Χαρτογράφηση νέων πεδίων δράσης για το ελληνικό και το ρωσικό κεφάλαιο
Ενέργεια, Μεταφορές, Τουρισμός, αλλά και οι σχέσεις ΕΕ - Ρωσίας και ΝΑΤΟ - Ρωσίας στο επίκεντρο των χτεσινών επαφών στην Αθήνα
Eurokinissi
|
Η επίσκεψη Πούτιν εντάσσεται επισήμως στο πλαίσιο του αφιερωματικού έτους Ελλάδας - Ρωσίας, στην πραγματικότητα ωστόσο σηματοδοτεί τις βλέψεις των αστικών τάξεων των δύο κρατών για διεύρυνση των οριζόντων δράσης τους.
Στρατηγική επιλογή του κεφαλαίου η διεύρυνση των επικερδών μπίζνες
Σε αυτό το πλαίσιο, υποδεχόμενος τον Βλ. Πούτιν στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Αλ. Τσίπρας διαβεβαίωσε για την ισχυρή βούληση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να αναβαθμιστούν οι σχέσεις με τη Ρωσία.«Θέλω να επαναλάβω ότι η ενίσχυση των σχέσεών μας αποτελεί στρατηγική επιλογή για την Ελλάδα, που επιτάσσουν οι ιστορικά ισχυροί δεσμοί ανάμεσα στους λαούς μας, όσο όμως και οι δυνατότητες που ανοίγονται μπροστά μας, τόσο οικονομικές όσο όμως και δυνατότητες ενίσχυσης της σταθερότητας και της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή», δήλωσε.
Εστίασε στη συγκυρία, παρέχοντας πρόσθετες διαβεβαιώσεις στο ρωσικό κεφάλαιο ότι οι συνθήκες στην Ελλάδα είναι ασφαλείς για τη δράση του. Οπως είπε, πρόκειται για «μια ιδιαίτερη στιγμή, όπου γυρίζουμε σελίδα, σταματάει η αβεβαιότητα, μπορούμε να κοιτάζουμε το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία για επανεκκίνηση της οικονομίας, παραγωγική ανασυγκρότηση, δίκαιη ανάπτυξη. Ως εκ του τούτου όλα αυτά μπορεί να συμβάλουν στην ενίσχυση των σχέσεων των δύο χωρών σε ένα περιβάλλον σταθερότητας και προοπτικής».
Χαρακτηριστική, άλλωστε, για την πρεμούρα της κυβέρνησης να στηρίξει την προσπάθεια της ελληνικής αστικής τάξης να διευρύνει τις επικερδείς κολιγιές της με το ρωσικό κεφάλαιο, είναι και η συνέντευξη του Αλ. Τσίπρα στο πρακτορείο «Ria Novosti».
Σε αυτήν, αν και δηλώνει ότι η κυβέρνησή του σέβεται τις αποφάσεις της ΕΕ σχετικά με τη Ρωσία, εντούτοις εμφανίζεται να αποστασιοποιείται από τον «φαύλο κύκλο κυρώσεων» και δηλώνει πως «η ευρωπαϊκή ασφάλεια δεν μπορεί να εξασφαλισθεί χωρίς συνεργασία και διάλογο με τη Ρωσία».
«Η Ελλάδα», προσθέτει, «έχει σήμερα μια ανεξάρτητη, πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, η οποία προτάσσει τη διπλωματία ως το κεντρικό μέσο για επίλυση διαφορών, ενώ προωθεί την ανάπτυξη του πολιτικού διαλόγου και της οικονομικής συνεργασίας με τις χώρες της περιοχής της». Φυσικά, ο Αλ. Τσίπρας δεν αναφέρει ότι η περιβόητη «πολυδιάστατη πολιτική» εκφράζει μεν βλέψεις του κεφαλαίου για «δουλειές» παντού όπου προσφέρεται έδαφος, εντούτοις εμπλέκει βαθύτερα το λαό στους επικίνδυνους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς...
Εστιάζοντας στους τομείς που βλέπει «ψητό» το κεφάλαιο, αναφέρει ότι «υπάρχουν τομείς, όπως οι επενδύσεις στις υποδομές, στις μεταφορές και τους λιμένες, αλλά και η Ενέργεια και ο Τουρισμός, όπου οφείλουμε να εστιάσουμε και μπορούμε να έχουμε πρακτικά, απτά αποτελέσματα. Εχουμε την πρώτη έκφραση ενδιαφέροντος από ρωσικούς ομίλους για επενδύσεις στην Ελλάδα». Υποδεικνύει συγκεκριμένα τον Τουρισμό και την Ενέργεια, όπου «πέραν της πρόσφατης συμφωνίας Edison - ΔΕΠΑ - Gazprom, σήμερα θα υπογραφεί μία ακόμη σημαντική συμφωνία Rozneft - ΕΛΠΕ».
Τέλος, ο πρωθυπουργός εγκωμιάζει το ρόλο της Ρωσίας στη Συρία, υποστηρίζοντας ότι «η Ρωσία διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο, τόσο διπλωματικά όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο και μπορεί να βοηθήσει καθοριστικά προς αυτήν την κατεύθυνση, ιδίως δε την αποτελεσματική και συντονισμένη καταπολέμηση της τρομοκρατίας».
Απτά οικονομικά αποτελέσματα θέλει ο Πούτιν
Απ'
την πλευρά της, η αστική τάξη της Ρωσίας θέλει να εκμεταλλευτεί την
ισχυρή παρουσία της στην Ελλάδα ως προγεφύρωμα των συμφερόντων της στην
ευρύτερη περιοχή, στην οποία αποδίδει μεγάλη σημασία, στο φόντο και των
εντεινόμενων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.Σε αυτό το πλαίσιο, ο Βλ. Πούτιν, στη συνάντησή του με τον Αλ. Τσίπρα, συμφώνησε ότι υπάρχουν πολλές δυνατότητες κολιγιών και άντλησης κερδών για τα μονοπώλια των δύο κρατών. «Και στη Μόσχα και στην Αγία Πετρούπολη αναλυτικά έχουμε συζητήσει τις προοπτικές στην οικονομική συνεργασία. Βεβαίως, τα προβλήματα είναι πολλά και οι συγκυρίες δύσκολες αλλά σίγουρα υπάρχουν και καλές προοπτικές και βεβαίως πρέπει να μετουσιώσουμε τα καλά συναισθήματα και τις σχέσεις ανάμεσα στους λαούς μας σε απτά οικονομικά αποτελέσματα. Δεν είναι μόνο η Ενέργεια, αλλά και οι υψηλές τεχνολογίες, οι υποδομές, οι αμοιβαίες επενδύσεις. Ελπίζουμε ότι θα καταφέρουμε να συζητήσουμε όλα αυτά σήμερα», δήλωσε.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, μετά το πέρας της συνάντησης Πούτιν - Τσίπρα, αναμενόταν να υπογραφτούν διακήρυξη για ελληνο-ρωσικό διάλογο επί διεθνών και περιφερειακών θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος, διακήρυξη σχετική με την οικονομική συνεργασία, συμφωνίες συνεργασίας σε επιμέρους τομείς και συμφωνίες συνεργασίας μεταξύ των Enterprise Greece - Invest in Russia, ΕΛΠΕ - Rosneft, Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας - Ρωσικού Ινστιτούτου Ενέργειας.
Ο Ρώσος Πρόεδρος συνοδεύεται από πολυμελή αντιπροσωπεία πολιτικών και οικονομικών παραγόντων της χώρας του. Στην αποστολή συμμετέχουν οι διευθύνοντες σύμβουλοι της «Gazprom» και της «Rosneft» και δεκάδες άλλοι επιχειρηματίες.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, εξάλλου, η ατζέντα των συνομιλιών, πέρα από την ενίσχυση των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων, περιλαμβάνει και το θέμα των σχέσεων ΕΕ - Ρωσίας και ΝΑΤΟ - Ρωσίας.
Υπενθυμίζουμε ότι με άρθρο του στην «Καθημερινή», προχτές, ο Βλ. Πούτιν διαμήνυε στην ΕΕ ότι εάν θέλει να εξασφαλίσει «τη θέση που δικαιούται στη νέα διεθνή πραγματικότητα, πρέπει να συνενωθεί το δυναμικό όλων των ευρωπαϊκών χωρών, συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσίας. Ενα σπουδαίο στοιχείο σε αυτό το σύστημα αποτελούν οι πολυδιάστατες ρωσο-ελληνικές σχέσεις».
Στο ίδιο άρθρο, ο Ρώσος Πρόεδρος επιβεβαίωσε το ρωσικό ενδιαφέρον για ελληνικές υποδομές στον τομέα των Μεταφορών, μέσω της συμμετοχής ρωσικών επιχειρηματικών ομίλων στους διαγωνισμούς για την ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, ενώ στα ζητήματα της Ενέργειας, επανέφερε το ζήτημα της μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου διά μέσου της Μαύρης Θάλασσας και κάποιας άλλης «τρίτης χώρας», από την Ελλάδα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Με τον Πρ. Παυλόπουλο
Ο Πρ. Παυλόπουλος, υποδεχόμενος τον Βλ. Πούτιν στο Προεδρικό Μέγαρο, αναφέρθηκε στην «πολυεπίπεδη διμερή συνεργασία»
και προέτρεψε σε στενότερη συνεργασία με την ΕΕ και τις ΗΠΑ για
τερματισμό του πολέμου στη Μέση Ανατολή και τη Συρία, για την «πλήρη
εξάλειψη της τζιχαντιστικής τρομοκρατίας του ISIS».Ο Βλ. Πούτιν μπήκε κατευθείαν στο «ψητό», αναφέροντας πως «υπάρχουν γνωστά προβλήματα, αλλά υπάρχει και κάτι που εντυπωσιάζει: Κατά τον μήνα Μάρτιο ο αριθμός των Ρώσων τουριστών στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 523%. Και πρέπει να προχωρήσουμε να κάνουμε το ίδιο όχι μόνο στον τομέα του Τουρισμού, αλλά και σε άλλους τομείς. Νομίζω ότι τώρα είναι πολύ σημαντικό να συζητήσουμε όλες αυτές τις ευκαιρίες και να προχωρήσουμε σε συγκεκριμένα βήματα για την υλοποίησή τους».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου