28 Μαΐ 2016

Διαγκωνισμοί στο μείγμα διαχείρισης για την κερδοφορία του κεφαλαίου

Διαγκωνισμοί στο μείγμα διαχείρισης για την κερδοφορία του κεφαλαίου
Στην αντίπερα όχθη, το ΚΚΕ ανέδειξε την ταύτιση κυβέρνησης - αστικών κομμάτων στην ενίσχυση του κεφαλαίου και στην αντιλαϊκή πολιτική



Eurokinissi
Με τον πλέον ανάγλυφο τρόπο αναδείχθηκε, χτες, στη Βουλή, η κοινή στρατηγική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και των άλλων «συγγενών» κομμάτων, όπως και του φασιστικού μορφώματος, με αφορμή την Επίκαιρη Επερώτηση που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ με τίτλο: «Από αναβολή σε αναβολή το αναπτυξιακό σχέδιο για τη χώρα».
Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φ. Γεννηματά, στην επιδίωξή της να παίξει ρόλο στη συγκρότηση του τρίτου εναλλακτικού πόλου για το σύστημα, παρουσίασε 20 προτάσεις, «επιταχυντές της ανάπτυξης», όπως τις χαρακτήρισε, καταθέτοντας το δικό της μείγμα για την ενίσχυση της κερδοφορίας του κεφαλαίου.
Προτάσεις, όπως «άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων», «συγκεκριμένες ιδιωτικοποιήσεις», αλλά... «με διαφάνεια και τον έλεγχο της Βουλής». Προώθηση των ΣΔΙΤ, «δημιουργία ταμείου χρηματοδότησης επενδύσεων για τη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση των κονδυλίων, των 20 δισεκατομμυρίων ευρώ του προγράμματος "2014 - 2020"». Πλήθος από νέες φοροαπαλλαγές για τους επιχειρηματικούς ομίλους και «φορολογικά κίνητρα για επενδύσεις». Επανεκκίνηση των διαγωνιστικών διαδικασιών για τα κοιτάσματα των υδρογονανθράκων, προώθηση της κατασκευής των αγωγών φυσικού αερίου και άλλων ενεργειακών. Αφού κατέθεσε τα διαπιστευτήριά της στα μονοπώλια έκανε λόγο και για εθνικό σχέδιο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, για «κοινωνικό συμβόλαιο» που έχει «ανάγκη η Ελλάδα» κ.λπ., ενώ επικαλέστηκε και το «πατριωτικό καθήκον των επιχειρηματιών».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νεκτάριος Σαντορινιός είπε για την πρόταση της Φ. Γεννηματά ότι κινείται «προς θετική κατεύθυνση», γιατί τέτοια μέτρα «είτε τα έχουμε νομοθετήσει είτε πρόκειται να νομοθετήσουμε»!
Από τη ΝΔ η Ο. Κεφαλογιάννη, προσπαθώντας να βρει σημείο αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση, την κατηγόρησε ότι προωθεί μέτρα που δεν πιστεύει, όπως οι ιδιωτικοποιήσεις, και γι' αυτό δεν θα πετύχει στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων.
Από τη ναζιστική Χρυσή Αυγή ο Ηλ. Παναγιώταρος διαμαρτυρήθηκε και χτες για την έλλειψη φορολογικών κινήτρων για τις επιχειρήσεις, τύπου «γειτονικών χωρών». Τις δικές τους «ανησυχίες» για την καπιταλιστική ανάπτυξη κατέθεσαν Ποτάμι και Ενωση Κεντρώων.
Ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Σταθάκης, απαντώντας στην κριτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, παρέθεσε τις «νομοθετικές πρωτοβουλίες» της κυβέρνησης για την ενίσχυση της καπιταλιστικής κερδοφορίας. Οπως ο «αναπτυξιακός νόμος» που, όπως είπε, την ερχόμενη βδομάδα θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή, ενώ το αμέσως επόμενο διάστημα θα ψηφιστούν και άλλα νομοσχέδια, όπως για το «νέο σύστημα για το ΕΣΠΑ», για το «Γιούνκερ πλαν», για τις «δημόσιες συμβάσεις», το οποίο χαρακτήρισε «τομή». «Προφανώς θα στηρίξουμε επενδύσεις, Ενέργεια, logistics», είπε, ενώ εξήγγειλε μέτρα, όπως δυνατότητα «ίδρυσης επιχειρήσεων σε μία μέρα και αδειοδότησή τους σε τρεις μέρες», πιο ...προωθημένες ΣΔΙΤ ειδικά όσον αφορά τα απορρίμματα κ.ά.
Αντεργατική - αντιλαϊκή η στρατηγική των αστικών κομμάτων
Στην αντίπερα όχθη, υπερασπίζοντας τους εργαζόμενους κόντρα στο κεφάλαιο και στην πολιτική της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων, ήταν η τοποθέτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ Νίκου Καραθανασόπουλου. Δείχνοντας ότι τα μέτρα (και των προηγούμενων κυβερνήσεων και της σημερινής) είναι ταξικά, κάτι που προσπαθούν να επισκιάσουν όλοι «οι απολογητές του κεφαλαίου», επισήμανε ότι «δεν πλήττουν όλους». Η επίθεση είναι μόνο για την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα, τη φτωχομεσαία αγροτιά, για να μπορούν οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές, οι τραπεζίτες να αυξάνουν τα κέρδη τους, να «βελτιώνουν τη θέση τους, να εκμεταλλεύονται την απελευθέρωση της κίνησης κεφαλαίου, υπηρεσιών, εμπορευμάτων για να μπορούν να διασφαλίσουν τα συμφέροντά τους».
Για τις αναφορές περί υπεράσπισης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τις χαρακτήρισε τουλάχιστον πρόκληση, όταν «εσείς με την πολιτική σας υπηρετείτε τον μονοπωλιακό ανταγωνισμό, που συνθλίβει τους μικρομεσαίους επαγγελματίες, όταν μία από τις προτάσεις, την οποία κατέθεσε η κα Γεννηματά, ήταν το περαιτέρω άνοιγμα των λεγόμενων κλειστών επαγγελμάτων».
«Επικαλείστε - πρόσθεσε - και το πατριωτικό, λέει, καθήκον των κεφαλαιοκρατών. Πού το βρήκαν; Η μόνη τους έγνοια, η μόνη τους αξία είναι ακριβώς η διασφάλιση του καπιταλιστικού κέρδους. Και μπροστά στην υπηρέτηση αυτής της αξίας προχωρούν και σε εγκλήματα σε βάρος της ανθρωπότητας. Διότι οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι δεν είναι κάτι διαφορετικό από το να διασφαλίσουν τα καπιταλιστικά τους κέρδη».
Επισήμανε ότι «η κυβέρνηση έχει την ίδια στρατηγική με τα κόμματα της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του Ποταμιού, τα κόμματα γενικότερα του ευρωμονόδρομου», του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, και μάλιστα «συμφωνείτε και στους τομείς που θα στηριχθούν: Τουρισμός, Ενέργεια, διαμετακόμιση, logistics. Γιατί ακριβώς αυτές είναι οι προτεραιότητες και οι στόχοι που ιεραρχεί το ίδιο το κεφάλαιο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ