Καθ' όλη τη διάρκεια της ανεργίας, οι άνεργοι και τα προστατευόμενα μέλη της οικογένειάς τους να δικαιούνται πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
  • Κατά το διάστημα της ανεργίας, οι άνεργοι να καταβάλλουν κατά 30% μειωμένα τα τιμολόγια της ύδρευσης, του ηλεκτρικού ρεύματος και των σταθερών τηλεφώνων και στο διάστημα αυτό να απαγορεύεται η διακοπή της παροχής τους.
  • Κανένας άνεργος να μην πληρώνει δημοτικά τέλη για όσο διάστημα διαρκεί η ανεργία του.
  • Οι άνεργοι να ενταχθούν στα προγράμματα δωρεάν διανομής τροφίμων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
  • Να παρέχεται στις οικογένειες των ανέργων που έχουν ανήλικα τέκνα δωρεάν πρόσβαση στους δημόσιους και δημοτικούς βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς.
  • Όσο διαρκεί η ανεργία να επέρχεται αναστολή κάθε είδους υποχρέωσης που έχει αναλάβει ο άνεργος από δάνειο και να απαγορεύεται ο ανατοκισμός και η κεφαλαιοποίηση των συμβατικών τόκων που θα γεννηθούν στο διάστημα αυτό.
  • Στο διάστημα της ανεργίας οι άνεργοι να δικαιούνται επιδότηση ενοικίου από τον κρατικό προϋπολογισμό κατά 100% για την κύρια κατοικία αυτών και της οικογένειάς τους.
  • Να αναστέλλεται κάθε πράξη αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος της κύριας και δευτερεύουσας κατοικίας που ανήκει στον άνεργο και επίσης να ακυρώνεται κάθε διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης που έχει ξεκινήσει, σε όποιο στάδιο και αν βρίσκεται.
  • Δωρεάν μετακίνηση με τα ΜΜΜ με την κάρτα ανεργίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ