ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Βομβαρδισμοί κατοικημένων περιοχών και ... υποσχέσεις για αποκλιμάκωση
Τα
διπλωματικά παζάρια συνεχίζονται καθώς και η προσπάθεια συμβιβασμού για
την Ενέργεια ανάμεσα σε Ρωσία και κυβέρνηση του Κιέβου
Με νέους βομβαρδισμούς αλλά και παζάρια συνεχίζεται το αιματοκύλισμα του ουκρανικού λαού από την κυβέρνηση του Κιέβου στις επαρχίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ. Ο μεγαλοβιομήχανος Πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, που ορκίστηκε το περασμένο Σάββατο, συνεχίζει την ίδια πολιτική της πυγμής, αν και εμφανίζεται να διαφοροποιεί την επικοινωνιακή τακτική του. Αυτό διαφάνηκε και από τις συναντήσεις με ηγέτες άλλων χωρών που είχε την περασμένη βδομάδα κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων για τα 70χρονα από την συμμαχική απόβαση στη Νορμανδία της Γαλλίας. Ιδιαίτερα σε αυτή με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν εμφανίστηκε να θέλει να «τερματιστεί η αιματοχυσία στη νοτιοανατολική Ουκρανία».
Ο Ποροσένκο, στην ομιλία της ορκωμοσίας του ενώπιον του κοινοβουλίου και του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, του πρέσβη της Ρωσίας στην Ουκρανία, Μιχαήλ Ζουράμποφ, του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, και των προέδρων της Πολωνίας Μπρόνισλαβ Κομορόφσκι, και της Λιθουανίας, Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε, δήλωσε ότι θα διατηρήσει την ενότητα της χώρας και θα εγγυηθεί τα δικαιώματα των κατοίκων της, αρνούμενος ωστόσο κάθε συμβιβασμό όσον αφορά στο θέμα της Κριμαίας.
Απευθυνόμενος στους κατοίκους της ρωσόφωνης περιοχής του Ντονμπάς (όπως λέγονται οι δύο ανατολικές επαρχίες) υποσχέθηκε ότι θα προχωρήσει σε αποκέντρωση της εξουσίας και θα εγγυηθεί το δικαίωμά τους στην ελεύθερη χρήση της ρωσικής γλώσσας.
Σφοδροί βομβαρδισμοί στο Σλαβιάνσκ
Την
Κυριακή, ο Ποροσένκο, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του, διέταξε να
ανοίξει ανθρωπιστικός διάδρομος για τους αμάχους που επιθυμούν να
εγκαταλείψουν τις νοτιοανατολικές περιοχές για να φύγουν από τη ζώνη των
λεγόμενων αντιτρομοκρατικών στρατιωτικών επιχειρήσεων. Επίσης, μετά από
συνάντησή του με τον πρεσβευτή της Ρωσίας στην Ουκρανία, Μ. Ζουράμποφ,
τον πρεσβευτή της Ουκρανίας στη Γερμανία, Π. Κλιμκίν, και την
αντιπρόσωπο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην
Ευρώπη, Χάιντι Ταλιαβίνι, μίλησε για «κατάπαυση του πυρός αυτήν τη
βδομάδα» χωρίς να προσδιορίσει πότε ακριβώς.Πάντως, όχι μόνο κατάπαυση του πυρός δεν υπάρχει, αλλά τη Δευτέρα και σποραδικά την Τρίτη βομβαρδίστηκαν κατοικημένες περιοχές στο Σλαβιάνσκ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν πολλοί άμαχοι, ανάμεσά τους και δύο έφηβοι και δεκάδες να τραυματιστούν. Οι κάτοικοι της πόλης καταγγέλλουν ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις του Κιέβου δεν περιορίζονται μόνο στη χρήση πυρός, αλλά καταστρέφουν και βασικές υποδομές, όπως η υδροδότηση και η ηλεκτροδότηση.
Η στρατιωτική επιχείρηση του Κιέβου αναγκάζει χιλιάδες κατοίκους των νοτιοανατολικών περιοχών να φύγουν για να σωθούν από τους φονικούς βομβαρδισμός και τα άλλα μέσα που χρησιμοποιεί η νέα αντιδραστική εξουσία. Από τις 6 Ιούνη, περισσότεροι από 12.000 άνθρωποι διέφυγαν από την Ουκρανία, αναζητώντας καταφύγιο στη Ρωσία, ενώ οι αρχές της ρωσικής περιφέρειας του Ροστόφ ανεβάζουν τους πρόσφυγες σε 20.000, εκ των οποίων οι 7.335 εισήλθαν στην περιοχή το τελευταίο 24ωρο.
Στο Λουγκάνσκ, επίσης, και στο αεροδρόμιο της πόλης, πραγματοποιήθηκε χτες πολύωρη μάχη, όταν ρωσόφωνοι πολιτοφύλακες επιτέθηκαν σε δυνάμεις της Εθνοφρουράς που το είχαν υπό τον έλεγχό τους.
Εγκώμια από ΝΑΤΟ και ΕΕ
Χαιρετίζοντας την ανάληψη των καθηκόντων του νέου Προέδρου, ο γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν,
ανέφερε ότι ο νέος ηγέτης «θα συμβάλει στη σταθεροποίηση της χώρας,
βασιζόμενος στον πολιτικό διάλογο χωρίς αποκλεισμούς». Ο Ράσμουσεν
τόνισε, επίσης, ότι το ΝΑΤΟ βρίσκεται στη διαδικασία οριστικοποίησης των
νέων μέτρων που θα λάβει, για να βοηθήσει την Ουκρανία «και να στηρίξει
τις μεταρρυθμίσεις της στους τομείς της ασφάλειας και της άμυνας».Από την πλευρά του, ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι επανέλαβε «τη στήριξη της ΕΕ στην Ουκρανία». Χωρίς να κατονομάσει τη Ρωσία, ο Ρομπάι υπογράμμισε ότι «η επιστροφή της Ουκρανίας στη σταθερότητα και οι προσπάθειές της για ανάπτυξη θα ωφελήσουν όλους τους γείτονές της», οι οποίοι από την πλευρά τους θα πρέπει «να σεβαστούν την εδαφική ακεραιότητα», αλλά επίσης και «τις επιλογές» του Κιέβου, συμπεριλαμβανομένων και «των πιο στενών δεσμών του» με τις Βρυξέλλες.
«Θα ήταν δύσκολο να δούμε οποιαδήποτε επιπρόσθετη ανάπτυξη σημαντικών στρατιωτικών δυνάμεων του NATO στην κεντρική και την ανατολική Ευρώπη, ακόμη και εάν δεν έχει μόνιμο χαρακτήρα, ως κάτι άλλο πέρα από μια άμεση παραβίαση των διατάξεων της Ιδρυτικής Συνθήκης των σχέσεων ανάμεσα στη Ρωσία και στο NATO», του 1997, επισήμανε ο υφυπουργός Εξωτερικών της χώρας, Βλαντιμίρ Τιτόφ. «Θα αναγκαστούμε να πάρουμε όλα τα απαραίτητα πολιτικά και στρατιωτικά μέτρα για να προασπίσουμε με αξιόπιστο τρόπο την ασφάλειά μας», πρόσθεσε ο ίδιος.
Συνάντηση ΥΠΕΞ Ρωσίας, Γερμανίας, Πολωνίας
Στην Αγία Πετρούπολη, στη βόρεια Ρωσία συναντήθηκαν χτες ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ με τον Γερμανό ομόλογό του Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ και τον Πολωνό Ράντοσλαβ Σικόρσκι.
Ο Λαβρόφ, αμέσως μετά τη συνάντηση, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Είμαστε
πεπεισμένοι και οι εταίροι μας συμμερίζονται την άποψη αυτή, απ' ό,τι
καταλαβαίνω, ότι ασχέτως των διαφόρων ερμηνειών των διαφόρων γεγονότων
που έχουν συμβεί κατά τη διάρκεια της ουκρανικής κρίσης, σήμερα είναι
απαραίτητο να επικεντρωθούμε στην άνευ όρων και στην άμεση (σύναψη) μιας
κατάπαυσης του πυρός και στην έναρξη του διαλόγου» και χαιρέτισε την
απόφαση του Ποροσένκο, για τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων στο
ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας.Οι εντάσεις που συνδέονται με την κρίση στην Ουκρανία παραχώρησαν τη θέση τους σε μια νέα ατμόσφαιρα, δήλωσε παράλληλα μετά τη συνάντηση αυτή ο Σταϊνμάγερ, ο οποίος παρατήρησε ότι όλες οι πλευρές προτίθενται να δράσουν για μια αποκλιμάκωση της κρίσης.
Λίγο πριν από τη συνάντηση, ο Σταϊνμάγερ είχε καλέσει τη Ρωσία και την Ουκρανία να συνεργαστούν, ώστε να επιβάλουν έναν καλύτερο έλεγχο στην κοινή τους μεθόριο. Πρέπει να εξασφαλιστεί ότι «υπάρχει μια κάποιας μορφής κοινή διαχείριση των συνόρων», είχε πει, προσθέτοντας ότι η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία πρέπει να σταθεροποιηθεί και ότι είναι σημαντικό να διασφαλιστεί μια ουσιαστικής σημασίας συναλλαγή μεταξύ του Ρώσου Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του Ουκρανού ομολόγου του.
Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για το φυσικό αέριο
Με
συναντήσεις τη Δευτέρα και χτες το βράδυ στις Βρυξέλλες συνεχίστηκαν οι
προσπάθειες συμβιβασμού μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας για την τιμή του
φυσικού αερίου με την παρουσία του Ευρωπαίου Επιτρόπου για την Ενέργεια
Γκίντερ Οτίνγκερ. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του ρωσικού κολοσσού της
«Gazprom» και της ουκρανικής «Naftogaz» επιχειρούν να βρουν λύση στο
ζήτημα του χρέους για τις παραδοθείσες ποσότητες και την τιμή των 1.000
κ.μ. Η Ρωσία διεκδικεί 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια για ποσότητες ως τον
Απρίλη, ενώ η τιμή παζαρεύεται μεταξύ 268 που ζητάει η Ουκρανία και 480
δολάρια που πουλάει σήμερα η Ρωσία. Ωστόσο, φαίνεται διάθεση να υπάρξει
συμφωνία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου