Το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την Ελλάδα μέσα απ' τον αστικό Τύπο
Στα
ρεπορτάζ των αστικών ΜΜΕ καταγράφτηκε και δόθηκε μεγάλο εύρος και
μεγάλη σημασία στην παρέμβαση των ΗΠΑ στη Γερμανία, ως τον πιο
καθοριστικό παράγοντα που οδήγησε στη συνάντηση των οκτώ την περασμένη
Πέμπτη στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, καθώς και στη νέα
συμφωνία για την Ελλάδα, ξεμπλοκάροντας, όπως λένε, το αδιέξοδο που είχε
δημιουργηθεί με όλους τους κινδύνους για την αστική τάξη της Ελλάδας
στη σχέση της με την Ευρωζώνη. Βεβαίως και τις προηγούμενες μέρες είχαν
δει το φως της δημοσιότητας οι παρεμβάσεις του Μπ. Ομπάμα για να βρεθεί
λύση, παρεμβάσεις τόσο στη γερμανική κυβέρνηση για να χαλαρώσει τα
κριτήρια σχετικά με την Ελλάδα, όσο και στην ελληνική κυβέρνηση να
συμφωνήσει με τους τρεις θεσμούς στις μεταρρυθμίσεις για την οικονομία.
Βεβαίως, την ίδια χρονική περίοδο ήρθαν στην Ελλάδα η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδια για την Ευρώπη και την Ευρασία, Βικτόρια Νούλαντ, που έκανε συναντήσεις με τους υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας αλλά και με τον πρωθυπουργό, καθώς και η βοηθός υπουργός Εξωτερικών για ενεργειακά θέματα, Ρόμπιν Ντάνιγκαν.
Θέλουν την Ελλάδα ενεργά εμπλεκόμενη στη νοτιοανατολική πτέρυγα της Μεσογείου
Το «Κυριακάτικο Βήμα», 22/3/2015, έγραφε για όλα αυτά: «Σύμφωνα
με ελληνικούς και αμερικανικούς διπλωματικούς κύκλους, η Ουάσιγκτον
βλέπει υπό τελείως διαφορετικό πρίσμα τη σημασία της γεωπολιτικής θέσης
της χώρας μας. Mια κλιμάκωση της ελληνικής οικονομικής κρίσης θα είχε
διπλό αντίκτυπο. Θα οδηγούσε πιθανόν την ευρωζώνη σε νέα εσωστρέφεια με
άμεσες επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία, ενώ παράλληλα θα μπορούσε να
παγώσει τις συνομιλίες που διεξάγονται για τη Διατλαντική Εταιρική
Συμφωνία Εμπορίου και Επενδύσεων. Μια πιθανή έξοδος της Ελλάδος από την
ευρωζώνη, έστω από ατύχημα, θα δημιουργούσε σοβαρό κενό ασφαλείας στη
Νοτιοανατολική Ευρώπη και στη Μεσόγειο. Με τόσα μέτωπα ανοιχτά και τα
μάτια εστιασμένα στις συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, η
Ουάσιγκτον δεν έχει την πολυτέλεια να ασχοληθεί με τις πιθανές
επιπτώσεις ενός Grexit ή Graccident.Θα ήθελαν από τη χώρα μας να συμβάλει ενεργά στην περιφερειακή σταθερότητα - ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά και τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό που αναμένεται να αρχίσουν ξανά από τον Μάιο.
Η Αθήνα, από την πλευρά της, επιδιώκει όπου μπορεί να ικανοποιεί κρίσιμα αμερικανικά αιτήματα. Φαίνεται ότι θα προχωρήσει η υπογραφή ενός Μνημονίου Κατανόησης που θα επιτρέπει τις υπερπτήσεις αμερικανικών Global Hawk RQ-4 σε πιο μόνιμη βάση (συνήθως δινόταν άδεια 90 ημερών που ανανεωνόταν), ενώ οι Αμερικανοί ίσως επανέλθουν με το αίτημα για βάση μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην Κρήτη. Ενδιαφέρον θα έχει επίσης η υποδοχή εκ μέρους των Αμερικανών πιθανής εφαρμογής Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με τα Σκόπια.
Οι Αμερικανοί δίνουν τεράστια έμφαση στην υλοποίηση του Νοτίου Ενεργειακού Διαδρόμου και στην κατασκευή του Διαδριατικού Αγωγού (ΤΑΡ), καθώς και του ελληνοβουλγαρικού διασυνδετήριου αγωγού. Ωστόσο το "παιχνίδι" με τον ρωσοτουρκικό αγωγό Turkish Stream παρακολουθείται στενά διότι προφανώς αντιβαίνει τις απόπειρες διαφοροποίησης από το ρωσικό αέριο. Σε αυτό το πλαίσιο, η βοηθός υπουργός Εξωτερικών για ενεργειακά θέματα Ρόμπιν Ντάνιγκαν, η οποία επισκέφθηκε πρόσφατα την Αθήνα, υπογράμμισε σε κυβερνητικούς αξιωματούχους ότι ο Νότιος Ενεργειακός Διάδρομος πρέπει να υλοποιηθεί χωρίς καθυστέρηση και να δοθεί έμφαση σε ενεργειακά projects που μειώνουν την εξάρτηση από έναν προμηθευτή».
Το δημοσίευμα, ουσιαστικά, επιβεβαιώνει την επιδίωξη της ελληνικής κυβέρνησης να αναλάβει ρόλους στα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή της Νοτιανατολικής Μεσογείου. Ρόλος ενταγμένος στην προώθηση των ευρωατλαντικών συμφερόντων σε ένα τόξο εκδήλωσης ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων από την Ουκρανία ως τη Μ. Ανατολή και τη Β. Αφρική.
Στόχος αυτής της προσπάθειας είναι η γεωστρατηγική αναβάθμιση της Ελλάδας στο πλαίσιο της ευρωατλαντικής σχέσης, εντός του ΝΑΤΟ και της ΕΕ σε σχέση με τους ανταγωνιστές της στην περιοχή, π.χ., την Τουρκία.
Στη δίνη των ανταγωνισμών
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του αστικού Τύπου, οι
ΗΠΑ με την επίσκεψη Νούλαντ εστίασαν σε δύο στρατηγικά ζητήματα στην
περιοχή, που δείχνουν όχι μόνο την τεράστια όξυνση των
ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών αλλά και το γεγονός ότι οι ΗΠΑ είναι
αποφασισμένες να διατηρήσουν την πρωτοκαθεδρία στην περιοχή. Το ένα
είναι ότι η κυβέρνηση όχι μόνο δε θα διαταράξει το μέτωπο του ΝΑΤΟ κατά
της Ρωσίας αλλά θα συμμετάσχει ενεργά σ' αυτό. Το δεύτερο ότι δεν
πρόκειται να συμμετάσχει στο εγχείρημα της Ρωσίας για τον αγωγό φυσικού
Turkish Stream.Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Καθημερινής», 22/3/2015, «κυβερνητικές, αλλά και κομματικές πηγές υποστηρίζουν ότι κατά τη συνάντηση Τσίπρα -Νούλαντ η Ουάσιγκτον απέσπασε ισχυρές δεσμεύσεις από την Αθήνα πως δεν θα προκαλέσει προβλήματα στην εξωτερική πολιτική, είτε στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ είτε στο πλαίσιο της Ε.Ε. Οι ΗΠΑ εργάζονται για την επίτευξη ενός συμπαγούς μετώπου στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ έναντι της Ρωσίας και υπό αυτό το πρίσμα, όλα τα κράτη - μέλη θα πρέπει να συνεισφέρουν προς αυτήν την κατεύθυνση. Το θέμα αυτό ενδεχομένως να επηρεάσει την επίσκεψη Τσίπρα στη Μόσχα στις 8 Απριλίου, γιατί, σύμφωνα με εκτιμήσεις κυβερνητικών πηγών, εκεί θα πρέπει να πάρει θέση στο αν θα δεχθεί να περάσει από την Ελλάδα ο σχεδιαζόμενος αγωγός Turkish Stream, τον οποίο προωθεί η Μόσχα σε συνεργασία με την Τουρκία, αλλά οι ΗΠΑ αντιδρούν».
Είναι πιθανό, λοιπόν, σύμφωνα με το δημοσίευμα, η επίσπευση της επίσκεψης Τσίπρα στη Ρωσία να έχει σχέση, εκτός άλλων ζητημάτων, όπως, π.χ., η κρίση στην Ουκρανία, οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας - Ρωσίας, και με το ρωσοτουρκικό αγωγό φυσικού αερίου που αντικατέστησε τον South Stream. Μην ξεχνάμε ότι υπήρχε και άλλο σχέδιο, αμερικανικό, για τον αγωγό Nabouko, που θα διέσχιζε τα Βαλκάνια για να μεταφέρει φυσικό αέριο στην Ευρώπη.
Η Ρωσία προσδοκούσε, μετά το ναυάγιο του South Stream, να βρει άλλο δρόμο για τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη.Οι παρεμβάσεις των ΗΠΑ αλλά και της ΕΕ για ενεργειακή απεμπλοκή της ΕΕ από το ρωσικό αέριο, οδήγησε τη Ρωσία να ματαιώσει τα σχέδια του South Stream, που, εκτός των άλλων, της άνοιγε δρόμο για ενίσχυση της παρουσίας της στα Βαλκάνια, ένα από τα πεδία ενδοϊμεριαλιστικών ανταγωνισμών ανάμεσα σε ΗΠΑ, ΕΕ, και Ρωσία. Ετσι αποφάσισε να βρει άλλο δρόμο, αξιοποιώντας και τις αντιθέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ, για να μεταφέρει αέριο στην Ευρώπη. Η επιμονή των ΗΠΑ να μη δεχθούν να περάσει από την Ελλάδα ο σχεδιαζόμενος αγωγός Turkish Stream, έχει σχέση με πρόσφατες δηλώσεις του Π. Λαφαζάνη, υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για σύνδεση του Turkish Stream με τον ΤΑΡ για μεταφορά και ρωσικού αερίου.
Επομένως, η περιβόητη συμβολή των ΗΠΑ στο να μη ναυαγήσουν οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους «θεσμούς» εντάσσεται στην επιδίωξή τους για πιο ενεργή εμπλοκή της κυβέρνησης στους ανταγωνισμούς αλλά από τη σκοπιά των ατλαντικών συμφερόντων κόντρα στη Ρωσία, στο μεγάλο ζήτημα της ενέργειας και της μεταφοράς της.
Την ίδια ώρα, η Γερμανία ενδιαφέρεται για επενδύσεις στην Ελλάδα, όπως τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, στο διαγωνισμό για τα οποία επικράτησε η γερμανική «Fraport». Υπάρχει ενδιαφέρον για συμμετοχή των Γερμανών σε επενδύσεις στον τομέα της Ενέργειας (όπως για τη «Μικρή ΔΕΗ»). Ανάλογα ενδιαφέροντα έχουν και οι ΗΠΑ για την Ελλάδα.
Πάλι σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», η Γερμανία ενδιαφέρεται επίσης και για τα ενεργειακά αποθέματα της Μεσογείου και τη μεταφορά τους. Αυτό «ψυλλιάζει» μελέτη που έγινε από τους Sarah Vogler και Eric V. Thompson για λογαριασμό του «German Mashall Fund of the United States» («Γερμανικό Ταμείο Μάρσαλ των ΗΠΑ»), με θέμα τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο και τις επιπτώσεις στην ασφάλεια της τοπικής ναυτιλίας. Η μελέτη εκτιμά, π.χ., ότι η ΕΕ εμπλέκεται στην Ανατολική Μεσόγειο γιατί Κύπρος και Ελλάδα είναι μέλη της, ενώ η κρίση στην Ουκρανία έχει εντείνει το ενδιαφέρον της για την Ανατολική Μεσόγειο ως δυνητική εναλλακτική πηγή ενέργειας. Αλλά οι ΗΠΑ ήδη έχουν πάρει το πάνω χέρι.
Αλλά η μελέτη επιβεβαιώνει, επίσης, τους ανταγωνισμούς με τη Ρωσία. «Σύμφωνα με τη μελέτη, η Ρωσία, που διατηρεί στενές σχέσεις με Ισραήλ και Κύπρο, διεκδικεί ένα ρόλο στην ανάπτυξη, μεταφορά και εμπορία του φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά δεν έχει βρει τον τρόπο. Την ίδια ώρα, η αμερικανική "Noble Energy" διαδραματίζει καίριο ρόλο στην εκμετάλλευση και παραγωγή. Οι ΗΠΑ έχουν συμφέρον να υπάρχει ενεργειακή σταθερότητα αλλά και γενικότερη σταθερότητα», («Καθημερινή», 22/3/2014).
Ο λαός να επαγρυπνεί
Βεβαίως,
αυτές οι «αποκαλύψεις» των αστικών εφημερίδων δε γίνονται με σκοπό να
φωτιστεί το γεγονός ότι σήμερα διεξάγεται ένας πόλεμος «βουβαλιών», που ο
λαός έχει συμφέρον να αποφύγει γιατί «όταν τσακώνονται τα βουβάλια την
πληρώνουν τα βατράχια». Στόχος είναι να αναδειχθούν οι δυνατότητες που
υπάρχουν για γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας, αρκεί, βεβαίως, η ελληνική
κυβέρνηση να τις αξιοποιήσει σωστά, επιβεβαιώνοντας τον ευρω-ατλαντικό
προσανατολισμό της χώρας.Ο λαός μας να επαγρυπνεί. Οχι μόνο η γεωστρατηγική αναβάθμιση της αστικής τάξης στην περιοχή, με την ολοένα και ενεργότερη εμπλοκή της στην ιμπεριαλιστική δράση, δε θα έχει το παραμικρό όφελος για τον ίδιο αλλά εγκυμονεί κινδύνους να ματώσει για τα συμφέροντα των αστών. Γι' αυτό, δεν έχει κανένα λόγο να βάλει πλάτη και να στηρίξει μια τέτοια προσπάθεια, όπως άμεσα ή έμμεσα τον καλεί τμήμα των αστικών ΜΜΕ και ιδιαίτερα των φιλοκυβερνητικών. Αντίθετα, θα πρέπει να οργανώσει την πάλη κάτω από τη δικιά του σημαία και όχι διαλέγοντας τη σημαία ιμπεριαλιστικού κέντρου που θα βάλει πάνω απ' το κεφάλι του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου