5 Μαρ 2016

Σύμφωνα με τα στοιχεία του «Εργάνη», σχεδόν οι μισοί από τους σημερινούς εργαζόμενους αμείβονται με μεικτό μισθό μικρότερο από τα 751 ευρώ


Προσαρμόζουν το Ασφαλιστικό στη ζούγκλα της αγοράς εργασίας
Οι αντιασφαλιστικές ανατροπές που προωθούν, «κουμπώνουν» με τους άθλιους μισθούς και την επέκταση της εκ περιτροπής και μερικής απασχόλησης
Στόχος του σχεδίου που προωθεί η κυβέρνηση για το Ασφαλιστικό είναι να προσαρμόσει την Ασφάλιση και τη σύνταξη στα δεδομένα που έχουν ήδη διαμορφωθεί στην αγορά εργασίας, με την κυριαρχία των χαμηλών μισθών, της μερικής απασχόλησης και της εκ περιτροπής εργασίας.

Αυτό προκύπτει από την αντιπαραβολή της πρότασης που συζητάνε κυβέρνηση - τρόικα και των στοιχείων για το 2015 από το σύστημα «Εργάνη». Μια προσαρμογή που, με δεδομένους τους μίζερους μισθούς και την ευελιξία, θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε συντάξεις εξαθλίωσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του «Εργάνη», σχεδόν οι μισοί από τους σημερινούς εργαζόμενους αμείβονται με μεικτό μισθό μικρότερο από τα 751 ευρώ που προέβλεπε η ΕΓΣΣΕ πριν από την ΠΥΣ του 2012, με την οποία καθορίστηκε με νόμο ο κατώτερος μισθός στα 586 και 511 ευρώ μεικτά για τους πάνω και κάτω των 25 ετών αντίστοιχα. Συγκεκριμένα, κάτω από 751 ευρώ μεικτά έπαιρναν το 2015 810.459 μισθωτοί, δηλαδή το 50% του συνόλου των 1.619.845 που είναι ο συνολικός αριθμός τους.

Από αυτούς τους χαμηλόμισθους (βλέπε και στον πίνακα):
  • 155.266 (9,59% του συνόλου) λαμβάνουν μεικτό μηνιαίο μισθό από 501-600 ευρώ.
  • 151.887 (9,38% του συνόλου) λαμβάνουν μεικτό μισθό από 601-700 ευρώ.
  • 139.596 μισθωτοί (8,62% του συνόλου) παίρνουν 701-800 ευρώ μεικτά.
Τα πραγματικά εισοδήματα αυτών των εργαζομένων είναι κατά 20% τουλάχιστον μικρότερα από τον ονομαστικό μισθό, αν αφαιρεθεί η φορολογία εισοδήματος και οι ασφαλιστικές εισφορές.

Σε ακόμα χειρότερη μοίρα βρίσκονται 363.710 μισθωτοί (22,45% του συνόλου), που το 2015 εργάστηκαν με μερική απασχόληση ή εκ περιτροπής εργασία και των οποίων ο μεικτός μισθός είναι χαμηλότερος και από τα 500 ευρώ! Σημειώνουμε, επίσης, ότι ο αριθμός των απασχολούμενων με τέτοιες ελαστικές μορφές αυξήθηκε κατά 30.000 ή κατά 8,92% σε σχέση με το 2014, φτάνοντας τις 363.710 από 333.918.
Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη του μέσου μεικτού μισθού, αυτός διαμορφώθηκε το 2015 στα 1.019 ευρώ, από 1.042 ευρώ το 2014 (μείωση 2,2%). Είναι προφανές ότι ο μέσος μισθός δεν αποδίδει την πραγματικότητα που βιώνουν εκατοντάδες χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά, με δεδομένο μάλιστα ότι κάτω από τα 1.019 βρίσκονται πάνω από ένα εκατομμύριο μισθωτοί (1.023.093), δηλαδή το 63,2% του συνόλου (σχεδόν 2 στους 3).

Δεν θα πάρουν ποτέ σύνταξη!
 
Πάνω σ' αυτό το έδαφος εξαπολύει η κυβέρνηση το νέο γύρο της επίθεσης στο Ασφαλιστικό και στα Εργασιακά. Η γενίκευση της εκ περιτροπής εργασίας και της μερικής απασχόλησης οδηγεί σε παραπέρα συρρίκνωση και καθήλωση των μισθών, που σημαίνει ακόμα μικρότερες συντάξεις για τη συντριπτική πλειοψηφία των σημερινών συνταξιούχων, με δεδομένα και τα μικρότερα ποσοστά αναπλήρωσης που προβλέπει η πρόταση της κυβέρνησης για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

Επιπλέον, η μεθόδευση για αύξηση των ελάχιστων ημερών ασφάλισης για την κατοχύρωση ασφαλιστικού δικαιώματος από τα 15 χρόνια στα 20 (από τα 4.500 ένσημα στα 6.000) σημαίνει ότι χιλιάδες νέοι εργαζόμενοι, που απασχολούνται με ευέλικτες μορφές, ακόμα και αν συνεχίσουν να δουλεύουν και δεν χάσουν κάποια στιγμή τη δουλειά τους, δεν θα συμπληρώσουν ποτέ τις προϋποθέσεις για συνταξιοδότηση, πολύ περισσότερο αν τα ελάχιστα αναγκαία ένσημα αυξηθούν στα 6.000.

Αρκεί να σημειώσουμε μόνο τούτο: Από τους 363.710 ελαστικά και εκ περιτροπής απασχολούμενους, περίπου οι 300.000 εργάζονται κάτω από 20 ώρες τη βδομάδα, που σημαίνει ότι δεν παίρνουν ολόκληρο το ένσημο. Αρα, γι' αυτούς απομακρύνεται ακόμα περισσότερο το ενδεχόμενο να συμπληρώσουν κάποια στιγμή τις προϋποθέσεις για συνταξιοδότηση, στόχος που γίνεται ακόμα δυσκολότερος αν το όριο αυτό αυξηθεί κι άλλο.

Αλλο ένα αποκαλυπτικό στοιχείο που προκύπτει από την επεξεργασία του «Εργάνη», είναι ότι το 70% των μισθωτών έχει πάνω από 35 ώρες εργασίας τη βδομάδα, έχει δηλαδή σχεδόν πλήρη αριθμό ενσήμων. Το υπόλοιπο 30%, αν και βρίσκεται στην παραγωγή, έχει ελλιπή ασφαλιστική κάλυψη, χωρίς να συνυπολογίζουμε τη μαύρη και ανασφάλιστη εργασία, που εκτιμάται γύρω στο 20% με 25% επί του συνόλου.

Τα μέτρα που ετοιμάζουν
 
Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση συζητάει με την τρόικα και ετοιμάζεται να νομοθετήσει:
  • Παραπέρα μείωση των ποσοστών αναπλήρωσης σε σχέση με την αρχική κυβερνητική πρόταση, που έτσι κι αλλιώς έριχνε σχεδόν στο μισό το ύψος της σύνταξης με βάση τα ισχύοντα.
  • Αύξηση από τα 15 στα 20 χρόνια για την κατοχύρωση του δικαιώματος στη συνταξιοδότηση. Μια τέτοια εξέλιξη εμμέσως προκύπτει και από την πρόταση της κυβέρνησης για μείωση στις εισφορές των αγροτών, η οποία όμως προϋποθέτει ταυτόχρονα τη μείωση της «εθνικής» σύνταξης. Η διασύνδεση αυτή δείχνει ότι τελικά στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι και η διασύνδεση με τα χρόνια ασφάλισης. Δηλαδή, δεν αποκλείεται να δίνεται η «εθνική» σύνταξη ολόκληρη μόνο στην περίπτωση της 20ετίας και με αυτόν τον τρόπο, από την πίσω πόρτα να εισαχθεί τελικά η 20ετία ως απαραίτητη προϋπόθεση για το δικαίωμα στη συνταξιοδότηση.
  • Ορισμό και εισοδηματικών κριτηρίων για την απόδοση της «εθνικής» σύνταξης, για να μειώνεται με αυτόν τον τρόπο ο αριθμός των δικαιούχων.
  • Ακόμα μικρότερο πλαφόν στο ύψος εισοδήματος από συντάξεις που μπορεί να έχει κάποιος συνταξιούχος και αυτό ανεξάρτητα από το ύψος των εισφορών του ή αν είναι δικαιούχος κάποιας άλλης σύνταξης.
Ολα αυτά, βέβαια, πρόσθετα στην παραπέρα μείωση των αποδιδόμενων συντάξεων, επικουρικών και κύριων, που θεωρείται πλέον δεδομένη, και αυτό που μελετάται είναι τα όρια πάνω από τα οποία θα πέσει το νέο μαχαίρι. Για τις επικουρικές φαίνεται ότι οι μειώσεις θα φτάσουν μέχρι και το 30% από το ποσό των 170 ευρώ και άνω, ενώ δεδομένες θεωρούνται μειώσεις στα εφάπαξ, αλλά και στα μερίσματα των δημοσίων υπαλλήλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ