23 Μαΐ 2015

ΟΥΚΡΑΝΙΑ Αντιλαϊκά μνημόνια και νέοι βομβαρδισμοί

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Αντιλαϊκά μνημόνια και νέοι βομβαρδισμοί



Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας χαριεντίζεται με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Σύνοδο της Ρίγας
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας χαριεντίζεται με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Σύνοδο της Ρίγας
ΡΙΓΑ - ΝΤΟΝΕΤΣΚ.--
Μπορεί στη Ρίγα της Λετονίας, στη Σύνοδο της ΕΕ για την «Ανατολική Εταιρική Σχέση» (δηλαδή τους τρόπους που θα διεισδύσουν τα ευρωπαϊκά μονοπώλια στις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες, στην περιφέρεια της καπιταλιστικής Ρωσίας), το ζήτημα της σύγκρουσης στην Ουκρανία να ήταν στο επίκεντρο, ωστόσο οι προσδοκίες της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου δεν εκπληρώθηκαν πλήρως. Ο ίδιος ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι «η Σύνοδος δεν έχει αντιρωσικό χαρακτήρα», δείχνοντας και τις δυσκολίες που έχει δημιουργήσει η όλη κατάσταση στις σχέσεις ευρωπαϊκών μονοπωλίων με τα αντίστοιχα ρωσικά, ενώ και στο ζήτημα της Κριμαίας υπήρξαν αντιρρήσεις, τουλάχιστον από τις Λευκορωσία, Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν, να ονομαστεί «παράνομη προσάρτηση στη Ρωσία». Γι' αυτό και επιλέχτηκε η διατύπωση ότι η ΕΕ και όχι οι συμμετέχοντες στη Σύνοδο, την ονομάζει έτσι. Επίσης, μπήκε «πάγος» στο αίτημα της Ουκρανίας να καταργηθεί η βίζα για την ΕΕ, όπως και δηλώθηκε κατηγορηματικά ότι «για την ένταξή της στην ΕΕ δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις». Πάντως, η Ουκρανία υπέγραψε μνημόνιο με την ΕΕ για δάνειο 1,9 δισ. ευρώ, πόσο -όπως και άλλα δάνεια και αυτό από το ΔΝΤ- που θα αξιοποιηθεί από την πλουτοκρατία που αιματοκυλά τη χώρα πάνω από ένα χρόνο και θα φορτωθεί στις πλάτες του λαού.
Στην ίδια την Ουκρανία, συνεχίστηκαν και χτες οι μάχες στην ανατολική περιοχή, παρά τις παραινέσεις που έκανε ο Ουκρανός Πρόεδρος Π. Ποροσένκο, σε συνάντησή του με τη Γερμανίδα καγκελάριο Α. Μέρκελ και το Γάλλο Πρόεδρο Φρ. Ολάντ στη Ρίγα, για τήρηση της συμφωνίας του Μινσκ. Το βράδυ της Πέμπτης προς Παρασκευή, σφοδροί βομβαρδισμοί του στρατού σημειώθηκαν στην πόλη του Ντονέτσκ και όπως καταγγέλλουν οι αρχές της αυτοαποκαλούμενης ομώνυμης Λαϊκής Δημοκρατίας, χτυπήθηκε ένα συγκρότημα κατοικιών και ένα σχολείο, χωρίς ανθρώπινα θύματα, αφού οι κάτοικοι πρόλαβαν να πάνε στα καταφύγια.
Χτες, επίσης, είχε ανακοινωθεί ότι το βράδυ θα άρχιζε στο Μινσκ της Λευκορωσίας μια νέα συνάντηση της λεγόμενης Ομάδας Επαφής, στην οποία αναμενόταν την κυβέρνηση του Κιέβου να εκπροσωπήσει ο πρώην Πρόεδρος Λεονίτ Κούτσμα και θα συμμετείχαν εκπρόσωποι των αυτοαποκαλούμενων ΛΔ Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, της Ρωσίας και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ