15 Ιουν 2015

Mikel: Αισχρές εργασιακές σχέσεις και μισθοί πείνας

 Mikel: Αισχρές εργασιακές σχέσεις και μισθοί πείνας

Αισχρή και απαράδεκτη η εργοδοσία στην αλυσίδα καφέ Mikel που έχει εξαπλωθεί σε ολόκληρη την Αθήνα και σε πολλές από τις μεγάλες πόλεις της χώρας. 

Οι εργαζόμενοι στα Mikel, χωρίς βαρέα, με πολλές ώρες υπερωριακής εργασίας και μισθούς πείνας έχουν να αντιμετωπίσουν ακόμα μια αισχρή ρήτρα από πλευράς εργοδοσίας. 

Συγκεκριμένα, με καταγγελία της, η Γραμματεία Επισιτισμού-Τουρισμού του Π.Α.ΜΕ. και το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών-Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης-Πιερίας-Χαλκιδικής αποκάλυψαν και καταγγέλλουν την αισχρή τακτική της αλυσίδας Mikel να υποχρεώνει τους εργαζόμενους να υπογράφουν και ιδιωτικό συμφωνητικό-ρήτρα πολλών χιλιάδων ευρώ, δεσμευόμενοι πίστη και υπακοή στην εταιρία.

Με τα ιδιωτικά συμφωνητικά η εταιρεία Mikel υποχρεώνει τους εργαζόμενους ακόμα και μετά από ένα χρόνο μετά τη λήξη της εργασίας τους να μην δουλέψουν σε οποιαδήποτε επισιτιστική επιχείρηση, αλλά και να μην ενεργήσουν οποιαδήποτε ανταγωνιστική προς την εταιρία πράξη, χωρίς να διευκρινίζεται τι είδους είναι αυτή πράξη. Επιπροσθέτως, απαγορεύεται ακόμα και σε συγγενικό πρόσωπο (α' βαθμού) των εργαζόμενων να εργάζεται σε επισιτιστική επιχείρηση.

Το παραπάνω συμφωνητικό προσβάλλει βασικά εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα των εργαζόμενων, καθώς τους καθιστά ομήρους της επιχείρησης ακόμα και στην περίπτωση που αυτοί απολυθούν από την εν λόγω επιχείρηση. Είναι αδιανόητο να απειλούνται οι εργαζόμενοι με αποζημίωση προς την επιχείρηση αν πιάσουν δουλειά μέσα σε ένα χρόνο από την απόλυση ή την αποχώρησή τους. Και μάλιστα με κριτήρια που είναι εντελώς αυθαίρετα και εναπόκεινται αποκλειστικά στην κρίση της εταιρίας.

Ας σημειωθεί δε το προφανές: Ότι η προσυπογραφή από μέρους των εργαζομένων του συμφωνητικού δεν σημαίνει συμφωνία αλλά είναι αποτέλεσμα φόβου για τις επιπτώσεις από την άρνηση της υπογραφής, που ισοδυναμούν, όπως αποδείχθηκε με εργαζόμενη στη Θεσσαλονίκη, με απόλυση. 

Είναι ζήτημα των εργαζομένων αλλά και όλων μας να αντιδράσουμε απέναντι σε αυτό το νέο εργοδοτικό αίσχος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ