20 Απρ 2016

«Προοδεύει» η «αξιολόγηση», ανεβαίνει ο αντιλαϊκός πήχης

«Προοδεύει» η «αξιολόγηση», ανεβαίνει ο αντιλαϊκός πήχης
Παζάρια γύρω από το εύρος του «εφεδρικού» αντιλαϊκού «πακέτου», που θα ενεργοποιείται σε περίπτωση αποκλίσεων από τους στόχους του κεφαλαίου


Η συγκρότηση και η λειτουργία του νέου Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων, τα ζητήματα της αγοράς Ενέργειας και της Παιδείας βρέθηκαν στο επίκεντρο των χτεσινών συζητήσεων της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τα υψηλόβαθμα κλιμάκια της Ευρωζώνης, ενώ σήμερα επανέρχεται στην Αθήνα και το κλιμάκιο του ΔΝΤ.
Την ίδια ώρα, η συγκυβέρνηση προσέρχεται στα αντιλαϊκά παζάρια προσκομίζοντας ως «ατού» την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος για το έτος 2015, υπερβαίνοντας μάλιστα τους στόχους του μνημονίου, αλλά και προηγούμενες προβλέψεις, κυρίως από την πλευρά του ΔΝΤ, σχετικά με την εξέλιξη της οικονομικής δραστηριότητας και τους ρυθμούς του ΑΕΠ.
Τα επικαιροποιημένα στοιχεία σχετικά με τα δημοσιονομικά μεγέθη αναμένεται να επικυρωθούν αύριο από τη Γιούροστατ και να συζητηθούν στο πλαίσιο του Γιούρογκρουπ που συνεδριάζει στο Αμστερνταμ την Παρασκευή. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ έχει προχωρήσει σε αναταξινομήσεις ορισμένων δαπανών στους κρατικούς προϋπολογισμούς των προηγούμενων χρόνων, με αποτέλεσμα να απεικονίζονται με διαφορετικό τρόπο τα δημοσιονομικά μεγέθη σε σχέση με τα προηγούμενα επίσημα στοιχεία.
Σε κάθε περίπτωση, η αντιλαϊκή κλιμάκωση θα εκδηλωθεί με ιδιαίτερη σφοδρότητα, από τις αμέσως επόμενες μέρες, με γνώμονα την απογείωση των ματωμένων πλεονασμάτων στο 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 και για όλα τα επόμενα χρόνια, δηλαδή πέρα και πάνω από το χρονικό ορίζοντα του τρέχοντος μνημονίου. Μάλιστα, ως πρόσθετη ρήτρα διασφάλισης της αντιλαϊκής πολιτικής «παίζει» και η «ελάφρυνση» του κρατικού χρέους, που θα «κουμπώσει» με τη συνέχιση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων.
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, είχε χτες τηλεφωνική επικοινωνία με την Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Αλ. Τσίπρας μετέφερε τη θέση της συγκυβέρνησης ότι «οι θετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας θα πρέπει αυτονόητα να συνυπολογιστούν στο τελικό αποτέλεσμα της αξιολόγησης».
Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Β. Ντομπρόβσκις, υπογράμμισε ότι η ελληνική οικονομία «πήγε καλύτερα απ' όσο αρχικώς αναμενόταν, τόσο στο μακροοικονομικό όσο και στο δημοσιονομικό μέτωπο», λέγοντας ότι «από αυτή την άποψη, πιστεύουμε πως θα υπάρξειβάση για συζήτηση του πραγματικού ύψους των απαιτούμενων μέτρων».
Ουσιαστικά, τα αντιλαϊκά παζάρια περιστρέφονται γύρω από το εύρος του «εφεδρικού» αντιλαϊκού «πακέτου», που θα ενεργοποιείται σε περίπτωση αποκλίσεων από τους στόχους. Πρόκειται για ποσά τα οποία κατά τους υπολογισμούς των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, κυρίως από την πλευρά του ΔΝΤ, έχουν ως βάση εκκίνησης τα 2,8 δισ. ευρώ, με «προοπτική» να φτάσουν μέχρι τα 3,6 δισ. ευρώ.
Η κυβέρνηση «δεν έχει δεχτεί πρόσθετα μέτρα», σημείωναν χτες κυβερνητικές πηγές, σχετικά με το «εφεδρικό» πακέτο. Σε κάθε περίπτωση, ορισμένα από τα μέτρα που περιλαμβάνονται σε αυτό αναμένεται να περάσουν από την «εφεδρεία» στην πρώτη γραμμή της αντιλαϊκής επίθεσης, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και κλιμάκωση, με στόχο την κάλυψη των «κενών» επί των «πραγματικών δεδομένων» της αντιλαϊκής πολιτικής.
Νέοι «παίκτες» στην Ενέργεια
Τα ζητήματα της Ενέργειας, με επίκεντρο το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής της συμφωνίας για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας συζητήθηκαν στη χτεσινή συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Π. Σκουρλέτη, με τους εκπροσώπους του κουαρτέτου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, επιχειρηματικοί όμιλοι από τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και τη Ρωσία αρχίζουν να εκδηλώνουν ενδιαφέρον γύρω από τις αναδιαρθρώσεις και το άνοιγμα της αγοράς Ενέργειας στην Ελλάδα, με την είσοδο σε αυτή και νέων «παικτών». Σε ό,τι αφορά την αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας, η συγκυβέρνηση προωθεί σχέδιο επιχειρηματικών συμπράξεων της ΔΕΗ με ιδιώτες, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για σταδιακή μείωση των μεριδίων λιανικής και χονδρικής αγοράς της ΔΕΗ κάτω από το 50% μέχρι το 2020.
Σε ό,τι αφορά τον ΑΔΜΗΕ, το χρονοδιάγραμμα που συμφωνήθηκε προβλέπει ότι το Μάη θα περάσει η νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα καταργείται και η υφιστάμενη νομοθεσία περί ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ, τον Ιούνη θα ξεκινήσει ο διαγωνισμός και τον Οκτώβρη θα γίνει μια πρώτη επισκόπηση της κατάστασης σχετικά με το ενδιαφέρον που θα έχουν εκδηλώσει οι ενδιαφερόμενοι «επενδυτές». Να σημειωθεί ότι σε πρώτη φάση σε ιδιωτικά κεφάλαια θα περάσει το 49% του ΑΔΜΗΕ, με ποσοστό τουλάχιστον 20% να προορίζεται για το «στρατηγικό επενδυτή».
Ο Π. Σκουρλέτης συναντήθηκε, χτες, εξάλλου, με τη διοίκηση της EDISON, με θέμα τις δραστηριότητες του ομίλου στην Ελλάδα, στους τομείς των υδρογονανθράκων, των αγωγών φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας, όπου προωθούνται και συμπράξεις της ΔΕΗ με άλλους επιχειρηματικούς ομίλους.
Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκης, συναντήθηκε χτες με τον πρόεδρο της «SOCAR Energy Greece», Α. Μαμάντοφ, παρουσία του Αζέρου πρέσβη στην Ελλάδα, Ρ. Μουσταφάγιεφ. Σύμφωνα με την κυβερνητική ανακοίνωση, εξετάστηκε η πορεία των ζητημάτων «κοινού ενδιαφέροντος» και διαπιστώθηκε η πρόοδος που έχει συντελεστεί στο έργο κατασκευής του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (Trans Adriatic Pipeline - TAP), οι εργασίες κατασκευής του οποίου ξεκινούν μέσα στο 2016. Παράλληλα, συζητήθηκαν και ευρύτερα θέματα συνεργασίας, ιδιαίτερα ενόψει της 4ης Συνόδου της Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής Οικονομικής, Βιομηχανικής και Τεχνολογικής Συνεργασίας Ελλάδας - Αζερμπαϊτζάν, η οποία θα συγκληθεί στην Αθήνα στις 26 - 27/5.
Το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων
Τα «διαδικαστικά ζητήματα» που αφορούν στη συγκρότηση και λειτουργία του νέου Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων συζητήθηκαν στη χτεσινή συνάντηση με το κουαρτέτο, σύμφωνα με όσα δήλωσαν κυβερνητικές πηγές.
Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο Ταμείο θα λειτουργεί στη λογική εταιρείας συμμετοχών (holding), που θα περιλαμβάνει τέσσερις «θυγατρικές» εταιρείες: Το σημερινό ΤΑΙΠΕΔ, που θα συνεχίσει τις ιδιωτικοποιήσεις που έχουν ήδη δρομολογηθεί. Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), που έχει στο χαρτοφυλάκιό του τις συμμετοχές του ελληνικού κράτους στους εγχώριους τραπεζικούς ομίλους. Την Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ), που ελέγχει 80.000 ακίνητα. Μια νέα «θυγατρική», η οποία θα αποκτήσει όλες τις συμμετοχές του Δημοσίου σε άλλες επιχειρήσεις, όπως ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΠΑ κ.ά.
Στα αντιλαϊκά παζάρια παραμένει το ύψος των κρατικών περιουσιακών στοιχείων που θα περάσουν στη διαχείριση του νέου Ταμείου, με κρίσιμο ζήτημα τα μελλοντικά έσοδα από τα κοιτάσματα των ελληνικών υδρογονανθράκων. Στο 5μελές Διοικητικό Συμβούλιο του νέου Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων θα μετέχουν με 2 μέλη οι εκπρόσωποι των δανειστών του ελληνικού κράτους, ενώ η λήψη αποφάσεων θα απαιτεί αυξημένη πλειοψηφία 4 μελών, δηλαδή θα προϋποθέτει ουσιαστικά την έγκριση και από την πλευρά των «εταίρων».
Αναδιαρθρώσεις με «συνταγή» ΟΟΣΑ στην Παιδεία
Την ίδια ώρα, οι αναδιαρθρώσεις «ακουμπάνε» και το χώρο της Παιδείας. Τα ζητήματα αυτά συζητήθηκαν στο πλαίσιο της χτεσινής συνάντησης του υπουργού Παιδείας, Ν. Φίλη, με το ευρωπαϊκό σκέλος των «θεσμών», όπου επίσης διαπιστώθηκε «πρόοδος», σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες.
Σημειώνεται ότι οι αναδιαρθρώσεις στην Παιδεία θα προσδιοριστούν από ειδικές εκθέσεις που θα συντάξει ο ΟΟΣΑ σε δύο φάσεις, τον ερχόμενο Ιούνη και στη συνέχεια τον Ιούλη του 2017.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η δυνατότητα για διορισμούς εκπαιδευτικών συνδέεται με τη γενικότερη εξέλιξη των αξιολογήσεων και με την επίτευξη των αντιλαϊκών στόχων. Η διαβούλευση για τη ρύθμιση ζητημάτων λειτουργίας της Εκπαίδευσης θα συνεχιστεί σε «τεχνικό επίπεδο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ