2 Μαρ 2015

Οταν χαίρονται οι εκπρόσωποι του κεφαλαίου

Οταν χαίρονται οι εκπρόσωποι του κεφαλαίου

Οταν ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων (ΣΕΒ) και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), που εκπροσωπούν σημαντικά τμήματα του μεγάλου κεφαλαίου, σπεύδουν να χειροκροτήσουν τη συμφωνία της συγκυβέρνησης με τους ...«θεσμούς», όπως έχει μετονομαστεί τώρα η «τρόικα» (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα), τότε ο λαός θα πρέπει να ανασκουμπώνεται και να παίρνει θέση μάχης. Τόσο ο ΣΕΒ όσο και ο ΣΕΤΕ δε διέκριναν καμία «αμφισημία», καμία «δημιουργική ασάφεια» που θα μπερδέψει τους «εταίρους». Το αντίθετο. «Είδαν» στη συμφωνία να περιλαμβάνονται όλα όσα απαιτούνται για τη θωράκιση και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας της εγχώριας αστικής τάξης, την οποία εκπροσωπούν.

Διέκριναν ότι η συμφωνία είναι πλήρως ενταγμένη στη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και εξυπηρετεί τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου. Τα συμφέροντα τα οποία εξυπηρέτησαν πλήρως οι κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και οι συγκυβερνήσεις τους, ματώνοντας το λαό με τα αντεργατικά τους μέτρα και τώρα παραλαμβάνει επάξια τη σκυτάλη η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Τα όσα αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο ΣΕΒ δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνειών: «Η μεταρρυθμιστική ατζέντα της κυβέρνησης, όπως αυτή καταγράφεται στη λίστα του υπουργείου Οικονομικών, δημιουργεί προσδοκίες για την πολυπόθητη κοινωνική και οικονομική ανάκαμψη (...) Ο ΣΕΒ υποστηρίζει ενεργά όλες τις μεταρρυθμίσεις που εμπεδώνουν ελκυστικό επενδυτικό περιβάλλον, απελευθερώνουν δημιουργικές δυνάμεις, στηρίζουν την υγιή επιχειρηματικότητα και δημιουργούν θέσεις εργασίας, βάζοντας τα θεμέλια για τον αναπτυξιακό μετασχηματισμό με άξονες την παραγωγικότητα, τη γνώση, την εξωστρέφεια, την ποιότητα και την καινοτομία».

Μάλιστα, την περασμένη Τετάρτη, 26 Φλεβάρη, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θ. Φέσσας, στην διάρκεια της παρουσίασης της ετήσιας έκθεσης της Τράπεζας της Ελλάδος, παίρνοντας το λόγο ανέφερε: «Με τη συμφωνία της προηγούμενης Παρασκευής στο Eurogroup και την κατάθεση της μεταρρυθμιστικής ατζέντας της νέας κυβέρνησης κλείνει ένας επίπονος κύκλος αβεβαιότητας. (...) Σήμερα, η συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους, μας δημιουργεί τις προϋποθέσεις να κοιτάξουμε μπροστά με ελπίδα και ρεαλισμό». Πρόσθεσε, δε, νομίζοντας κανείς ότι άκουγε εκπρόσωπο της κυβέρνησης, ότι: «Οι πάντες γνωρίζουν πλέον καλά ότι οι εύκολες ή μονομερείς λύσεις οδηγούν στην απομόνωση. Εχουμε τέσσερις μήνες μπροστά μας για να επιταχύνουμε την προσπάθεια, να συνδράμουμε στην προσπάθεια της κυβέρνησης και να κερδίσουμε το στοίχημα, διώχνοντας οριστικά την αβεβαιότητα»!

Σε ανάλογο πνεύμα είναι η ανακοίνωση που εξέδωσε την περασμένη Τετάρτη και ο ΣΕΤΕ προς τον υπουργό Οικονομίας Υποδομών Ναυτιλίας και Τουρισμού, Γ. Σταθάκη, επισημαίνοντας: «Με την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους Εταίρους και την αποδοχή από το Eurogroup των μεταρρυθμιστικών προτάσεων, λήγει μία τρίμηνη περίοδος αβεβαιότητας και δίνεται η δυνατότητα να ανακτηθεί το χαμένο έδαφος, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι του 2015». Μάλιστα, ο ΣΕΤΕ δηλώνει ότι θα συνδράμει στην προσπάθεια της κυβέρνησης για την «εξεύρεση όλων εκείνων των απαραίτητων μέτρων τα οποία θα υποστηρίξουν την είσπραξη των κρατικών εσόδων, την πάταξη της φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής», δείχνοντας έτσι σε ποιους απευθύνεται ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, όταν κάνει λόγο για το χτύπημα της φοροδιαφυγής.


Σε αντίθεση με τους εκπροσώπους των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, όσο και αν προσπαθήσει ο κάθε εργαζόμενος, η κάθε εργατική - λαϊκή οικογένεια, δεν πρόκειται να βρει στις συμφωνίες της κυβέρνησης ούτε μία γραμμή, ούτε λέξη που να αφορά την υπεράσπιση των δικών τους συμφερόντων. Εξάλλου, από μόνο του το γεγονός ότι η συμφωνία με τους «εταίρους» διατηρεί ατόφιο ολόκληρο το αντεργατικό, αντιλαϊκό πλαίσιο των εφαρμοστικών νόμων και των μνημονίων, είναι κριτήριο για τα όσα θα επακολουθήσουν. Οσο λοιπόν και αν προσπαθεί η συγκυβέρνηση να καμουφλάρει τη νέα συμφωνία με διάφορα προπαγανδιστικά πυροτεχνήματα ή παίζοντας με τις λέξεις, δεν μπορεί να κρύψει το ταξικό της περιεχόμενο (εντελώς «τοξικό» για το λαό για να χρησιμοποιήσουμε μια προσφιλή έκφραση των κυβερνώντων). Οι βιομήχανοι και οι επιχειρηματικοί όμιλοι στον τομέα του τουρισμού, όπως και άλλοι, χειροκροτούν γιατί η συμφωνία θωρακίζει τα κέρδη τους, στηρίζει την προσπάθεια για ανάκαμψη, ανοίγει πεδία επιχειρηματικής δράσης και υπόσχεται κρατικό χρήμα. Ολα αυτά θα τα πληρώσει με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, άμεσα ή έμμεσα, ο εργαζόμενος λαός. Δε χωράει καμία αυταπάτη. Εξάλλου, όταν ο λαός βλέπει τον πραγματικό του αντίπαλο, το κεφάλαιο, τα μονοπώλια, να χειροκροτούν τότε πρέπει να παίρνει τα μέτρα του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ