16 Μαΐ 2015

ΑΛΒΑΝΙΑ Η διείσδυση της Τουρκίας προχωράει

ΑΛΒΑΝΙΑ
Η διείσδυση της Τουρκίας προχωράει


TΙΡΑΝΑ.--
Με μία «εμπροσθοφυλακή» 120 επιχειρηματιών, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ολοκλήρωσε στις 13 του μήνα, την πρώτη, μετά από έξι χρόνια, επίσκεψή του στην Αλβανία, εγκαινιάζοντας την οικοδόμηση του μεγαλύτερου τζαμιού των Βαλκανίων, που θα ονομάζεται τζαμί Ναμάτζγκια, στην περιοχή Πρέζε στα περίχωρα των Τιράνων, κοντά στο κτίριο του αλβανικού Κοινοβουλίου.
Η θεμελίωση του τζαμιού, που θα έχει έκταση 20.000 τ.μ., χωρητικότητα περίπου 4.500 ανθρώπων και κόστος ανέγερσης περίπου 30 εκατ. δολάρια, έχει προκαλέσει ένταση ανάμεσα στις περιβαλλοντικές οργανώσεις και τις αλβανικές αρχές, καθώς για την ανέγερσή του χρειάστηκε να καταστραφεί ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα της αλβανικής πρωτεύουσας. Ωστόσο, η κυβέρνηση Ερντογάν το προωθεί δυναμικά, σαν ισχυρό σύμβολο της επιρροής της και της έντονης διείσδυσης των τουρκικών μονοπωλίων στην Αλβανία, τις τελευταίες δύο δεκαετίες, με δεδομένες τουρκικές επενδύσεις ύψους 2,7 δισ. δολαρίων.
Στη διάρκεια συναντήσεων που είχε με τον Αλβανό ομόλογό του Μπουγιάρ Νισάνι και τον Αλβανό πρωθυπουργό Εντι Ράμα, ο Ερντογάν υπέγραψε συμφωνία στον τομέα της ασφάλειας κατά της τρομοκρατίας και για την αποφυγή υποτίθεται «της στρατολόγησης τζιχαντιστών από το "Ισλαμικό Κράτος"». Συζήτησαν ακόμη τις διμερείς σχέσεις, την περιφερειακή κατάσταση και τις πρόσφατες εξελίξεις στο Κουμάνοβο της ΠΓΔΜ.
Ο Τούρκος Πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα πως σύντομα θα υπογραφεί στρατηγικό έγγραφο της διμερούς εταιρικής σχέσης, ενώ προέβλεψε ότι ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών θα πρέπει να φτάσει το 1 δισ. δολάρια ως το τέλος του χρόνου.
Οι μεγάλες μπίζνες των τουρκικών μονοπωλίων στην Αλβανία προωθούνται και με ...στιγμιότυπα όπως τα δάκρυα του Ρ. Τ. Ερντογάν και της συζύγου του, Εμινέ, στη διάρκεια εκδήλωσης στο προάστιο Πρέζε, κατά τη διάρκεια απαγγελίας ποιήματος του Τούρκου εθνικιστή ποιητή Αρίφ Νιχάι Ασγια από μαθήτρια, στην τουρκική γλώσσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ