5 Ιουν 2016

Οι λαοί στη μέγγενη των συμφερόντων των καπιταλιστών

Οι λαοί στη μέγγενη των συμφερόντων των καπιταλιστών
Απαιτείται επαγρύπνηση και καταδίκη της εμπλοκής της χώρας με ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ

Από επιχειρήσεις του Ιρακινού στρατού κοντά στη Φαλούτζα που ελέγχεται από τους τζιχαντιστές
Copyright 2016 The Associated
Από επιχειρήσεις του Ιρακινού στρατού κοντά στη Φαλούτζα που ελέγχεται από τους τζιχαντιστές
Κλιμακώνονται τις τελευταίες μέρες οι πολεμικές επιχειρήσεις στη Συρία με μάχες στο έδαφος αλλά και με βομβαρδισμούς από αέρος, όπου συμμετέχουν τόσο ο συριακός στρατός με τη στήριξη της Ρωσίας, όσο και δυνάμεις της λεγόμενης συριακής αντιπολίτευσης και κουρδικές πολιτοφυλακές με τη στήριξη αμερικανικών δυνάμεων και κοινό στόχο - υποτίθεται - την καταστροφή των βάσεων των τζιχαντιστών (αυτών δηλαδή που δημιούργησαν οι ίδιοι οι ιμπεριαλιστές, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Τουρκία, Σαουδική Αραβία, άλλοι σύμμαχοί τους, για τα σχέδιά τους στην περιοχή). Στο γειτονικό Ιράκ, με τον ίδιο στόχο, ο ιρακινός στρατός με τη στήριξη και αμερικανικών επιδρομών έχει επιδοθεί στην επιχείρηση κατάληψης της Φαλούτζας.
Βομβαρδισμοί από το αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ «Χάρι Τρούμαν»
Ιδιαίτερη σημασία έχει η πραγματοποίηση διαδοχικών βομβαρδισμών που έγιναν την Παρασκευή το μεσημέρι (ευρύτερα γνωστή έγινε αργά το απόγευμα) από το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS «Χάρι Τρούμαν», που πέρασε από τη διώρυγα του Σουέζ στη Μεσόγειο. Οπως ανακοινώθηκε επίσημα από την αμερικανική στρατιωτική διοίκηση στην Ευρώπη: «Η ομάδα μάχης του αεροπλανοφόρου πέρασε τη διώρυγα του Σουέζ στις 2 Ιουνίου και τα μαχητικά πραγματοποίησαν πολλαπλές επιδρομές εναντίον στόχων του ISIS προς υποστήριξη της επιχείρησης "Inherent Resolve" σε Συρία και Ιράκ». Η ομάδα μάχης του αεροπλανοφόρου αποτελείται από 4 ακόμα συνοδευτικά πλοία, ενώ θεωρείται η πρώτη φορά που έπληξε στόχους στη Μέση Ανατολή μετά την επέμβαση το 2003.
Πρέπει να θυμίσουμε ότι μια τέτοια επίδειξη δύναμης με χτυπήματα από αεροπλανοφόρα ή πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς έκανε η Ρωσία το Σεπτέμβρη του 2015, όταν με αίτημα της συριακής κυβέρνησης άρχισε να βομβαρδίζει στόχους των τζιχαντιστών στη Συρία. Μάλιστα, τα πρώτα χτυπήματα είχαν γίνει από πλοία του ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα και την Κασπία, δηλαδή πολλά χιλιόμετρα μακριά, ενώ η Ρωσία συγκρότησε κοινό κέντρο επιχειρήσεων με Ιράν, Ιράκ, Συρία με έδρα τη Βαγδάτη. Θυμίζουμε, επίσης, ότι στις 24 Νοέμβρη του 2015 η κατάρριψη του ρωσικού βομβαρδιστικού που συμμετείχε σε βομβαρδισμούς θέσεων στη Συρία από τουρκικά μαχητικά ήταν αυτή που επιδείνωσε τις σχέσεις Ρωσίας - Τουρκίας και αξιοποιήθηκε και για την περαιτέρω ενίσχυση της παρουσίας του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Μεσόγειο.
Σήμερα, στην κατάσταση στη Συρία, χωρίς να έχει αλλάξει σε τίποτα ο ενδοϊμπεριαλιστικός ανταγωνισμός, η προσπάθεια για το μεγαλύτερο δυνατό έλεγχο στις ενεργειακές πηγές, τις αγορές και τις σφαίρες επιρροής από τα μονοπωλιακά συμφέροντα, φαίνεται ότι υπάρχουν και τάσεις για ένα συμβιβασμό μεταξύ κυρίως ΗΠΑ και Ρωσίας. Η λεγόμενη διαδικασία έμμεσων ενδοσυριακών διαπραγματεύσεων με μεσολαβητή τον ειδικό απεσταλμένο, Στάφαν Ντε Μιστούρα, αν και πηγαίνουν από αναβολή σε αναβολή και έχουν πολλά σκαμπανεβάσματα, είναι ένδειξη της επιδίωξης κάποιου προσωρινού έστω συμβιβασμού.
Και αυτή τη βδομάδα πραγματοποιήθηκαν τηλεφωνικές επικοινωνίες των υπουργών Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, και της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, όπου συζητιούνται οι δυνατότητες συνδυασμένων (και όχι κοινών) επιχειρήσεων ενάντια σε τρομοκρατικές οργανώσεις και άλλες ένοπλες ομάδες που παραβιάζουν την κατάπαυση του πυρός στη Συρία. Υπάρχει, βεβαίως, διαφωνία για το ποιες ακριβώς οργανώσεις χαρακτηρίζονται τρομοκρατικές, με τη ρωσική πλευρά να επιμένει ότι πρέπει να διαχωριστούν οι λεγόμενες «μετριοπαθείς ομάδες της αντιπολίτευσης» πέρα από το «Ισλαμικό Κράτος» και από την «Αλ Νούρσα».
Σε αυτή την κατεύθυνση, τις τελευταίες μέρες πυκνώνουν οι παράλληλες επιχειρήσεις από διαφορετικές κατευθύνσεις το προπύργιο των τζιχαντιστών, την επαρχία Ράκα. Ο συριακός στρατός, με την αεροπορική στήριξη των ρωσικών δυνάμεων, προωθείται στις ανατολικές περιοχές της επαρχίας Χάμα, σε απόσταση 12 χλμ. από την επαρχία Ράκα, ενώ οι δυνάμεις του λεγόμενου ελεύθερου συριακού στρατού, ένοπλες ομάδες και οι κουρδικές YPG, με τη στήριξη των αμερικανικών δυνάμεων και μαχητικών, πραγματοποιούν ξεχωριστή επίθεση εναντίον του ΙΚ στην επαρχία Ράκα, στο γειτονικό Χαλέπι και στη μεθοριακή πόλη με την Τουρκία Μανμπίτζ. Βεβαίως, ο συριακός στρατός αμφισβήτησε τα περί επιχειρήσεων των διαφόρων ενόπλων προς τη Ράκα, ισχυριζόμενος ότι μόνο αυτός έχει τέτοιο σχεδιασμό.
Η επιθετικότητα της Τουρκίας εντείνεται
Η κύρια στόχευση της τουρκικής κυβέρνησης (δηλαδή της τουρκικής αστικής τάξης), βλέποντας την κατάσταση που διαμορφώνεται στη Συρία, είναι να μην ενισχυθεί το κουρδικό στοιχείο στη Βόρεια Συρία, γι' αυτό εξαπολύει επιδρομές πέρα από τα σύνορά της και κλιμακώνει το γενικευμένο πόλεμο στη Νοτιοανατολική Τουρκία κατά του PKK, αλλά κυρίως τον άμαχο πληθυσμό. Ιδιαίτερα αντιδρά στη συμμετοχή των πολιτοφυλακών των Κούρδων (PYD) στις επιχειρήσεις - υποτίθεται - ενάντια στους τζιχαντιστές, που τώρα ...πολεμάει, όταν έχουν αποκαλυφθεί οι δεσμοί με αυτούς, ιδιαίτερα στη διακίνηση φτηνού πετρελαίου από τις περιοχές που ελέγχουν σε Συρία και Ιράκ, που στη συνέχεια μεταπωλείται αλλάζοντας χώρα προέλευσης (έχει ακουστεί ακόμα και το όνομα γιου του Ερντογάν σε αυτές τις μπίζνες).
Την ίδια ώρα, η Τουρκία με συμμάχους τους προχώρησε το διήμερο 30 - 31 Μάη στην πραγματοποίηση μεγάλης στρατιωτικής άσκηση «Efes» (Εφες), με αληθινά πυρά, που έγινε στα δυτικά παράλια της Τουρκίας. Συμμετείχαν δυνάμεις από Γερμανία, ΗΠΑ, Αζερμπαϊτζάν, Βρετανία, Κατάρ, Πακιστάν, Πολωνία και Σαουδική Αραβία, ανοιχτά του Κόλπου της Σμύρνης, στο Αιγαίο, δηλώνοντας για άλλη μια φορά και τους αυτοτελείς στόχους και διεκδικήσεις της τουρκικής αστικής τάξης στην περιοχή, στον ανταγωνισμό και με την ελληνική αστική τάξη. Στόχος επίσημα της άσκησης ήταν η εκπαίδευση στο σχεδιασμό αλλά και τη διεξαγωγή συντονισμένων επιχειρήσεων, η βελτίωση της συνεργασίας των διαφόρων επιτελείων και δυνάμεων. Η προετοιμασία αυτή έχει σχέση και με την παρουσία ρωσικών δυνάμεων στην περιοχή, στη βάση της Λαττάκειας και της Ταρτούς της Συρίας. Ωστόσο, είναι χαρακτηριστικό ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρ. Τ. Ερντογάν, σε δηλώσεις αυτή τη βδομάδα είπε αναφερόμενος στο περιστατικό με την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους, ότι «για το λάθος ενός πιλότου δεν πρέπει να επιδεινωθούν οι σχέσεις των δύο χωρών» και άφησε να εννοηθεί ότι προσβλέπει σε βελτίωση.
Επίσης, μέσα στις αντιπαραθέσεις της βδομάδας ξεχώρισε και αυτή της τουρκικής ηγεσίας με την απόφαση της γερμανικής Βουλής να αναγνωρίσει την Αρμενική Γενοκτονία. Υπήρξε ανάκληση πρεσβευτών αλλά και διάθεση και από τις δύο πλευρές να μην αποτελέσει αυτή η διαφωνία αιτία για να δυσκολέψουν οι σχέσεις τους. Το θέμα, πάντως, θα χρησιμοποιηθεί από την τουρκική πλευρά και στο παζάρι της με την ΕΕ για το ζήτημα των προσφύγων, το ανοιγοκλείσιμο της στρόφιγγας για τη μετεγκατάσταση σε ευρωπαϊκές χώρες από την Τουρκία, όπως και το θέμα της απελευθέρωσης της βίζας.
Η Λιβύη προ των θυρών ...επέμβασης
Στο «κόκκινο», όμως, είναι και η κατάσταση στη Λιβύη, όπως δείχνουν οι τελευταίες κινήσεις σε από πολλές δυνάμεις και η έντονη ανακίνηση του ζητήματος και από το ΝΑΤΟ ενόψει της επερχόμενης Συνόδου του στη Βαρσοβία. Στην περιοδεία του γγ της λυκοσυμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες που προετοιμάζει τη Σύνοδο, συχνά επαναλαμβανόταν η στήριξη της κυβέρνησης - μαριονέτας που έχει στηθεί στη χώρα και στηρίζεται από τους ιμπεριαλιστές.
Τα στρατιωτικά γυμνάσια που πραγματοποιούνται τελευταία στην περιοχή, βάζουν στο «κάδρο» τη Λιβύη όλο και πιο συστηματικά. Ιδού κάποια ενδεικτικά στοιχεία. Η άσκηση «ΦΟΙΝΙΞ» του ΝΑΤΟ στη βάση της Σούδας, υπό το σχεδιασμό της Διοίκησης των εν Αφρική Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ (AFRICOM) και του Αμερικανικού 6ου Στόλου από 15 έως 27 Μάη, όπου συμμετείχαν στρατιωτικοί από Αλγερία, Γαλλία, ΗΠΑ, Ισπανία, Ιταλία, Μάλτα, Μαρόκο, Μαυριτανία, Τουρκία, Τυνησία και Ελλάδα και σενάριο τη «διατήρηση και προαγωγή του επιπέδου επιχειρησιακής εκπαίδευσης επί θεμάτων επιχειρήσεων συνθέσεως ναυτικής εικόνας και επιχειρήσεων Ναυτικής Αποτροπής». Η πολυεθνική άσκηση «Milex 16», συντονιζόμενη από το Ελληνικό Στρατηγείο Επιχειρήσεων της ΕΕ (ΕΣΕΕΕ) στη Λάρισα, με αντικείμενό της την προσομοίωση ουσιαστικά της επέμβασης, αφού αναφερόταν χαρακτηριστικά σε «κρίση» σε αφρικανικό κράτος λόγω εθνικών και φυλετικών διαφορών, στο οποίο καλούνται να επέμβουν στρατιωτικές δυνάμεις της ΕΕ για ...αποκατάσταση της τάξης. Στην Κύπρο η άσκηση «Αργοναύτης» με τη συμμετοχή δυνάμεων από Ελλάδα, ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία, Ισραήλ, Ιταλία και Ουγγαρία - η μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ - με αντικείμενο τη συνεργασία σε στεριά, θάλασσα, αέρα, επίσης για «διαχείριση κρίσης στη Μέση Ανατολή». Σε όλα αυτά είναι μπλεγμένη και η χώρα μας, με ευθύνη της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που «πουλάει» τη γεωστρατηγική θέση της χώρας για τη συμμετοχή σε νέα μακελέματα λαών, ως ανεξάρτητη πολιτική και «προσφορά στην ειρήνη και την ασφάλεια». Ο λαός μας επιβάλλεται να είναι σε επαγρύπνηση, να μην υιοθετήσει τα νέα προσχήματα των μακελάρηδων και να αντιδράσει μαζικά ενάντια σε νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ