11 Ιουν 2014

ΔΝΤ - «ΕΚΘΕΣΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ» Νέες αντιλαϊκές ανατροπές για την «ανταγωνιστικότητα» του κεφαλαίου

ΔΝΤ - «ΕΚΘΕΣΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ»
Νέες αντιλαϊκές ανατροπές για την «ανταγωνιστικότητα» του κεφαλαίου



Η έκθεση του ΔΝΤ επιβεβαιώνει ότι η συνέχιση της αντεργατικής - αντιλαϊκής επίθεσης είναι μονόδρομος για την υπηρέτηση των κερδών του κεφαλαίου
Ο στρατηγικός σχεδιασμός του κεφαλαίου για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της επιχειρηματικής κερδοφορίας αποτυπώνεται και στην «έκθεση αξιολόγησης» του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που δόθηκε τελικά χτες στη δημοσιότητα.
Παραπέρα μειώσεις σε μισθούς και ασφαλιστικές εισφορές, νομοθετική κατοχύρωση του «δικαιώματος» της εργοδοσίας να προχωρά σε ανταπεργίες, πλήρης απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, διατήρηση των δήθεν «έκτακτων» αντιλαϊκών μέτρων και η λήψη νέων προκειμένου να καλυφτούν τα «δημοσιονομικά κενά» στα επόμενα χρόνια, συγκαταλέγονται στα μέτρα που προτείνει ο ιμπεριαλιστικός Οργανισμός.
Την ίδια ώρα, πολύ πάνω από τους επίσημους στόχους παραμένουν οι εκτιμήσεις τους σχετικά με τη μελλοντική διαμόρφωση του κρατικού χρέους, γεγονός που φέρνει κοντύτερα τις αποφάσεις γύρω από την «ελάφρυνσή» του, έτσι ώστε να απελευθερωθούν κεφάλαια, προκειμένου να ανακατευθυνθούν στη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων.
Ειδικότερα, μεταξύ των βασικών σημείων της «έκθεσης» περιλαμβάνονται τα εξής:
  • Αποψίλωση εργατικών δικαιωμάτων: Τονίζεται ότι «παραμένουν οι περιορισμοί που κάνουν υψηλό το κόστος της επιχειρηματικότητας και που αναστέλλουν τη δημιουργία νέων ή την επέκταση μεγάλων επιχειρήσεων». Εν προκειμένω, αξιώνουν την πλήρη κατάργηση των υφιστάμενων περιορισμών στις ομαδικές απολύσεις. Επίσης, γίνεται ρητή αναφορά για τη θεσμοθέτηση του lock out, δηλαδή για τη κατοχύρωση του «δικαιώματος» των εργοδοτών να προχωρούν σε ανταπεργίες, οι οποίες σήμερα, σύμφωνα με το ΔΝΤ, δεν είναι επιτρεπτές ούτε ως «αμυντικό εργαλείο» των επιχειρηματιών. Σχετικά με τη διαμόρφωση των κατώτατων μισθών, στο στόχαστρο μπαίνουν οι λεγόμενες ωριμάνσεις (τριετίες), οι οποίες, με βάση το σημερινό καθεστώς, μειώνονται κατά 50% για τους μακροχρόνια ανέργους. Το ΔΝΤ χαρακτηρίζει την περίοδο μέχρι το 2017 ως «μεταβατική».
  • Ασφαλιστικό σύστημα: Επισημαίνεται πως είναι «αδύναμη η σύνδεση των εισφορών με τις παροχές», προαναγγέλλοντας τη μείωση τόσο των συντάξεων όσο και των κάθε είδους παροχών (Υγεία κ.ά.), καθώς οι υπάρχουσες παρεμβάσεις «βοήθησαν αλλά δεν έχουν αντιμετωπίσει τις προκλήσεις». Επί της ουσίας, προαναγγέλλουν τα αποτελέσματα των νέων αναλογιστικών μελετών, στη βάση των οποίων θα προωθηθούν οι πρόσθετες αντιλαϊκές «παρεμβάσεις» στο ασφαλιστικό σύστημα, ενώ ειδική αναφορά γίνεται στο ταμείο των αυτοαπασχολουμένων (ΟΑΕΕ). Σημειώνουν ακόμη, ότι τον Ιούνη του 2015 θα εξεταστεί η περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών (σε όφελος της εργοδοσίας) προκειμένου να τονωθεί η «απασχόληση».
  • Κρατικό χρέος: Για το 2020 προβλέπεται ότι θα φτάσει στο 127,7% του ΑΕΠ και για το 2022 στο 117,2%. Τα ποσοστά αυτά είναι πολύ πάνω από τα κριτήρια «βιωσιμότητας». Επί της ουσίας, υπενθυμίζουν στους «εταίρους» τους στην ΕΕ την υποχρέωσή τους να αναλάβουν τη χασούρα που θα προκύψει από την «ελάφρυνση». Το «χρηματοδοτικό κενό» για το 2015 εκτιμάται σε 12,6 δισ. ευρώ και αφορά στη ανάγκη για σύναψη νέων κρατικών δανείων (είτε από μηχανισμούς στήριξης είτε από τις «αγορές»).
  • Φορολογικά: Ο επικεφαλής του ΔΝΤ στην Ελλάδα, Π. Τόμσεν, παρουσιάζοντας την έκθεση τόνισε ότι «οι βασικοί φορολογικοί συντελεστές στην Ελλάδα είναι υπερβολικά υψηλοί» και πρόσθεσε: «Θεωρώ σωστό το μακροπρόθεσμο στόχο για τη μείωσή τους αλλά, βέβαια, πρέπει να επιτευχθεί χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων». Κυβέρνηση και τρόικα έχουν συμφωνήσει να εξεταστεί η δυνατότητα παραπέρα μείωσης του συντελεστή φορολογίας στα επιχειρηματικά κέρδη, σε περίπτωση υπέρβασης των αντιλαϊκών στόχων. Στην έκθεση επαναλαμβάνουν τις αξιώσεις τους για άρση των «στρεβλώσεων» που αφορούν στο ΦΠΑ. Με αυτόν τον τρόπο επαναφέρουν το ζήτημα κατάργησης και εξίσωσης των μειωμένων συντελεστών που ισχύουν σε νησιά του Αιγαίου. Ανάλογο ζήτημα ανακινείται για υπάρχουσες απαλλαγές που ισχύουν σήμερα στη φορολογία εισοδήματος τμημάτων του λαϊκού πληθυσμού. Επίσης, προκειμένου να μην απαιτηθούν νέα οριζόντια μέτρα μείωσης συντάξεων και παροχών, θα πρέπει να σημειωθεί «δραστική βελτίωση στο φοροεισπρακτικό μηχανισμό», δηλαδή αναβάθμιση της ικανότητας να συγκεντρώνει τους αντιλαϊκούς φόρους και τα χαράτσια. Γίνεται αναφορά «περί πολιτικής ανάμιξης» στη λειτουργία της φορολογικής διοίκησης.
  • «Δημοσιονομικό κενό»: Η ανάγκη για φρέσκα αντιλαϊκά μέτρα το 2015 φτάνει σε 2 δισ. ευρώ και σωρευτικά στη διετία 2015-2016 σε 3,7 δισ. ευρώ. Οι «αποκλίσεις» θα συζητηθούν με την ελληνική κυβέρνηση φέτος το φθινόπωρο, στο πλαίσιο κατάρτισης του νέου κρατικού προϋπολογισμού.
  • Δημόσιος τομέας: Εμφανίζονται να ανησυχούν γα το κατά πόσο έχει σπάσει το «ταμπού των απολύσεων», προαναγγέλλουν νέες παρεμβάσεις στα μισθολόγια και κάνουν αναφορά στο στόχο για ακόμη 2.000 απολύσεις μέσα στο Α' τρίμηνο του 2015.
  • Τράπεζες: Διατυπώνουν ανησυχίες γύρω από το «κόκκινα δάνεια» (επιχειρήσεις - νοικοκυριά), τα οποία μαζί με αυτά τα οποία έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση φτάνουν στο 40% των χορηγήσεων. Ενστάσεις διατυπώνονται ως προς τους υπολογισμούς της Τράπεζας της Ελλάδας σχετικά με το ύψος της ανακεφαλαιοποίησης, που έγινε σύμφωνα με το βασικό σενάριο και όχι με το δυσμενές. Σε αυτό το πλαίσιο, εκτιμούν ότι θα «έπρεπε» να υπολογιστούν μεγαλύτερες κεφαλαιακές ανάγκες για την κάλυψη τυχόν κινδύνων στο επόμενο διάστημα.
  • Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις: Προδιαγράφεται και νέο πακέτο για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων σε συνέχεια των μέτρων της «εργαλειοθήκης» του ΟΟΣΑ. Αυτήν τη φορά το βάρος πέφτει στους εξής κλάδους: Μεταποίηση, χονδρεμπόριο, τηλεπικοινωνίες, ηλεκτρονικό εμπόριο.
«Αλλαγές» στο «Σύμφωνο Σταθερότητας» προτείνει το ΔΝΤ
Εν τω μεταξύ, επιβεβαιώνοντας τις εντεινόμενες ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και την προσπάθεια παρέμβασης, βασικά, των ΗΠΑ στο εσωτερικό της Ευρωζώνης, εκπρόσωπος του ΔΝΤ πρότεινε την αναπροσαρμογή του «Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης» που ισχύει στην ΕΕ, μιλώντας στο πλαίσιο χτεσινής εκδήλωσης του «Οικονομικού φόρουμ» στις Βρυξέλλες, με θέμα: «Διατήρηση της ανάκαμψης: Στρατηγικές και πολιτικές για την ανάπτυξη και τη σταθερότητα».
Πρόκριμα για τις προτεινόμενες αλλαγές στο μείγμα της δημοσιονομικής πολιτικής, είναι η τόνωση των επενδύσεων και της επιχειρηματικής κερδοφορίας. Σε αυτό το πλαίσιο, ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Ρ. Μογκαντάμ, έβαλε στο τραπέζι θέμα εγκατάλειψης τόσο του κανόνα για το δημοσιονομικό έλλειμμα (μέχρι 3% του ΑΕΠ) όσο και του στόχου για το κρατικό χρέος (60% του ΑΕΠ). Παράλληλα πρότεινε την καθιέρωση ενός νέου στόχου που θα αφορά στη «βιωσιμότητα» του κρατικού χρέους. Σύμφωνα με τον ίδιο, το υφιστάμενο δημοσιονομικό πλαίσιο αποθαρρύνει τις δημόσιες επενδύσεις, οι οποίες είναι πολύ χαμηλές στην ΕΕ. Με το νέο πλαίσιο επιδιώκεται η χαλάρωση των κριτηρίων (χρέος - έλλειμμα) προκειμένου να κατευθυνθούν κεφάλαια σε κερδοφόρες επενδύσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ