14 Μαΐ 2016

ΗΠΑ «Κόλαση» για χιλιάδες εργάτες

ΗΠΑ
«Κόλαση» για χιλιάδες εργάτες
Τραυματισμοί, ακρωτηριασμοί και απαγόρευση χρήσης τουαλέτας ...αλλιώς απόλυση



Σε ένα από τα «κολαστήρια» για τους εργάτες
Σε ένα από τα «κολαστήρια» για τους εργάτες
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--
Αληθινά κολαστήρια είναι για δεκάδες χιλιάδες εργάτες στις ΗΠΑ τα εργοτάξια στις αλυσίδες τεράστιων πτηνοτροφείων και μονάδων επεξεργασίας πτηνοτροφικών προϊόντων, καθώς οι καπιταλιστές παραβιάζουν συστηματικά θεμελιώδη ανθρώπινα και εργασιακά δικαιώματα και κάθε έννοια στοιχειώδους αξιοπρέπειας. Οπως καταγγέλλει έκθεση του αμερικανικού παραρτήματος της βρετανικής ΜΚΟ Oxfam America, κάθε χρόνο στα μονοπώλια επεξεργασίας πτηνοτροφικών προϊόντων, χιλιάδες εργάτες και εργάτριες υφίστανται σοβαρούς ακρωτηριασμούς και άλλα εργατικά ατυχήματα, σοβαρές ασθένειες ή επιπλοκές στην υγεία τους, καθώς στερούνται ακόμη και το δικαίωμα να κάνουν τη φυσική τους ανάγκη και να πάνε τουαλέτα όποτε το χρειάζονται, προκειμένου να μην διακόψουν ή καθυστερήσουν τη γραμμή παραγωγής! Αρκετοί από αυτούς αναγκάζονται να φορούν πάνες ενηλίκων για να μη δεχτούν την αυστηρή επίπληξη του επόπτη εργασίας ή ακόμη και μείωση του ωρομισθίου τους ή απόλυση.
Αν και οι εκπρόσωποι αρκετών μονοπωλίων αρνήθηκαν τις παραπάνω κατηγορίες, εντούτοις ενώσεις και συνδικάτα εργατών στις βιομηχανίες επεξεργασίας πτηνοτροφικών προϊόντων στις ΗΠΑ καταγγέλλουν πως ακόμη και τραυματισμένοι συνάδελφοί τους αναγκάζονται να επιστρέψουν στη γραμμή παραγωγής, με αποτέλεσμα οι τραυματισμοί να εξελιχθούν σε μακρόχρονα προβλήματα υγείας.
Χαρακτηριστικά, η έρευνα της Oxfam America σε εργοστάσιο πουλερικών της Αλαμπάμα διαπίστωσε ότι το 72% των εργαζομένων είχε υποστεί τραυματισμό στη δουλειά, το 77% υπέφεραν από σωρευτικές διαταραχές στα χέρια και το 86% ανέφερε πόνο, πρήξιμο και ενίοτε πλήρη ακινησία του καρπού.
Ο εφιάλτης εκτυλίσσεται καθημερινά σε πολλά μονοπώλια πτηνοτροφικών προϊόντων και στην έκθεση γίνεται αναφορά και στις τέσσερις μεγαλύτερες εταιρείες «Τάισον Φουντς», «Πίλγκριμς Πράιντ», «Σάντερσον Φαρμς» και «Περντού Φαρμς», που ελέγχουν το 60% του κλάδου στις ΗΠΑ, τροφοδοτώντας με προϊόντα πάνω από 30 εταιρείες και αποκομίζοντας κέρδη περίπου 33 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το 2014, μάλιστα, υπολογίζεται ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της κερδοφορίας επιχειρήσεων του κλάδου έφτανε το 4%, δίχως βεβαίως οι εργαζόμενοι να έχουν κανένα όφελος, ούτε στο μισθό ούτε καμία βελτίωση των άθλιων συνθηκών δουλειάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ