1 Δεκ 2015

Νέες καταγγελίες για τη δράση ΜΚΟ

Νέες καταγγελίες για τη δράση ΜΚΟ



Την πλήρη απουσία, από την ελληνική Πολιτεία, δομών υποστήριξης των εξαθλιωμένων προσφύγων που «ξεβράζονται» στις παραλίες της Λέσβου, καταγγέλλει με χτεσινή ανακοίνωσή της η Ενωση Γιατρών ΕΣΥ της Κέρκυρας, που δραστηριοποιείται στη Σκάλα Συκαμιάς περιθάλποντας πρόσφυγες και μετανάστες.

Σύμφωνα με την καταγγελία, όλα έχουν αφεθεί σε εθελοντές και ΜΚΟ που δρουν υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, που έχει στήσει δομή υποδοχής σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από την παραλία. Η ΕΓΕΣΥ αναφέρεται αρνητικά στη δράση ορισμένων ΜΚΟ. Αναφέρει πως η παραλία της Σκάλας Συκαμιάς μέχρι τον Μόλυβο, με μήκος έντεκα χλμ., είναι μια βραχώδης περιοχή, όπου καθημερινά φτάνουν 1.000 - 3.000 άτομα, ακόμα και μέσα στο βράδυ. Σε αυτή την παραλία δρουν διάφορες ΜΚΟ από το εξωτερικό, που έχουν στήσει σκηνές και κοντέινερ για την πρώτη βοήθεια σε όσους φτάνουν.
Συγκεκριμένα, επισημαίνεται, ανάμεσα στα άλλα, πως είναι αδιανόητο σε τέτοιες συνθήκες, το κοντινό Κέντρο Υγείας να μη στέλνει για εφημερία έναν από τους 3 γιατρούς στο τοπικό περιφερειακό ιατρείο, που έχει στελεχωθεί σε υλικά και monitor από δημόσια νοσοκομεία και εθελοντικές προσφορές ιδιωτών και που λειτουργεί με εθελοντικές προσπάθειες γιατρών από την Αχαΐα και από την υπόλοιπη Ελλάδα, αλλά να διαφημίζεται σε αυτό με τεράστια banner η ΜΚΟ WAHA. Επίσης, είναι αδιανόητο να υπάρχουν τόσες στρατιωτικές δομές με οργανωμένα κινητά χειρουργικά νοσοκομεία εκστρατείας (ΚΙΧΝΕ), τα οποία να παραμένουν κλειστά σε κουτιά και να μην έχει αυξηθεί η στελέχωση του τοπικού ΕΚΑΒ με ασθενοφόρα και όλες οι διακομιδές (τρεις περίπου ανά μέρα τουλάχιστον) να αφήνονται στην τύχη και την εθελοντική κάλυψη από τους «Γιατρούς Χωρίς Σύνορα».
Οσον αφορά μερικές ΜΚΟ, «κάποιες είναι πλήρως άγνωστες και με αγνώστους σκοπούς. Η συνεργασία, όπως ακούγεται, της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας με τη WAHA, που θα καλύπτει τη ΜΑΦ (Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας) (πρώην ΠΙ) του χωριού της Σκάλας, είναι τουλάχιστον ανησυχητική, καθώς παίρνει στη διαχείρισή της ένα δημόσιο χώρο, που έχει οργανωθεί από κρατικές δομές και εθελοντές. Η συγκεκριμένη ΜΚΟ δραστηριοποιείται στον Τρίτο Κόσμο, αλλά εμφανίστηκε ξαφνικά και στη Μυτιλήνη. Πέρα από τα διαφημιστικά της, στελεχώνει με πληρωμένους εθελοντές τρία ιατρεία (του Μολύβου, του stage 2-camp του ΟΗΕ και το περιφερειακό ιατρείο της σκάλας Συκαμιάς)».
Ταυτόχρονα, «κάποιες ΜΚΟ που δεν πρόλαβαν τη μοιρασιά του ΟΗΕ στις δομές της παραλίας, προσπάθησαν να επιβληθούν εκ των υστέρων (όπως το παράδειγμα των "Adventis help" που έστησαν ιατρείο με ένα λεωφορείο δίπλα στη δομή του "Πλατάνου" (σ.σ. πρωτοβουλία εθελοντών), όταν το ιατρείο/τέντα της δομής δεν είχε προσωπικό). Χωρίς καμιά διάθεση περαιτέρω ανάλυσης, θα τονίσουμε ότι τα διαφημιστικά banners που κοσμούν πλέον το λεωφορείο - ιατρείο των "Adventis help", προσφέρουν πολλαπλά κέρδη στη ΜΚΟ αυτή. Τα παιχνίδια με τις ΜΚΟ είναι πολλά», αναφέρεται τέλος στην ανακοίνωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ