24 Μαρ 2015

ΟΥΚΡΑΝΙΑ Αυξάνονται οι παραβιάσεις της εκεχειρίας και οι αντεγκλήσεις

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Αυξάνονται οι παραβιάσεις της εκεχειρίας και οι αντεγκλήσεις


ΝΤΟΝΕΤΣΚ.--
Αυξάνονται αισθητά το τελευταίο 48ωρο οι σποραδικές συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου και των ρωσόφωνων πολιτοφυλάκων στην Ανατολική Ουκρανία, των αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά πόσο εύθραυστη είναι η συμφωνία - συμβιβασμός που επιτεύχθηκε στις 12 Φλεβάρη φέτος στο Μινσκ της Λευκορωσίας και μπήκε σε εφαρμογή στα μέσα του ίδιου μήνα.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ουκρανικού στρατού, Αντρίι Λισένκο, έξι στρατιώτες τραυματίστηκαν, στη διάρκεια των συγκρούσεων, ενώ υποστήριξε ότι οι ρωσόφωνοι βομβάρδισαν το χωριό Ορίχοβε στην επαρχία Λουγκάνσκ. Ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι ένας άμαχος τραυματίστηκε από μια οβίδα στο Ντζερτζίνσκ, στην περιφέρεια του Ντονέτσκ, από πυρά των ρωσόφωνων. Από την άλλη, οι αρχές των ρωσόφωνων μιλούν για συνεχείς παραβιάσεις της εκεχειρίας από την πλευρά του στρατού και μάλιστα με χρήση πυροβολικού ενώ καταγγέλλουν ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρείται και πάλι συγκέντρωση βαρέων όπλων στην περιοχή, τα οποία είχαν απομακρυνθεί, εκτιμώντας ότι προετοιμάζεται μια κλιμάκωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων.
Επιμένει σε αποστολή όπλων στο Κίεβο ο διοικητής του ΝΑΤΟ
Την ίδια ώρα ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής του ΝΑΤΟ δήλωνε ότι η Δύση θα πρέπει να εξετάσει τη χρήση κάθε μέσου για να βοηθήσει την Ουκρανία, περιλαμβανομένης της αποστολής όπλων.
Ο πτέραρχος της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, Φίλιπ Μπρίντλαβ, είπε στο Φόρουμ των Βρυξελλών, το οποίο διοργάνωσε η γερμανική δεξαμενή σκέψης «Marshall Fund», ότι κατά της Ουκρανίας χρησιμοποιούνται διπλωματικά, στρατιωτικά και οικονομικά μέσα. «Κι επομένως, θεωρώ ότι εμείς στη Δύση θα πρέπει να εξετάσουμε όλα τα μέσα ως απάντηση. Αν θα προκαλούσε αποσταθεροποίηση; Η απάντηση είναι ναι. Αλλά και η αδράνεια μπορεί να είναι αποσταθεροποιητική», είπε ο Μπρίντλαβ.
Ο ίδιος είπε ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών του ΝΑΤΟ αναφέρουν «ανησυχητικές» στρατιωτικές εξελίξεις επί του πεδίου στην Ανατολική Ουκρανία. Επίσης, καθόλου τυχαία, η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, Βικτόρια Νούλαντ, εξαρτά το θέμα της αποστολής όπλων από τις ΗΠΑ προς την Ουκρανία από την πορεία εφαρμογής της συμφωνίας εκεχειρίας. Και φυσικά οι Αμερικανοί ιμπεριαλιστές κάνουν ό,τι μπορούν για να δυναμιτίσουν το κλίμα στην κόντρα τους με τη Ρωσία, αλλά και την ΕΕ και πρωτίστως τη Γερμανία, που έχουν σημαντική χασούρα από την κατάσταση στην Ουκρανία και τις κυρώσεις και αντικυρώσεις, θέμα άλλωστε για το οποίο υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις.
Αντιδράσεις από τη Ρωσία
Αυτή η κατάσταση έχει προκαλέσει αντιδράσεις και στη ρωσική κυβέρνηση, που κάλεσε τις κυβερνήσεις της Γερμανίας και της Γαλλίας να «αναλάβουν την ευθύνη τους» και να «διασφαλίσουν ότι το Κίεβο θα σεβαστεί τη συμφωνία του Μινσκ». Οπως σημείωσε ο εκπρόσωπος της ρωσικής Προεδρίας, Ντμίτρι Πεσκόφ, «οι χώρες που λειτουργούν ως εγγυήτριες των συμφωνιών του Μινσκ... η Ρωσία, η Γερμανία, η Γαλλία... θα πρέπει να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης τους ώστε να διασφαλιστεί πως τηρούνται οι όροι. Το να αγνοήσουμε ότι η μία πλευρά δεν τηρεί τις συμφωνίες δεν προάγει την εξομάλυνση της κατάστασης».
Παράλληλα, η Ρωσία δεν προτίθεται να ζητήσει την πρόωρη αποπληρωμή του δανείου αξίας 3 δισ. δολαρίων που έδωσε στην Ουκρανία αγοράζοντας στα τέλη του Δεκέμβρη του 2013, επί κυβέρνησης Β. Γιανουκόβιτς, ουκρανικά ομόλογα και οι δόσεις λήγουν το Δεκέμβρη. Αυτό τουλάχιστον δήλωσε ο Ρώσος υφυπουργός Οικονομικών, Σεργκέι Στόρτσακ, προφανώς σε μια ένδειξη καλής θέλησης, που όμως δεν συνάδει καθόλου με τη στάση που τηρεί η ουκρανική πλευρά, η οποία κλιμακώνει την σύγκρουση.
Συνεχίζεται η κόντρα για την Ενέργεια
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο υπουργός Ενέργειας της Ουκρανίας, Βολόντιμιρ Ντεμτσίσι, δήλωσε χτες σε συνέντευξη Τύπου ότι η χώρα του σχεδιάζει να σταματήσει να αγοράζει φυσικό αέριο από 1η Απρίλη. Είπε με νόημα: «Προς το παρόν δε χρειάζεται να αγοράζουμε ρωσικό αέριο. Απλά θα σταματήσουμε να το αγοράζουμε». Ωστόσο, αυτή η στάση φαίνεται να έχει περισσότερο επικοινωνιακό και όχι ουσιαστικό περιεχόμενο.
Το περασμένο Σάββατο, ο Ουκρανός υπουργός Ενέργειας, που συμμετείχε την προηγούμενη μέρα με τον Ρώσο ομόλογό του και τον επίτροπο Ενέργειας της ΕΕ σε συνάντηση στις Βρυξέλλες, εμφανίστηκε να δηλώνει πως είναι πεπεισμένος ότι η Μόσχα θα αναγκαστεί να μειώσει την τιμή στην οποία διαθέτει το φυσικό αέριο στην Ουκρανία διότι η αύξηση των ουκρανικών εισαγωγών από την Ευρωπαϊκή Ενωση έχει μειώσει σε σημαντικό βαθμό την εξάρτηση της Ουκρανίας από τις προμήθειες της «Gazprom». Βεβαίως, το αέριο αυτό προέρχεται από αντίστροφη ροή του ρωσικού φυσικού αερίου, που η Ρωσία μπορεί να μπλοκάρει, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν.
Πάντως, το παζάρι συνεχίζεται για τη νέα τιμή που θα ισχύει, αφού λήξει η τρέχουσα συμφωνία στα τέλη του Μάρτη.
Ενδιαφέρον επίσης έχει ότι στην πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Ουκρανία και τη συνάντηση με τον Ουκρανό Πρόεδρο, Πέτρο Ποροσένκο, ανακοινώθηκε η χορήγηση δανείου από την Τουρκία ύψους 50 εκατομμυρίων δολαρίων για την αντιμετώπιση του ελλείμματος του προϋπολογισμού της Ουκρανίας. Επίσης, άλλα 10 εκατομμύρια δολάρια ανακοινώθηκαν ως ανθρωπιστική βοήθεια.
  • Χτες επίσης έγινε γνωστό ότι ο γιος του ανατραπέντος Προέδρου της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, επίσης Βίκτορ, 33 χρόνων, σκοτώθηκε σε αυτοκινητικό δυστύχημα με βαν στο οποίο επέβαιναν άλλοι 4 άνθρωποι στην παγωμένη λίμνη Βαϊκάλη της Σιβηρίας, όπου συμμετείχε σε αθλητικό γεγονός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ