17 Μαΐ 2016

«Ακονίζουν» και το δημοσιονομικό «κόφτη»...

«Ακονίζουν» και το δημοσιονομικό «κόφτη»...
Νέα απογείωση των έμμεσων φόρων, «απελευθέρωση» αγοράς «κόκκινων» δανείων και «υπερταμείο» ιδιωτικοποιήσεων συμπληρώνουν το αντιλαϊκό πακέτο που προωθείται άμεσα στη Βουλή

Το μόνιμο εκβιασμό σε βάρος του λαού και τα μνημόνια διαρκείας για λογαριασμό του κεφαλαίου επιβεβαιώνουν οι πληροφορίες για τον τρόπο λειτουργίας του «κόφτη» που προωθεί η κυβέρνηση...
Eurokinissi
Το μόνιμο εκβιασμό σε βάρος του λαού και τα μνημόνια διαρκείας για λογαριασμό του κεφαλαίου επιβεβαιώνουν οι πληροφορίες για τον τρόπο λειτουργίας του «κόφτη» που προωθεί η κυβέρνηση...
Η παραπέρα απογείωση της αντιλαϊκής φοροληστείας από τον ΦΠΑ και μια σειρά από άλλα χαράτσια στη λαϊκή κατανάλωση, ο «αυτόματος κόφτης», το «υπερταμείο» ιδιωτικοποιήσεων, η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων και άλλες παρεμβάσεις αποτελούν τους άξονες του νέου πολυνομοσχεδίου που κατατίθεται άμεσα στη Βουλή, προκειμένου να έχει ψηφιστεί μέχρι την Κυριακή 22/5.
Στην ημερήσια διάταξη συγκαταλέγεται η προσθήκη και νέων αντιλαϊκών μέτρων, ανά πάσα στιγμή, για την αντιμετώπιση τυχόν αποκλίσεων από τους στόχους των κρατικών προϋπολογισμών. Ως πρόσθετη «βαλβίδα ασφαλείας» στην αντιλαϊκή πολιτική θα ενεργοποιούνται, στη συνέχεια, και τα προσυμφωνημένα μέτρα που θα περιέχονται στο «εφεδρικό» πακέτο, όπως οι οριζόντιες περικοπές μισθών, συντάξεων και άλλων κρατικών κονδυλίων που αφορούν στις λαϊκές ανάγκες.
Ο τρόπος λειτουργίας του «κόφτη»
Ο τρόπος λειτουργίας του δημοσιονομικού «κόφτη» συζητήθηκε στο πλαίσιο χτεσινής συνεδρίασης του κυβερνητικού οικονομικού επιτελείου, υπό τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες:
-- Σε περίπτωση αποκλίσεων, θα προβλέπεται η έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων για παρεμβάσεις στους κωδικούς των κρατικών εσόδων και των δαπανών, για τους οποίους, τονίζεται ότι θα αποφασίζει η ελληνική κυβέρνηση.
-- Σε περίπτωση που δεν εκδοθούν τα «απαραίτητα» Προεδρικά Διατάγματα, θα ενεργοποιείται ο αυτόματος μηχανισμός και μάλιστα με δυνατότητα παρέμβασης σε όλους τους κωδικούς των κρατικών προϋπολογισμών, με ελάχιστες «εξαιρέσεις σε κωδικούς που αφορούν ευαίσθητες περιοχές», όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν κυβερνητικές πηγές.
-- Σε κάθε περίπτωση, ο μηχανισμός θα ενεργοποιείται αυτόματα - δηλαδή χωρίς καν να εκδοθούν Προεδρικά Διατάγματα - σε περίπτωση διαπιστωμένων αποκλίσεων βάσει των ετήσιων απολογιστικών στοιχείων της Γιούροστατ σχετικά με τα πρωτογενή πλεονάσματα.
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση επιχειρεί να αναδιπλώσει την «επιχειρηματολογία» της, επισημαίνοντας πως θα μπορεί να παρεμβαίνει εγκαίρως, προκειμένου η ίδια να καθορίζει το μείγμα της αντιλαϊκής πολιτικής, που θα αποτρέπει τις αποκλίσεις, κάτι που βέβαια έχει, έτσι κι αλλιώς, τη δυνατότητα να εφαρμόζει, ανεξάρτητα από «κόφτες» και Προεδρικά Διατάγματα...
Υπενθυμίζεται ότι το «εφεδρικό πακέτο» περιλαμβάνει πρόσθετα μέτρα που φτάνουν στο 2% του ΑΕΠ και αντιστοιχούν σε ποσά ύψους 3,6 δισ. ευρώ. Επιπλέον, τα «εφεδρικά» μέτρα θα σκιαγραφούνται τόσο στο προσχέδιο όσο και στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2017, που βέβαια θα αποτελέσει νόμο του κράτους και βάση αναφοράς για την εφαρμογή τους, είτε με Προεδρικά Διατάγματα είτε με άλλους τρόπους. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα έχει προηγηθεί η έκθεση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου (έχει ήδη νομοθετηθεί), στην οποία θα εντοπίζονται οι τυχόν ανάγκες για... περαιτέρω «διορθωτικές κινήσεις».
Στη χτεσινή κυβερνητική σύσκεψη, συζητήθηκε και το ζήτημα του κρατικού χρέους, στη βάση της απόφασης του τελευταίου Γιούρογκρουπ. Ουσιαστικά, η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από τη διαμόρφωση ενός «οδικού χάρτη», σε βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο επίπεδο, στο έδαφος των μνημονίων διαρκείας.
Το μείγμα της αντιλαϊκής πολιτικής
«Οταν όλο το πακέτο νομοθετηθεί, τότε θα κάνουμε μια έκθεση συμμόρφωσης, αξιολογώντας αν τα μέτρα που ψηφίστηκαν είναι τα συμφωνημένα. Η έκθεση συμμόρφωσης για το ασφαλιστικό και το φορολογικό νομοσχέδιο που πέρασαν ήδη από τη Βουλή είναι εντάξει μέχρι στιγμής, αλλά θα ολοκληρωθεί μόλις περάσουν και τα υπόλοιπα μέτρα. Είμαστε πολύ κοντά στην ολοκλήρωση».
Αυτά τονίζει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Β. Ντομπρόβσκις, ο οποίος μιλώντας στην «Καθημερινή» δηλώνει: «Τονίζαμε ότι οι μειώσεις δαπανών θα επηρέαζαν λιγότερο την ανάπτυξη από τις αυξήσεις φόρων, τις οποίες επέλεξε η ελληνική κυβέρνηση, και είχαμε μία σειρά από μελέτες που υποστήριζαν αυτό το επιχείρημα. Στο τέλος, όμως, οι ελληνικές αρχές πρέπει να αποφασίσουν τα μέτρα.Η ελληνική κυβέρνηση είχε ισχυρή προτίμηση στο να αυξηθούν οι φόροι και τα έσοδα και όχι να μειωθούν οι δαπάνες. Βέβαια, έγιναν περικοπές στις δαπάνες μέσω της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης».
Αναφέρεται, ουσιαστικά, στα έτσι κι αλλιώς αντιλαϊκά μείγματα διαχείρισης, που προκύπτουν από τους διάφορους συνδυασμούς της φοροληστείας, με την παραπέρα περιστολή κρατικών κονδυλίων που αφορούν στις λαϊκές ανάγκες...
Το εγχώριο κεφάλαιο
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της «Τράπεζας Πειραιώς», Μ. Σάλλας, μιλώντας στο «Βήμα», τονίζει χαρακτηριστικά: «Επρεπε να ληφθούν μέτρα ούτως ή άλλως και νομίζω ότι ορθώς ελήφθησαν (...) Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα μέτρα που προβλέπει η συμφωνία πλήττουν ορισμένες κοινωνικές ομάδες και πως ο λαός σηκώνει το βάρος. Ωστόσο, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση της εξυγίανσης»...
Επιπλέον, υποστήριξε ότι «αναμφίβολα, η κυβέρνηση πρέπει να είναι πιο αποτελεσματική στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων. Ομως είναι ευθύνη και των κοινωνικών ομάδων να βοηθήσουν. Η οικονομική ελίτ, η επιστημονική, η πολιτιστική, ακόμη και η δημοσιογραφική, θα πρέπει να συνδράμουν στην προσπάθεια»...
Ο ίδιος, ως τομείς σημαντικού επενδυτικού ενδιαφέροντος αναφέρει την Ενέργεια, τις ΑΠΕ, τον Τουρισμό, ιδιαιτέρως τον θαλάσσιο, και τη μεταποίηση ελληνικών αγροτικών προϊόντων και τροφίμων, λέγοντας ότι «πολλοί επενδυτές περιμένουν τη συμφωνία για να ξέρουν τη θέση της Ελλάδας και πιστεύω ότι η ολοκλήρωσή της θα σηματοδοτήσει θετικά τα επόμενα βήματα της ελληνικής οικονομίας».
Αντίστοιχα, ο ΣΕΒ, στο μηνιαίο δελτίο του, υπογραμμίζει ότι «η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης (...) εκτιμάται ότι θα βελτιώσει την εμπιστοσύνη, θα άρει τις ανησυχίες στην αγορά, και θα δημιουργήσει νέες προοπτικές για ανάκαμψη».
Ταυτόχρονα, εντοπίζει και μια σειρά αβεβαιότητες, που με τη σειρά τους δείχνουν προς την κατεύθυνση ενεργοποίησης του «αυτόματου κόφτη»: «Τα στοιχεία, που είναι μέχρι στιγμής διαθέσιμα», αναφέρει, «εξακολουθούν να αποτυπώνουν μεικτές τάσεις χωρίς κάποια σαφή κατεύθυνση, με τη βιομηχανική παραγωγή και τις εξαγωγές να παραμένουν σχεδόν στάσιμες το Α' 3μηνο, τις λιανικές πωλήσεις να μειώνονται (...) και την καταναλωτική εμπιστοσύνη να αγγίζει αρνητικό ρεκόρ, ενώ οι πρώτες εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ για το εποχικά διορθωμένο ΑΕΠ κάνουν λόγο για ύφεση 1,3% το πρώτο 3μηνο του 2016 σε ετήσια βάση».
Φοροληστεία στο λαϊκό εισόδημα
Την ίδια ώρα, μαζικές αυξήσεις στον ΦΠΑ και σειρά άλλων χαρατσιών πάνω στη λαϊκή κατανάλωση προβλέπονται στο πολυνομοσχέδιο που κατατίθεται στη Βουλή.
Μεταξύ άλλων:
-- Αύξηση του βασικού συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24% (από 1η Ιούλη) με προσδοκώμενη διόγκωση των κρατικών εσόδων κατά 450 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για την πέμπτη κατά σειρά απογείωση του ΦΠΑ μετά το 2010, και για τη δεύτερη φορά, από την πλευρά τη συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο.
-- Αυξήσεις στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης που επιβάλλονται σε βενζίνη, πετρέλαιο κίνησης, πετρέλαιο θέρμανσης, υγραέριο, φυσικό αέριο και κηροζίνη (από 1η Ιούνη). Εξετάζεται η επιβολή ειδικού φόρου και στη σταθερή τηλεφωνία. Στον ΕΦΚ του πετρελαίου κίνησης, η απόδοση του μέτρου υπολογίζεται από την κυβέρνηση στα 100 με 150 εκατ. ευρώ.
-- Αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα τσιγάρα και τα καπνικά προϊόντα (από 1/6) με «απόδοση» περίπου 100 εκατ. ευρώ.
-- Αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στην μπίρα και κατάργηση του ειδικού καθεστώτος έκπτωσης 50% στον ΕΦΚ στα αλκοολούχα ποτά στα Δωδεκάνησα, από την 1η Ιούνη (100 εκατ. ευρώ).
-- Εφαρμογή νέων συντελεστών υπολογισμού των τελών ταξινόμησης για τα αυτοκίνητα με βάση τις αγοραίες αξίες τους (από 1η Ιούνη).
-- Επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης 15% - 30% στον καφέ και στα ηλεκτρονικά τσιγάρα (από 1/1/2017).
Η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων
Την ίδια ώρα, προετοιμάζεται σειρά παρεμβάσεων που αφορούν στη δευτερογενή αγορά τραπεζικών δανείων, η οποία θα προβλέπεται και στο νομοσχέδιο που κατατίθεται στη Βουλή.
Σε αυτό το πλαίσιο, αναμένεται να δημοσιοποιηθεί σήμερα η έκθεση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) σχετικά με «κόκκινα» δάνεια των μεγάλων επιχειρήσεων.
Παράλληλα, την ερχόμενη βδομάδα, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), πραγματοποιεί διήμερο επιχειρηματικό φόρουμ στην Αθήνα, με θεματολογία τους τρόπους αναδιάρθρωσης των ιδιωτικών χρεών ανά κλάδο δραστηριότητας, τις εναλλακτικές πηγές δανεισμού των επιχειρήσεων, τις εξελίξεις στους κλάδους των ακινήτων, ξενοδοχείων και των υποδομών στην Ελλάδα και την ΝΑ Ευρώπη, καθώς και για τα διαμετακομιστικά κέντρα και επιχειρηματικά πάρκα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ