17 Μαΐ 2016

Οξυνση της τουρκικής προκλητικότητας εντός ΝΑΤΟικού πλαισίου

Οξυνση της τουρκικής προκλητικότητας εντός ΝΑΤΟικού πλαισίου


Η παρουσία της ΝΑΤΟικής αρμάδας SNMG2 στη χώρα μας (με πρόσχημα τις προσφυγικές ροές) και μάλιστα μετά από πρόσκληση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συνοδεύεται - παρά τις περί του αντιθέτου... «διαβεβαιώσεις» των κυβερνητικών στελεχών - από την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο, με αλλεπάλληλες δεσμεύσεις περιοχών για πραγματοποίηση ασκήσεων, συνεχείς παραβιάσεις και παραβάσεις ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, αλλά και υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά.
Συγκεκριμένα, με ευκαιρία τις ασκήσεις «Efes» και «Beyaz Firtina» των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, η Αγκυρα έχει προχωρήσει στη δέσμευση μεγάλων περιοχών στο Αιγαίο για αεροναυτικά γυμνάσια, δέσμευση που σε πολλές περιπτώσεις αποκόπτει την επικοινωνία ελληνικών νησιών μεταξύ τους, αλλά και με τον ηπειρωτικό κορμό.
Εχει ήδη αναπτύξει πλοία της στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου, ενώ διόλου τυχαία η τουρκική δραστηριότητα δείχνει να επικεντρώνεται πέριξ της Χίου, καθώς η Αγκυρα αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία στα Αντίψαρα και τις Οινούσσες, που βρίσκονται δυτικά και ανατολικά, αντίστοιχα, της νήσου.
Σε αυτήν τη βάση, η Αγκυρα επιχείρησε να δεσμεύσει μέσω ΝΟΤΑΜ (σ.σ. «αγγελίες προς ναυτιλλομένους») 7 περιοχές πέριξ της Χίου, για την πραγματοποίηση αεροναυτικών ασκήσεων χτες και σήμερα, αποκόβοντας τη Χίο από αέρα και θάλασσα, τόσο από τα υπόλοιπα νησιά όσο και από την ηπειρωτική χώρα. Συγκεκριμένα, οι δεσμευμένες περιοχές, μεταξύ άλλων, επηρεάζουν τους αεροδιαδρόμους G33 και Η59, που ακολουθούν τα αεροσκάφη από το «Ελ. Βενιζέλος» για τη Χίο και αντίστροφα, την επικοινωνία Χίου και Λέσβου, την επικοινωνία Χίου και Λέσβου με την ενδοχώρα, την επικοινωνία με Σάμο και Οινούσσες κ.ο.κ.
Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε με διάβημα, πρώτον για το γεγονός ότι το τουρκικό αίτημα για τη δέσμευση περιοχών κατέφθασε πολύ καθυστερημένα, ενώ ταυτόχρονα, με απαντητική ΝΟΤΑΜ (Α1035/16), ζητά την άμεση αλλαγή των συντεταγμένων των περιοχών, ώστε να μην αποκλείεται η Χίος.
Ως απάντηση, η Αγκυρα - σε αυτό το χαρτομάνι που ουσιαστικά επιβεβαιώνει ότι συνεχίζει ανενόχλητη εντός ΝΑΤΟικού πλαισίου το ...χαβά της - εξέδωσε την Παρασκευή δύο νέες αγγελίες (Α2197/16 και Α2203/16). Στην πρώτη ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα... παρανομεί και παραβιάζει τους κανόνες του ICAO, μεταβάλλοντας τις συντεταγμένες των περιοχών. Ακολούθως, ξεκαθαρίζει ότι τα στρατιωτικά αεροσκάφη της δεν πρόκειται να υποβάλλουν σχέδια πτήσης, ενώ επαναλαμβάνει ότι δεν αναγνωρίζει τον ελληνικό εναέριο χώρο των 10 ναυτικών μιλίων. Στη δεύτερη ΝΟΤΑΜ προχωρά στη δέσμευση των περιοχών που επιθυμεί, αγνοώντας την Αθήνα και τις περιοχές που η δεύτερη είχε ζητήσει να εξαιρεθούν.
Το «κερασάκι» ήρθε με το νέο μπαράζ τουρκικών παραβιάσεων που σημειώθηκε χτες στο Αιγαίο: Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, 3 τουρκικά αεροσκάφη και 6 ελικόπτερα πραγματοποίησαν 18 παραβάσεις και 42 παραβιάσεις στο βορειοανατολικό, κεντρικό και το νοτιοανατολικό Αιγαίο...
Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, σε μια κίνηση «αποστολής μηνυμάτων», επιθεώρησε το Σάββατο το στρατιωτικό φυλάκιο στη νησίδα «Παναγιά» (το ανατολικότερο νησί του συμπλέγματος των Οινουσσών), ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο για επιφυλακή των συστημάτων αεράμυνας των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, ετοιμότητα των μονάδων αναχαίτισης της Πολεμικής Αεροπορίας σε Λήμνο, Σκύρο και Καστέλι, αλλά και στις μητρικές μονάδες, καθώς και για πρόσθετες μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού που έχουν βγει στο Αιγαίο...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ