22 Σεπ 2015

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ Οι πρόσφυγες «μπαλάκι» στους ανταγωνισμούς της

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Οι πρόσφυγες «μπαλάκι» στους ανταγωνισμούς της



Χιλιάδες προσφύγων πέρασαν και χτες στην Κροατία από την Ουγγαρία
Χιλιάδες προσφύγων πέρασαν και χτες στην Κροατία από την Ουγγαρία
Η ταλαιπωρία για τους χιλιάδες ξεριζωμένους πρόσφυγες και μετανάστες, θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στη Μέση Ανατολή και την Αφρική, συνεχίζεται στα Βαλκάνια - συμπεριλαμβανομένης και της χώρας μας - και στην Κεντρική Ευρώπη (Ουγγαρία, Κροατία και Αυστρία). Την ίδια ώρα, εντείνονται και τα παζάρια μεταξύ των θυτών της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ, που αντιπαρατίθενται για το πώς θα γίνει η κατανομή των προσφύγων. Σήμερα (σ.σ. και όχι χτες, όπως γράψαμε εκ παραδρομής στο χτεσινό έκτακτο φύλλο) γίνεται η συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ για το θέμα αυτό και αύριο, Τετάρτη, γίνεται η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής, όπου θα μεταβεί και ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας.
Χτες, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, ανέφερε πως αναμένει από τους υπουργούς Εσωτερικών της ΕΕ να καταλήξουν σε συμφωνία για το πρόγραμμα μετεγκατάστασης 160.000 προσφύγων, ενώ η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκ. Μέρκελ δήλωσε ότι η «έκβαση της Συνόδου θα δείξει πολλά για την ικανότητα της Ευρώπης να κοιτάζει στο μέλλον» και κάλεσε τους 28 ηγέτες να αναλάβουν από κοινού την ευθύνη, γιατί υποτίθεται ότι η ΕΕ είναι «μία ένωση αξιών, με κοινή πολιτική ασύλου, μία ένωση με ανοικτά σύνορα μεταξύ των μελών της». Μόνο που οι αξίες της είναι τα κέρδη των μονοπωλίων που υπερασπίζεται από τα ...γενοφάσκια της, γι' αυτό πρώτα διαλύει χώρες, σφαγιάζει λαούς και μετά τους ...σώζει.
Στην αντιπαράθεση των αστικών τάξεων πρωτοστατεί η αντιδραστική κυβέρνηση της Ουγγαρίας, που και με την έγκριση της Βουλής ενισχύει με στρατό τα σύνορα, ενώ ζητάει από την Ελλάδα να σταματήσει τη ροή των ξεσπιτωμένων που φτάνουν από τη Συρία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν.
Χτες, επίσης, είχε προγραμματιστεί συνάντηση της λεγόμενης ομάδας του Βίσεγκραντ στην Πράγα, δηλαδή των χωρών της Κεντρικής Ευρώπης (Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία και Ουγγαρία), καθώς και των Ρουμανίας, Λετονίας και του Λουξεμβούργου που είναι προεδρεύουσα χώρα στην ΕΕ, προκειμένου να βρεθεί ένας συμβιβασμός για τις ποσοστώσεις σχετικά με τη μετεγκατάσταση των προσφύγων (όσοι δεν πάρουν αυτό το καθεστώς, ουσιαστικά πρέπει να φύγουν από το έδαφος της ΕΕ για τις χώρες που θεωρούνται ασφαλείς). Η Πολωνία φέρεται να δηλώνει ότι μπορεί να υποδεχτεί περισσότερους πρόσφυγες, με την προϋπόθεση ότι θα σφραγιστούν τα σύνορά της.
Ενταση με χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες παρατηρείται εκτός από την Κεντρική Ευρώπη και στην Τουρκία, στην Εντιρνέ (Αδριανούπολη), όπου η τουρκική αστυνομία σταμάτησε χτες 700 πρόσφυγες κυρίως από τη Συρία, για να τους αποτρέψει να φτάσουν στα σύνορα είτε με την Ελλάδα είτε με τη Βουλγαρία, που επίσης αποφάσισε να πραγματοποιεί πολύ αυστηρούς ελέγχους.
Αλλα δύο ναυάγια στο Αιγαίο
Αλλα δύο ναυάγια προσφύγων ανοιχτά της Λέσβου σε διάστημα μιας ώρας σημειώθηκαν χτες. Συγκεκριμένα, 52 Σύροι πρόσφυγες διασώθηκαν έπειτα από ναυάγιο ανάμεσα στη Λέσβο και τις τουρκικές ακτές, μόλις μία ώρα μετά το ναυάγιο ενός άλλου σκάφους, από το οποίο διασώθηκαν 45 πρόσφυγες. Στο πρώτο περιστατικό, μια φουσκωτή λέμβος ανατράπηκε σε τουρκικά χωρικά ύδατα ανοιχτά της Λέσβου και η τουρκική Ακτοφυλακή περισυνέλεξε 45 άτομα. Ο ακριβής αριθμός των επιβαινόντων είναι άγνωστος και οι έρευνες για τον εντοπισμό τυχόν επιζώντων συνεχίζονταν από το ελληνικό Λιμενικό.
Το δεύτερο ναυάγιο συνέβη στη θαλάσσια περιοχή της Εφταλούς, μεταξύ της Λέσβου και των μικρασιατικών ακτών. Οι 52 ναυαγοί είχαν ξεκινήσει από την περιοχή του Μπεχράμ Καλέ (αρχαία Ασσος) της βόρειας ακτής του Αδραμυτινού κόλπου. Δεν υπήρχαν πληροφορίες για άλλους αγνοούμενους και όλοι οι διασωθέντες που μεταφέρθηκαν στο λιμάνι του Μόλυβου, ήταν καλά στην υγεία τους.
Στο μεταξύ, ως μη νόμιμο κρίνεται από το Συμβούλιο της Επικρατείας σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, με το οποίο προβλέπονταν ταχείες διαδικασίες για παροχή προσωρινής προστασίας σε πρόσφυγες για ανθρωπιστικούς λόγους. Το σχέδιο επιστράφηκε στους εννέα υπουργούς που το συνυπογράφουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ