«ΩΡΙΩΝ»
Πρώτη μη επανδρωμένη δοκιμή πτήσης
Σε αυτήν τη φάση δοκιμής του, ο «Ωρίωνας» προβλέπεται να κάνει δύο περιφορές γύρω από τη Γη σε ύψος 5.800 χιλιομέτρων και στη συνέχεια να προσθαλασσωθεί στον Ειρηνικό Ωκεανό, στα ανοιχτά των ακτών της Καλιφόρνια, με συνολική διάρκεια της αποστολής 4,5 ωρών. Πρόκειται για γενική δοκιμή της πτητικής ικανότητας, των συστημάτων προστασίας από τις ακτινοβολίες, της θερμικής ασπίδας και των αλεξιπτώτων και άλλων συστημάτων προσθαλάσσωσης.
Η εκτόξευση που ήταν προγραμματισμένη για την περασμένη Πέμπτη το μεσημέρι (ώρα Ελλάδας) αναβλήθηκε καθώς διαπιστώθηκε πρόβλημα σε βαλβίδες πλήρωσης και στράγγισης του πυραύλου «Δέλτα IV», που δεν έγινε δυνατό να επιλυθούν μέσα στο χρονικό «παράθυρο» εκτόξευσης. Τελικά πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στην επόμενη ευκαιρία εκτόξευσης, που ήταν το μεσημέρι της Παρασκευής.
Το «Ωρίων» ακολουθεί τη σχεδίαση των διαστημοπλοίων «Απόλλων», με θαλαμίσκο, ανάλογη με αυτή των σοβιετικών διαστημοπλοίων «Σογιούζ», που συνεχίζουν να εξυπηρετούν σήμερα τη Ρωσία. Η κάψουλα κατασκευάζεται από τη «Λόκχιντ Μάρτιν», έχει διάμετρο 5 μέτρων και μπορεί να δεχτεί ως πλήρωμα μέχρι 6 αστροναύτες. Η απόφαση για την παραγγελία του διαστημοπλοίου από τη NASA, πάρθηκε επί προεδρίας Τζ. Μπους, στο πλαίσιο του προγράμματος «Αστερισμός» για την επιστροφή των Αμερικανών στη Σελήνη. Ο Μπ. Ομπάμα τροποποίησε τη στόχευση του προγράμματος «Ωρίων», έτσι ώστε να επιτρέψει την πραγματοποίηση επανδρωμένης αποστολής σε αστεροειδή και πιο μακροπρόθεσμα στον πλανήτη Αρη.
Η επόμενη, επίσης, μη επανδρωμένη δοκιμαστική πτήση του νέου διαστημοπλοίου προβλέπεται να γίνει το 2017 και θα περιλαμβάνει μισή περιστροφή γύρω από τη Σελήνη και επιστροφή στη Γη. Σε αυτήν την αποστολή θα δοκιμαστεί και το τμήμα υποστήριξης της κάψουλας «Ωρίων», που θα κατασκευαστεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA). Στην παρούσα δοκιμαστική πτήση, το τμήμα αυτό παίζει απλό δομικό ρόλο για τη σύνδεση της κάψουλας με το δεύτερο τμήμα του πυραύλου «Δέλτα».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου