31 Ιαν 2015

Εφτασε (και) ο ΟΟΣΑ...

Εφτασε (και) ο ΟΟΣΑ...
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, ο Aνχελ Γκουρία, Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ, αποδέχθηκε πρόσκληση του Πρωθυπουργού και θα επισκεφθεί τη χώρα μας, την 11η Φεβρουαρίου, με σκοπό να συζητήσει με το οικονομικό επιτελείο τις προτάσεις της κυβέρνησης περί ριζικών μεταρρυθμίσεων, να προσφέρει τις καλές του υπηρεσίες στο θέμα αυτό και, τέλος, να αναφερθεί στη δική του εμπειρία βέλτιστων πρακτικών αναδιαπραγμάτευσης του δημόσιου χρέους ως υπουργού Οικονομικών του Μεξικού κατά τη θητεία του οποίου το δημόσιο χρέος της χώρας του απομειώθηκε σημαντικά.
Η νέα κυβέρνηση εργάζεται μεθοδικά, σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους μας και διεθνείς φορείς όπως ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), για τη σταθερότητα, τις μεταρρυθμίσεις και την προοπτική άμεσης υπέρβασης της αυτοτροφοδοτούμενης κρίσης».
Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση καλεί τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ να της δώσει «τεχνογνωσία» σε «ριζικές μεταρρυθμίσεις» που θα εφαρμόσει το επόμενο διάστημα. Θυμίζουμε, όμως, ότι το ίδιο έκανε και η προηγούμενη κυβέρνηση. Τότε, μάλιστα, ανταποκρινόμενος στο αίτημα του υπουργείου Ανάπτυξης, ο ΟΟΣΑ συγκρότησε μια εργαλειοθήκη με 50 μεταρρυθμίσεις, που πρότεινε στην κυβέρνηση, προκειμένου να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Το Μάρτη του 2014, ο τότε υπουργός Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκης, ενσωμάτωσε -όπως έλεγε ο ίδιος- το 82% αυτών των προτάσεων σε νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή.
Μάλιστα, σε επόμενη «αξιολόγηση» της ελληνικής οικονομίας από την τρόικα, η ψήφιση και εφαρμογή αυτών των μεταρρυθμίσεων αναβαθμίστηκε σε «προαπαιτούμενο» για την εκταμίευση των δόσεων από τα δάνεια της ΕΕ και του ΔΝΤ. Αυτή ήταν η συμβολή του ΟΟΣΑ στην παραπέρα πτώχευση του ελληνικού λαού.
***
Τι περιελάμβανε, όμως, αυτή η εργαλειοθήκη; Παρεμβάσεις για την παραπέρα απελευθέρωση της αγοράς σε κλάδους όπως τα φαρμακεία (επιτρέπεται σε φαρμακοποιούς να ιδρύουν ή να διευθύνουν περισσότερα του ενός φαρμακεία, απελευθερώνεται το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων για τις έξι ημέρες της εβδομάδας κ.ά.), τα καύσιμα, τα περίπτερα, τα βιβλία (απελευθερώνονται οι τιμές των βιβλίων κ.ά.).
Στο ίδιο πνεύμα, προβλεπόταν η προαιρετική λειτουργία των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του έτους σε τουριστικές περιοχές, η πώληση ψωμιού από όλα τα καταστήματα τροφίμων και ποτών, αίρονταν ο νομικός περιορισμός της ανώτατης διάρκειας συντήρησης του γάλακτος χαμηλής παστερίωσης και οριζόταν ότι η διάρκεια συντήρησης, τόσο για το παστεριωμένο όσο και για το γάλα υψηλής παστερίωσης, θα καθορίζεται με βάση τη μέθοδο παστερίωσης σε κάθε βιομηχανία, καταργούνταν οι περιορισμοί (χιλιομετρικές αποστάσεις, δυναμικότητα κλινών κ.ά.) για την ίδρυση ξενοδοχείων, κέντρων αθλητικού και προπονητικού τουρισμού, κέντρων θαλασσοθεραπείας, συνεδριακών κέντρων, χιονοδρομικών κέντρων, καταργούνταν η έγκριση καταλληλότητας του ΕΟΤ για το οικόπεδο ή γήπεδο τουριστικής εγκατάστασης, αίρονταν οι περιορισμοί ως προς την εκμίσθωση επιβατηγών ιδιωτικής χρήσης κ.ά.
Στο σύνολό τους, ήταν μέτρα που διευκόλυναν τη δράση των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων σε βάρος των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ σε κλάδους όπου υπάρχουν ακόμα μεγάλα περιθώρια συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης του κεφαλαίου.
***
Πώς αντέδρασε τότε ο ΣΥΡΙΖΑ, ως αξιωματική αντιπολίτευση, στην εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ; Χαρακτήρισε «καταστρεπτική για την ελληνική οικονομία την υιοθέτηση της "εργαλειοθήκης" του ΟΟΣΑ» και με 17 ερωτήματα, που έθετε στον αρμόδιο υπουργό της ΝΔ, αναρωτιόταν «μήπως οι ακραία μεροληπτικές νεοφιλελεύθερες "αναδιαρθρώσεις" έχουν και... ιδιοτελή υλική βάση».
Από την πλευρά του, ο σημερινός υπουργός Ανάπτυξης, Γ. Σταθάκης, έλεγε για την εργαλειοθήκη ότι είναι «γραμμένη στα ελληνικά υπουργεία, εξυπηρετώντας τα πιο στενά οικονομικά συμφέροντα», έκανε λόγο για «τρελές ιδέες» και «φιλοσοφία ξένη προς χώρα που χρειάζεται να ανασυγκροτήσει την οικονομία της» και κατέληγε λέγοντας ότι «η κυβέρνηση έπρεπε να την πετάξει την εργαλειοθήκη». Από τότε μέχρι σήμερα πολλά άλλαξαν βέβαια και ο ΟΟΣΑ έρχεται με τον πιο επίσημο τρόπο να προσφέρει την ...τεχνογνωσία του (και) στη νέα κυβέρνηση.
Θυμίζουμε, παρεμπιπτόντως, ότι ο ΟΟΣΑ έχει προσφέρει τις «ιδέες» του και σε άλλους τομείς, όπως το Ασφαλιστικό. Σε έκθεσή του, το Σεπτέμβρη του 2013, πρότεινε για την Ελλάδα: Δημιουργία ενιαίου επιδόματος αναπηρίας 500 ευρώ που θα δίνεται με αυστηρά κριτήρια και κατάργηση όλων των επιμέρους ρυθμίσεων. Επέκταση των βοηθημάτων κατά της ανεργίας με εισοδηματικά κριτήρια και ανάλογα με τη διαθεσιμότητα για εργασία. Το επίδομα θα διαμορφώνεται στα 200 ευρώ το μήνα και θα δίνεται σε άτομα με ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ.
Επίσης, ενοποίηση οικογενειακών επιδομάτων και χορήγησή τους με εισοδηματικά κριτήρια. Θέσπιση ελαχίστου εγγυημένου εισοδήματος, όπου η οικονομική βοήθεια θα δίνεται με εισοδηματικά κριτήρια. Υπαγωγή του ΕΤΑΑ και του ΕΤΑΠ ΜΜΕ στο ΙΚΑ ή στον ΟΑΕΕ. Υπαγωγή όλων των ταμείων υγειονομικής περίθαλψης στον ΕΟΠΥΥ. Αυστηρό χρονοδιάγραμμα για ενοποίηση παροχών και εισφορών στα Ταμεία. Σταδιακή κατάργηση των διαφορετικών ρυθμίσεων στα Ταμεία.
Πολλά από αυτά τα μέτρα έχουν ήδη υλοποιηθεί. Τα υπόλοιπα, μάλλον, είναι μέρος της τεχνογνωσίας που θα πάρει η νέα κυβέρνηση από τον ΟΟΣΑ για να συνεχίσει της «ριζικές μεταρρυθμίσεις»...

Π.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ