ΡΑΓΔΑΙΑ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΦΩΤΟΡΥΠΑΝΣΗΣ ΛΟΓΩ LED
Κάποτε φαίνονταν τ' άστρα...
Ο διάστικτος από άστρα νυχτερινός ουρανός και οι κινήσεις λιγοστών απ' αυτά (πλανήτες), προκάλεσαν το ενδιαφέρον του ανθρώπου, τουλάχιστον από τότε που αναπτύχθηκε η γεωργία, αν όχι νωρίτερα. Οι αστρονομικές παρατηρήσεις, που ωθούνταν από την ανάγκη μέτρησης του χρόνου και πρόβλεψης του καιρού με βάση τις εποχές, έδωσαν όχι λιγότερη ώθηση στην ανάπτυξη των μαθηματικών, απ' ό,τι η ανάγκη μέτρησης του παραγόμενου φυτικού και ζωικού πλούτου και του εμβαδού των χωραφιών. Τα άστρα, ο Ηλιος, η Γη έγιναν κεντρικό ζήτημα στις φιλοσοφικές αναζητήσεις της αρχαιότητας, καθώς οι άνθρωποι προσπαθούσαν να κατανοήσουν τη θέση τους μέσα στο φυσικό κόσμο. Τελικά, δεν είναι μόνο η ομορφιά του έναστρου ουρανού που χάνει κανείς όταν δε βλέπει τ' άστρα...
Λευκό αντί για πορτοκαλί
Ομως, το χειρότερο πλήγμα δέχεται η αστρονομική παρατήρηση. Οσο πιο σκοτεινός είναι ο ουρανός, τόσο καλύτερη παρατήρηση των άστρων μπορεί να γίνει, είτε με το μάτι, είτε με τηλεσκόπια. Ο φωτεινός θόλος μέσα στην ατμόσφαιρα, που δημιουργείται γύρω από κάθε μεγάλη πηγή έντονου φωτισμού (λόγω διάχυσης του φωτός εξαιτίας της σκόνης και των σταγονιδίων υγρασίας), ήταν πάντα σοβαρό πρόβλημα, γι' αυτό και τα αστεροσκοπεία γίνονται συνήθως σε κορυφές απομακρυσμένων βουνών. Ειδικότερα στη φασματοσκοπική αστροφωτογράφιση, οι αστρονόμοι αντιμετωπίζουν το πρόβλημα πώς να διαχωρίσουν το φως που προέρχεται από το άστρο από το φως που προέρχεται από γήινες πηγές. Στο παρελθόν οι αστρονόμοι χρησιμοποιούσαν φίλτρα που απορροφούν το πορτοκαλί φως, το οποίο εκπέμπουν αυτές οι λάμπες ατμών νατρίου. Δεν μπορεί, όμως, να γίνει το ίδιο όταν το φως από το δημόσιο φωτισμό είναι λευκό.
Οικονομία της φωτορύπανσης
Φωτορύπανση
σημαίνει και σπατάλη. Στις ΗΠΑ, τουλάχιστον το 30% του φωτός που
παράγεται από το δημόσιο φωτισμό πάει χαμένο φωτίζοντας τον ουρανό,
επειδή τα φωτιστικά σώματα δεν έχουν κατάλληλη κατασκευή, με αποτέλεσμα
μέρος του φωτός να φεύγει προς τα πλάγια, ακόμα και κατευθείαν προς τα
πάνω.Δεν τίθεται θέμα αντιστροφής της πορείας αξιοποίησης της τεχνολογίας LED στο νυχτερινό φωτισμό πόλεων και δρόμων. Ούτε ο ρομαντισμός, ούτε η ως ένα βαθμό απώλεια της αίσθησης του χώρου όπου αναπτύσσεται ο ανθρώπινος πολιτισμός, ούτε η εκτίμηση του ρόλου που έπαιξε η αστρονομία στην ανάπτυξη αυτού του πολιτισμού, μπορούν να εμποδίσουν την έκφραση στη ζωή μιας οικονομικής αναγκαιότητας. Και η οικονομική αναγκαιότητα στη σημερινή εποχή είναι ο φτηνότερος και αποτελεσματικότερος φωτισμός, με τον άναρχο και αδιάφορο για τις ανάγκες των ανθρώπων τρόπο που λύνει αυτά τα ζητήματα ο καπιταλισμός και ο κάθε διαχειριστής του, σε εθνικό ή τοπικό επίπεδο. Κι αν στο μέλλον υπάρξουν «πυροσβεστικά» μέτρα για το πρόβλημα, θα είναι εκ των υστέρων και με κόστος για το λαό από τη σπατάλη του πλούτου που παράγει, ενώ ταυτόχρονα θα προσφέρουν νέα κέρδη για το κεφάλαιο, που θα πουλήσει διορθωμένα φωτιστικά σώματα για τους δρόμους, νέα φώτα LED με απόχρωση που δεν θα έχει αρνητική επίδραση στα βιολογικά ρολόγια ανθρώπων και ζώων και θα μπορεί να φιλτράρεται ευκολότερα από τα αστρονομικά φίλτρα.
Επιμέλεια:
Σταύρος ΞΕΝΙΚΟΥΔΑΚΗΣ
Πηγή: «Discover»
Σταύρος ΞΕΝΙΚΟΥΔΑΚΗΣ
Πηγή: «Discover»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου