31 Ιαν 2015

Ενισχυμένο το ΚΚΕ στις εργατογειτονιές της Αττικής

Ενισχυμένο το ΚΚΕ στις εργατογειτονιές της Αττικής
Θετική πείρα από τη μαχητικοποίηση κόσμου στο πλάι των ΚΟΒ, από τη συσπείρωση νέων δυνάμεων



ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ
Μια βδομάδα πέρασε από την ολοκλήρωση της σκληρής εκλογικής μάχης που έδωσαν τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, οπαδοί και οι φίλοι του Κόμματος σε ολόκληρο το Λεκανοπέδιο, στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές που ζουν και δουλεύουν οι εργαζόμενοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Με τα συμπεράσματα της Ανακοίνωσης της ΚΕ του ΚΚΕ για το εκλογικό αποτέλεσμα να συζητιούνται ήδη σε συσκέψεις, εξορμήσεις κ.α., επιβεβαιώνονται μια σειρά θετικά βήματα που καταγράφονται στη ζωή και δράση των Κομματικών Οργανώσεων.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που προσέγγισαν σε αυτήν τη μάχη το Κόμμα για πρώτη φορά, το εμπιστεύτηκαν, στρατεύτηκαν μαζί του. Κυρίως εκτίμησαν τη συνέπεια και τη σταθερότητά του, την ικανότητά του στις πιο σύνθετες συνθήκες να πρωτοστατεί στην εργατική - λαϊκή πάλη. Νέοι ψηφοφόροι που εμπιστεύονται το ΚΚΕ, βλέποντάς το να επιβεβαιώνεται στις εκτιμήσεις του για την πορεία της οικονομικής και πολιτικής κατάστασης. Που εκτιμούν τη μαχητικότητα, την ανιδιοτελή προσφορά των κομμουνιστών στην πάλη για την ανασύνταξη του εργατικού - λαϊκού κινήματος, για ανάκτηση των απωλειών σε σύγκρουση με την εργοδοσία και την κυβέρνηση.
Οι νέοι αυτοί ψηφοφόροι, σε μεγάλο βαθμό, έδωσαν στο Κόμμα την άνοδο σε ψήφους και ποσοστά σε περιοχές όπως η Β' Αθήνας και η Β' Πειραιά. Ακόμα πιο αισθητή αυτή η άνοδος στις εργατογειτονιές του Λεκανοπεδίου, όπως στους δήμους του Δυτικού Τομέα Αθηνών (δήμοι Αγίας Βαρβάρας, Αγίων Αναργύρων - Καματερού, Αιγάλεω, Ιλίου, Περιστερίου, Πετρούπολης, Χαϊδαρίου), όπου το ΚΚΕ αναδείχθηκε σε τρίτη δύναμη, από έκτη το 2012. Στο Χαϊδάρι, για παράδειγμα, το Κόμμα αύξησε το ποσοστό του κατά 2,1% σε σχέση με τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές, στην Πετρούπολη κατά 2%, στο Περιστέρι ενισχύθηκε κατά 1.423 ψήφους (άνοδος 1,6%). Αντίστοιχη ενίσχυση δόθηκε στο ΚΚΕ και σε άλλους δήμους της Αττικής, όπως η Νέα Ιωνία, η Καισαριανή κ.ά., με αντίστοιχη άνοδο σε ποσοστά. Ενθαρρυντικό το αποτέλεσμα και στη Β' Πειραιά συνολικά, όπου το Κόμμα αναδείχθηκε ξανά τρίτη δύναμη μετά την πτώση του Ιουνίου του 2012.
Τρόπος δουλειάς που μαχητικοποιεί και πολλαπλασιάζει τις δυνάμεις μας
Χωρίς εφησυχασμό και μεγάλα λόγια, με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη μέρα και με τα συμπεράσματα από την εκλογική αναμέτρηση να γίνονται και αυτά όπλα στη μάχη για το κέρδισμα εργατόκοσμου, φτωχών λαϊκών στρωμάτων με το ΚΚΕ, αναλογιζόμαστε: Τι δείχνει η πείρα των Οργανώσεων; Πώς έγινε κατορθωτό να εκφραστεί αυτή η θετική τάση συσπείρωσης δυνάμεων στο Κόμμα σε συνθήκες οξύτατης πόλωσης και μάλιστα οπισθοχώρησης του εργατικού - λαϊκού κινήματος;
«Στη Νίκαια - Ρέντη, το Κόμμα ανέβηκε κοντά 1.000 ψήφους από τον Ιούνη του 2012», σημειώνει στέλεχος του Κόμματος. «Πολλοί από αυτούς τους ψηφοφόρους μας ψήφισαν πρώτη φορά, ενώ ψήφιζαν άλλα κόμματα. Είναι φανερό ότι όλη η πορεία μας, οι αναλύσεις μας τα τελευταία 2 χρόνια συνέβαλλαν για να φέρουμε κοντά νέο κόσμο. Δεν είναι υπόθεση μόνο της "προεκλογικής" δουλειάς. Κάναμε πολύ σκληρή προσπάθεια για να αποκαλύψουμε την προσπάθεια ανασύνταξης του αστικού πολιτικού σκηνικού για την καλύτερη εξυπηρέτηση της καπιταλιστικής κερδοφορίας σε συνθήκες οξύτατης πόλωσης. Πρόκειται για δουλειά που πέρασε μέσα από τη συνεχή κουβέντα και αντιπαράθεση απέναντι σε όλα τα αντιδραστικά επιχειρήματα, κουβέντα που ξεδίπλωνε όλο και καλύτερα την πολιτική πρόταση του Κόμματος για τη λαϊκή εξουσία.
Σήμερα, περισσότεροι μας αναγνωρίζουν για τη σταθερότητά μας, για την επιβεβαίωση των θέσεών μας. Αποφασιστικός όρος ενίσχυσης του Κόμματος είναι η μαχητικοποίηση κόσμου στο πλάι της ΚΟΒ με καλή συζήτηση και σχέδιο: Κόσμος που και ο ίδιος άρχισε να νιώθει την ανάγκη να καλέσει σε ενίσχυση του ΚΚΕ. Ηταν αυτό που μας "ξεκλείδωσε" πολλές πόρτες, φτάσαμε σε ανθρώπους και οικογένειες που δε γνωρίζαμε πριν. Είναι μια διαδικασία που μας άφησε μαγιά για να δουλέψουμε, που απεγκλώβισε και υποστηρικτές άλλων δυνάμεων, που τάχτηκαν στο πλευρό του Κόμματος όχι μόνο με τη ψήφο αλλά με όποιον τρόπο μπορούσαν. Είναι αυτός ο τρόπος που μας πολλαπλασίασε τις δυνάμεις, τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά».
Πιο γόνιμο έδαφος για ξεδίπλωμα της πρότασης εξουσίας του ΚΚΕ
Αντίστοιχη πείρα βγαίνει και από συνοικίες όπως ο Βύρωνας, η Καισαριανή, η Πετρούπολη. Ειδικά στην Καισαριανή, το ΚΚΕ κατέγραψε ποσοστό 11,8% και άνοδο 2,29% (και τα δύο είναι τα μεγαλύτερα στη Β' Αθήνας). Προφανώς αποτέλεσε παρακαταθήκη η δουλειά για τις επαναληπτικές δημοτικές εκλογές, όποτε η Κομματική Οργάνωση πρόσφατα είχε κάνει μια πλατιά πολιτική εξόρμηση και μάλιστα με θετικό αποτέλεσμα. Ομως, είναι η συνολική δουλειά που έγινε τα τελευταία χρόνια, η όξυνση της αντιπαράθεσης συνολικά με τις δυνάμεις της αστικής διαχείρισης και μέσα σε αυτά τα πλαίσια η αντιπαράθεση με το ΣΥΡΙΖΑ και το εναλλακτικό «μείγμα διαχείρισης», αυτή που βοήθησε ώστε να μας προσεγγίσει και νέος κόσμος. Είναι χαρακτηριστικό ότι υπήρχε κόσμος που ζήταγε ψηφοδέλτια του Κόμματος που οι Οργανώσεις πρώτη φορά τον έβλεπαν.
Η συνεπής και αταλάντευτη στάση του ΚΚΕ συνέβαλλε ώστε πιο προσεκτικά εργαζόμενοι να ακούνε την πρόταση εξουσίας, να παίρνουν πιο ζεστά τις παρεμβάσεις μας. Είναι, επίσης, ένα θετικό στοιχείο το γεγονός ότι αναμετρηθήκαμε πετυχημένα με τη λάσπη και την προσπάθεια πλαγιοκόπησης των δυνάμεών μας σε πολλές γειτονιές από τους διάφορους «ψιθυριστές»...
Τώρα, με την ολοκλήρωση αυτής της δύσκολης μάχης, με την αντοχή του Κόμματος να είναι καταγεγραμμένη και καρφί στο μάτι όσων προσπάθησαν να το συμπιέσουν, δυναμώνουμε τις προσπάθειες για ένταση της αναμέτρησης με τα μονοπώλια, την ΕΕ, το κεφάλαιο και την εξουσία του. Με νέες δυνάμεις μπορούμε πιο αποφασιστικά να συμβάλλουμε στη μάχη για την ανάκτηση των μεγάλων απωλειών που είχε ο λαός κατά την κρίση, στην πάλη για να χαράξει ο λαός τη δική του πορεία: Με αποδέσμευση από την ΕΕ, μονομερή διαγραφή του χρέους και το λαό στην εξουσία, κυρίαρχο, με τη δική του διακυβέρνηση και με τα μέσα παραγωγής κοινωνικοποιημένα, χωρίς καπιταλιστική ιδιοκτησία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ