18 Μαΐ 2015

Η κυβέρνηση προσπαθεί να εκβιάσει τη στήριξη του λαού στη νέα συμφωνία

Η κυβέρνηση προσπαθεί να εκβιάσει τη στήριξη του λαού στη νέα συμφωνία
Αποσπάσματα από την ομιλία στη Δράμα, την Πέμπτη



Από τη συγκέντρωση στη Δράμα
Από τη συγκέντρωση στη Δράμα
Σχολιάζοντας τις πολιτικές εξελίξεις, ο Δ. Κουτσούμπας σημείωσε στην ομιλία του στη Δράμα:
«Το σίριαλ "νέα δόση - νέα μέτρα", "νέα συμφωνία - νέο μνημόνιο", που είδαμε αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια, παίζεται σε επανάληψη, όμως αυτή τη φορά σε περισσότερα επεισόδια, με νέους πρωταγωνιστές και καινούργιο περιτύλιγμα. Νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, η ίδια αντιλαϊκή πολιτική με "αριστερό" περιτύλιγμα και ο κατήφορος δεν έχει τέλος, αφού νέα μέτρα θα προστεθούν στα παλιά.
Αυτές τις μέρες, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ καταλήγει, όπως όλα δείχνουν, με τους εταίρους της τις τελευταίες λεπτομέρειες για τα μέτρα, τις μεταρρυθμίσεις που θα συνοδεύουν τη νέα "συμφωνία - πακέτο" με το ΔΝΤ, την ΕΚΤ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την τρόικα, δηλαδή. Μία συμφωνία από χέρι αντιλαϊκή, γιατί αντιλαϊκοί, αντεργατικοί από γεννησιμιού τους είναι οι καπιταλιστικές ενώσεις και οργανισμοί.
(...) Το διαφημιστικό σλόγκαν της κυβέρνησης για "τέλος της λιτότητας" δεν αφορά το λαό, αλλά το κεφάλαιο. Γι' αυτό και τελευταία αναπαράγουν το "ήπια λιτότητα" για το λαό, για να προετοιμάσουν το έδαφος για τα νέα αντιλαϊκά μέτρα που θα προστεθούν στα προηγούμενα. Για το τι περιλαμβάνει αυτή η νέα συμφωνία - το νέο μνημόνιο, μας έχουν ήδη προετοιμάσει οι απανωτές λίστες των μεταρρυθμίσεων του Βαρουφάκη, του Τσίπρα, που "γράψε - σβήσε" περιλαμβάνουν όμως ισοδύναμα, κοστολογημένα μέτρα.
Για τη νέα, όμως, επίθεση στα εργατικά, ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά δικαιώματα και τις Συλλογικές Συμβάσεις, μας έχει ήδη προετοιμάσει η κοινή δήλωση του ίδιου του πρωθυπουργού με τον επικεφαλής της Κομισιόν, Γιούνκερ, που τα έχει όλα και τα λέει όλα:
Εχει αξιολόγηση, όπως αξιολόγηση είχαν και όλες οι συμφωνίες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που στο τέλος έφερναν πάντα το φουσκωμένο λογαριασμό στο λαό για να τον πληρώσει. Εχει μεταρρυθμίσεις, όπως μεταρρυθμίσεις είχαν και τα μνημόνια της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, μεταρρυθμίσεις που έβαζαν την ταφόπλακα σε εργασιακά δικαιώματα, απόδειξη ότι οι μεταρρυθμίσεις στο έδαφος του καπιταλισμού ήταν και παραμένουν αντιλαϊκές (...)
Εναλλάσσεται το εμπόριο ελπίδας και φόβου
Τη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης θα υπηρετεί και το "μοντέρνο και αποτελεσματικό σύστημα συλλογικών διαπραγματεύσεων", το οποίο οραματίζονται από κοινού Τσίπρας και Γιούνκερ και, φυσικά, θα βάλει ταφόπλακα στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, διαιωνίζοντας το δουλεμπόριο των ατομικών συμβάσεων. Εννοείται πως σ' αυτή τη συμφωνία δε χωρά ούτε η επαναφορά του κατώτατου μισθού, ούτε η επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας που υποσχόταν προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ και "μαγείρευε" μετεκλογικά στα τραπέζια του "κοινωνικού διαλόγου".
Δε χωρά ούτε η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, ούτε η επαναφορά της 13ης σύνταξης που την έφαγε κι αυτή η διαπραγμάτευση... Χωρούν νέοι φόροι, άδικοι φόροι, όπως ο ενιαίος ΦΠΑ, που θα πάρει αμπάριζα βασικά είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Χωρούν ιδιωτικοποιήσεις στρατηγικών υποδομών της χώρας, όπως είναι τα λιμάνια, τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας και άλλες δημόσιες επιχειρήσεις.
Είμαστε σίγουροι ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να αποσπάσει τη λαϊκή συγκατάθεση στη νέα συμφωνία με το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και την ΕΕ, συμφωνία που, όπως λέει, κινείται στα πλαίσια της λαϊκής εντολής, αλλά και δημοψήφισμα για τη νομιμοποίησή της.
Αυτή τη λαϊκή εντολή ο ΣΥΡΙΖΑ την έχει κάνει "λάστιχο" για να τη φέρει στα μέτρα του. Ξεκίνησε με το τέλος των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων, που ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε ότι θα καταργήσει με ένα νόμο και ένα άρθρο και τον έφερε στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πριν από τρεισήμισι μήνες κυβέρνηση.
Κι αφού η κατάργηση των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ πήγε περίπατο... Κι αφού χρησιμοποιεί εναλλάξ το εμπόριο ελπίδας με το εμπόριο φόβου, δημιουργώντας αυταπάτες, αλλά και απογοήτευση, τώρα διαβάζει τα ψιλά γράμματα της λαϊκής εντολής: "Διαπραγμάτευση εντός των πλαισίων", "μέσα στο κοινό μας ευρωπαϊκό σπίτι", με "τήρηση των δεσμεύσεων".
Με το δημοψήφισμα θέλουν συνένοχο το λαό
Τελευταία, βέβαια, τα περί δημοψηφίσματος δίνουν και παίρνουν από τα κυβερνητικά στελέχη. Γιατί, όμως, η κυβέρνηση μιλά για δημοψήφισμα, ακόμα και για εκλογές; Ακριβώς γιατί θέλει να αποσπάσει τη στήριξη και συγκατάθεση του λαού σε μια συμφωνία ιδιαίτερα επώδυνη για το λαό. Και, όπως όλα δείχνουν, η συμφωνία αυτή έχει προ πολλού ξεφύγει από τα όρια ενός "έντιμου συμβιβασμού", όπως ισχυριζόταν η κυβέρνηση.
Δημοψήφισμα για να βάλει ο λαός φαρδιά - πλατιά την υπογραφή του στη νέα σφαγή των δικαιωμάτων του, να δώσει λευκή επιταγή στην κυβέρνηση για να ενισχύσει το αντεργατικό - αντιλαϊκό οικοδόμημα με νέα μέτρα. Δημοψήφισμα για να κάνουν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ το λαό συνένοχο στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησής τους, στη στρατηγική της ΕΕ, των μονοπωλίων.
Είναι ντροπή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να παρουσιάζει τη νέα συμφωνία ως αποτέλεσμα της λαϊκής εντολής ή να προσπαθήσει να εκβιάσει τη στήριξη του λαού με δημοψήφισμα. Γι' αυτό και επιμένουμε να λέμε:
-- Καμία ανοχή στη νέα συμφωνία, στο νέο μνημόνιο που προετοιμάζει νέες μεγάλες μακροχρόνιες δεσμεύσεις.
-- Κατάργηση εδώ και τώρα όλων των μνημονίων και των εφαρμοστικών τους νόμων.
-- Πάλη για ανάκτηση των απωλειών, ξεκινώντας από συγκεκριμένα άμεσα μέτρα πραγματικής ανακούφισης του λαού.
-- Ρήξη με την ΕΕ, το κεφάλαιο και την εξουσία τους.
Γι' αυτό και η διαφορά μας είναι η μέρα με τη νύχτα, με όσους προβάλλουν τη γραμμή εξόδου από το ευρώ ξεκομμένα, αποσπασμένα, χωρίς να λένε τι θα γίνει, χωρίς να δίνουν απάντηση και λύση στο πρόβλημα της εξουσίας:
Το ποιος θα κατέχει, δηλαδή, τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, αποδεσμεύοντας τη χώρα από την ΕΕ, για να σχεδιάσει κεντρικά, επιστημονικά την οικονομία και τις κοινωνικές υπηρεσίες, έτσι ώστε να αξιοποιείται πλήρως ο πλούτος που υπάρχει στη χώρα, να κατανείμει τους πόρους και το εργατικό δυναμικό ώστε να έχουν μόνιμη και σταθερή δουλειά όλοι και όλες, να έχει ως βάση την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών που θα οδηγεί στην ευημερία του λαού και του τόπου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ