Προχωρά η σύνθεση και ανάπτυξη αρμάδας πολέμου της λυκοσυμμαχίας
Ταυτόχρονα, στο πλαίσιο της ΝΑΤΟικής εμπλοκής, η Αγκυρα βρίσκει έδαφος να θέτει συστηματικά όλες τις θέσεις της για γκριζάρισμα του Αιγαίου...
Οι επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο άρχισαν και επισήμως τα ξημερώματα της Δευτέρας. Ο ίδιος ο γγ της λυκοσυμμαχίας, Γ. Στόλτενμπεργκ, δήλωσε σχετικά: «Τα πλοία του ΝΑΤΟ ήδη συλλέγουν πληροφορίες και διεξάγουν επιτήρηση του Αιγαίου. Η δράση τους θα επεκταθεί τώρα για να λάβει χώρα και στα χωρικά ύδατα (σ.σ. Ελλάδας και Τουρκίας). Οι διοικητές μας έχουν ορίσει την περιοχή της δραστηριότητάς μας σε στενή συνεργασία και συντονισμό με Ελλάδα και Τουρκία. Οι δραστηριότητές μας στα χωρικά ύδατα θα διεξαχθούν σε συνεννόηση και συντονισμό με τους δύο συμμάχους μας», πρόσθεσε.
Ολο το πακέτο γκριζαρίσματος του Αιγαίου...
Μόνο
που αυτό λειτουργεί ως Κερκόπορτα για τα ελληνικά κυριαρχικά
δικαιώματα, καθόσον η τουρκική αστική τάξη, διεκδικώντας μεγαλύτερη λεία
στο Αιγαίο, αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία, άρα και τα εθνικά ύδατα,
σε μια σειρά νησιά και νησίδες του αρχιπελάγους.Χαρακτηριστικό ως προς αυτό είναι το απόρρητο έγγραφο 17 σημείων που κατέθεσε η Τουρκία στη Στρατιωτική Επιτροπή του ΝΑΤΟ, με ημερομηνία 15 Φλεβάρη - στη φάση δηλαδή που καταρτιζόταν το επιχειρησιακό σχέδιο της ΝΑΤΟικής δύναμης SNMG2 η οποία επιχειρεί στο Αιγαίο - το οποίο αποκάλυψε η εφημερίδα «Καθημερινή».
Βάσει αυτού, η Τουρκία αμφισβητεί τον εθνικό εναέριο χώρο των δέκα μιλίων, ζητά να μην κατατίθενται σχέδια πτήσης στο FIR Αθήνας, ζητά από τα πλοία του ΝΑΤΟ να μην ελλιμενίζονται στα Δωδεκάνησα, που θεωρεί αποστρατιωτικοποιημένα, ενώ επιμένει φυσικά στις δικές της θέσεις για τις περιοχές έρευνας και διάσωσης, διεκδικώντας την ευθύνη στο μισό Αιγαίο.
Πέραν όλων αυτών, η Τουρκία αμφισβητεί ανοιχτά την ελληνικότητα νησιών, γεγονός που για πρώτη φορά εμπεριέχεται σε επίσημο έγγραφο που κατατίθεται στο ΝΑΤΟ. Τέλος, απαιτεί να μη γίνεται λόγος για εναέριο χώρο του Αιγαίου αλλά «εναέριο χώρο του ΝΑΤΟ», πατώντας βασικά στην επίσημη γραμμή της λυκοσυμμαχίας, που έτσι κι αλλιώς αντιμετωπίζει το αρχιπέλαγος ως ενιαίο επιχειρησιακό χώρο.
Μάλιστα, η Αγκυρα ζητά στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ να μη χρησιμοποιούνται ονόματα «με τρόπο ο οποίος θα δημιουργήσει αχρείαστο περισπασμό, μπορεί να προκαλέσει δυσαρέσκεια ή θα μπορούσε να ληφθεί ως προώθηση των εθνικών συμφερόντων...», της Ελλάδας προφανώς. Σαφέστατα, αναφέρεται σε 16 μικρά νησιά που η τουρκική πλευρά θεωρεί ότι δεν ανήκουν στην Ελλάδα και τους έχουν δώσει τουρκικά ονόματα - όπως Ιμια/Καρντάκ. Επιμένει, μάλιστα, ότι «μια πολύ πιο απλή και επιχειρησιακή λύση θα μπορούσε να βρεθεί, όπως χρησιμοποιώντας γράμματα ή/και αριθμούς», π.χ. νησί 1 ή Α...
Η απάντηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, ότι το εν λόγω τουρκικό κείμενο «ουδέποτε έγινε αντικείμενο ουσιαστικής διαπραγμάτευσης, διότι απερρίφθη, στο σύνολό του, από την ελληνική αντιπροσωπεία και τους λοιπούς συμμάχους στο ΝΑΤΟ», μικρή σημασία έχει, εφόσον αποδεικνύεται στην πράξη ότι η Αγκυρα αξιοποιεί και θα συνεχίσει να αξιοποιεί τη ΝΑΤΟική αποστολή στο Αιγαίο - αλλά και την πρακτική της λυκοσυμμαχίας να κάνει λόγο για «διμερείς διαφορές» στις οποίες δεν εμπλέκεται - για να βάζει συνεχώς στο τραπέζι του επιχειρησιακού σχεδιασμού τις δικές της θέσεις και να τις προωθεί παραπέρα στο ενδοκαπιταλιστικό παζάρι...
ΝΑΤΟική θάλασσα από τη Λήμνο έως τη Γαύδο!
Επιπλέον,
να σημειωθεί ότι η Αγκυρα, σ' ένα ρεσιτάλ ευελιξίας κι ενώ καταθέτει
τις θέσεις της σε κάθε φάση κατάρτισης και υλοποίησης του ΝΑΤΟικού
σχεδίου, εμφανίζεται δημοσίως να υποστηρίζει ότι «όλες οι πλευρές πρέπει να απέχουν από την ανάμειξη του ΝΑΤΟ σε διμερή ζητήματα πολιτικής και νομικής φύσεως», όπως είπε στο «Βήμα της Κυριακής» ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μ. Τσαβούσογλου.Φροντίζοντας, εξάλλου, να υπενθυμίσει ότι η αποστολή της SNMG2 στο Αιγαίο ήρθε ως αποτέλεσμα πρότερης συμφωνίας του Τούρκου πρωθυπουργού, Μ. Νταβούτογλου και της Γερμανίδας καγκελαρίου, Α. Μέρκελ, ο ίδιος πρόσθεσε: «Η Τουρκία προσπάθησε να διασφαλίσει ότι η ΝΑΤΟική δράση που θα πραγματοποιηθεί στο Αιγαίο δεν θα προκαταβάλει τις εθνικές θέσεις οποιουδήποτε συμμάχου, συμπεριλαμβανομένων της Ελλάδας και της Τουρκίας».
Στο μεταξύ, χτες, ο Ελληνας υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, στη νεότερη παρέμβαση της ελληνικής αστικής τάξης για το θέμα, συναντήθηκε στις Βρυξέλλες με τον Γ. Στόλτενμπεργκ και επισήμως «συζήτησαν θέματα που αφορούν τη δραστηριότητα του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο».
«Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας επεσήμανε στον γγ του ΝΑΤΟ την ανάγκη άμεσης έναρξης της δραστηριότητας σε όλη την έκταση κατά μήκος των ελληνικών νησιών, από τη Λήμνο έως το Καστελόριζο και τη Γαύδο και στις ακτές της Μικράς Ασίας. Οι ελληνικές θέσεις έγιναν αποδεκτές» καταλήγει η ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου. Θυμίζουμε ότι προηγούμενα η ελληνική κυβέρνηση είχε προσκαλέσει τα ΝΑΤΟικά πλοία να ελλιμενίζονται σε όποιο ελληνικό νησί του Αιγαίου θέλουν...
Με δυο λόγια, ως «απάντηση» στις τουρκικές αξιώσεις, η ελληνική κυβέρνηση «πανηγυρίζει» γιατί καθιστά όλο το Αιγαίο, αλλά και το Λιβυκό πέλαγος, μια ΝΑΤΟική θάλασσα...
Πολεμικά πλοία και από Γαλλία και Βρετανία...
Ταυτόχρονα,
νέα ισχυρά καπιταλιστικά κράτη και νέα πολεμικά πλοία προστίθενται στον
κατάλογο αυτών που θα συμμετάσχουν στη ΝΑΤΟική δύναμη στο Αιγαίο,
επιβεβαιώνοντας και με αυτόν τον τρόπο ότι το πραγματικό περιεχόμενό της
είναι η συνολικότερη συγκέντρωση δυνάμεων της λυκοσυμμαχίας στην ευρύτερη περιοχή.Ετσι, χώρια από τη γερμανική ναυαρχίδα της δύναμης και τις τρεις φρεγάτες (ελληνική, τουρκική και καναδέζικη) που συναποτελούν σήμερα τη SNMG2 και επιχειρούν ήδη στο Αιγαίο, το υπουργείο Αμυνας της Γαλλίας ανακοίνωσε το Σάββατο: «Ο υπουργός Αμυνας έδωσε διαταγή σε πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού να αποπλεύσει από την Τουλόν την επόμενη εβδομάδα για να μεταβεί στο Αιγαίο, όπου επιχειρεί η ναυτική δύναμη του ΝΑΤΟ».
Παραπέρα, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντ. Κάμερον, ανακοίνωσε χτες την αποστολή στο Αιγαίο τριών βρετανικών πολεμικών πλοίων. Αλλες πηγές αναφέρουν ότι στο αρχιπέλαγος καταπλέουν το βοηθητικό «RFA Mounts Bay», ένα μεταγωγικό πλοίο συν δύο αναγνωριστικά πλοία, μαζί και ένα ελικόπτερο «Wildcat», ενώ ήδη στην περιοχή επιχειρεί το διασωστικό της βρετανικής ακτοφυλακής - ενταγμένο στη δύναμη της Frontex που επιχειρεί στο Αιγαίο - «VOS Grace».
Ενισχύεται, δηλαδή, συνεχώς το μέγεθος και η σύνθεση της ΝΑΤΟικής αρμάδας στο Αιγαίο, γεγονός το οποίο σε συνδυασμό με το ότι ακριβώς την ίδια θάλασσα διαπλέουν και τα ρωσικά πολεμικά για να καταπλεύσουν νότια, προς τη Συρία, αυξάνει τον κίνδυνο άμεσης εμπλοκής της χώρας σε μια ενδοϊμπεριαλιστική πολεμική σύγκρουση στην περιοχή.
Υπό αμερικανική ομπρέλα
Τέλος,
το γεγονός ότι η όλη ΝΑΤΟική επιχείρηση, εκτός από ελληνο-τουρκική
υπογραφή στην υλοποίησή της, γερμανική διοίκηση και πολυεθνική σύνθεση,
«τρέχει» και υπό αμερικανική ομπρέλα (βλ. ΝΑΤΟικό στρατηγείο της
Νάπολης), έρχεται να επιβεβαιώσει η αναμενόμενη αυτή τη βδομάδα επίσκεψη
της υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτόρια Νούλαντ, στην Αθήνα και την Ειδομένη, ίσως και στα Διαβατά.Οπως διαχέεται, η επίσκεψη Νούλαντ σηματοδοτεί την πιο ενεργό αμερικανική εμπλοκή με όχημα και το Προσφυγικό, αλλά και το ενδιαφέρον της Ουάσιγκτον για τις πολιτικές και γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή...
Θυμίζουμε ότι δυο βδομάδες νωρίτερα είχε βρεθεί στην Αθήνα και ο διοικητής του 6ου Αμερικανικού Στόλου, ο οποίος υποσχέθηκε στην κυβέρνηση αποστολή εδώ και αμερικανικών πολεμικών πλοίων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου