22 Αυγ 2016

«Πλεονάσματα» του προϋπολογισμού πάνω στα λαϊκά συντρίμμια

«Πλεονάσματα» του προϋπολογισμού πάνω στα λαϊκά συντρίμμια
Είτε με ένταση της φοροληστείας, είτε με μείωση των δαπανών, είτε ακόμα και με την άτυπη στάση πληρωμών από το κράτος, τα λαϊκά στρώματα είναι αυτά που «πληρώνουν τη νύφη»



Τα πανηγύρια της κυβέρνησης για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού είναι τουλάχιστον πρόκληση για το λαό
Τα πανηγύρια της κυβέρνησης για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού είναι τουλάχιστον πρόκληση για το λαό
Η διαρκής συμπίεση των κρατικών κονδυλίων που συνδέονται με τις λαϊκές ανάγκες, η διόγκωση της φοροληστείας, τόσο μέσω της άμεσης φορολογίας σε μισθούς και συντάξεις όσο και από τους ειδικούς φόρους και τα άλλα χαράτσια στη μαζική κατανάλωση, σε συνδυασμό και με την άτυπη στάση πληρωμών στο εσωτερικό της χώρας, συνθέτουν τους πυλώνες της «ομαλής» εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για το 2016.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι συνολικές δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού, στο 7μηνο Γενάρης - Ιούλης του 2016, είναι χαμηλότερες κατά 3,3 δισ. ευρώ (!) σε σχέση με όσες είχαν προϋπολογιστεί για την ίδια περίοδο, στοιχείο που αποτελεί προάγγελο της εφαρμογής και πρόσθετων αντιλαϊκών μέτρων.
«Για ολόκληρο το επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου, τα καθαρά έσοδα τακτικού προϋπολογισμού είναι 422 εκατ. πάνω από το στόχο», αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, επισημαίνοντας ότι με βάση τον τακτικό προϋπολογισμό (δηλαδή χωρίς Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων), «η πορεία των εσόδων δεν εμπνέει καμία απολύτως ανησυχία για την επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου του 2016».
Την ίδια ώρα, το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει πως η απόκλιση από τους στόχους, ύψους 354 εκατ. ευρώ, αφορά μόνο στο μήνα Ιούλη και «υπερκαλύπτεται από την ιδιαίτερα θετική πορεία του προηγούμενου εξαμήνου». Σε κάθε περίπτωση, συγκυριακή ή όχι, η εμφανιζόμενη «απόκλιση» μετριέται σε σχέση με το διογκωμένο αντιλαϊκό στόχο που έχει τεθεί για τον Ιούλη, όταν άρχισαν να εφαρμόζονται στην πράξη τα χαράτσια τελευταίας κοπής που επέβαλε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στο ΦΠΑ, τους ειδικούς φόρους πάνω στη λαϊκή κατανάλωση, καθώς και στα εισοδήματα των μισθωτών, συνταξιούχων και άλλων κατηγοριών του λαϊκού πληθυσμού.
Σε αυτό το φόντο, από τη μια πλευρά η συγκυβέρνηση και από την άλλη τα άλλα κόμματα της αστικής διαχείρισης συνεχίζουν τη διελκυστίνδα γύρω από το κατάλληλο μείγμα της αντιλαϊκής πολιτικής, που με τον ένα ή τον άλλο «τρόπο» θα επιφέρει το ίδιο «ισοδύναμο» αποτέλεσμα.
Τι λένε τα στοιχεία
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (7μηνο Γενάρης - Ιούλης 2016):
-- Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώνονται στα 28,8 δισ. ευρώ, έναντι 32,1 δισ. που είχαν προϋπολογιστεί για την ίδια περίοδο, είναι δηλαδή χαμηλότερες κατά περίπου 3,3 δισ. ακόμη και σε σχέση με τον αρχικό στόχο. Να σημειωθεί ότι τα αναλυτικά στοιχεία, όπως για τα ποσά των επιχορηγήσεων σε ασφαλιστικά ταμεία, τα κονδύλια για κοινωνική προστασία κ.ά., θα δημοσιοποιηθούν με προσεχή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών. Ωστόσο, είναι φανερό το γεγονός ότι το «σφαγείο» παίρνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις.
-- Το σύνολο των κρατικών εσόδων διογκώθηκε κατά περίπου 1,2 δισ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι και διαμορφώνεται σε περίπου 28,6 δισ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι από το φετινό Ιούλη τέθηκαν σε εφαρμογή αντιλαϊκά μέτρα, όπως η αύξηση της μηνιάτικης παρακράτησης του φόρου σε μισθούς και συντάξεις, η ενίσχυση της αφαίμαξης μέσω του ΦΠΑ και των έμμεσων φόρων που επιβάλλονται στη λαϊκή κατανάλωση κ.ά. Ωστόσο, το σύνολο των κρατικών εσόδων εμφανίζει «απόκλιση» ύψους 621 εκατ. ευρώ ή 2,2% έναντι του στόχου του προϋπολογισμού 2016. Ερώτημα παραμένει από ποιες πηγές προκύπτει η απόκλιση, κάτι που θα φανεί με τα οριστικά στοιχεία.
Ως «επιστέγασμα» των εξελίξεων αυτών, το λεγόμενο πρωτογενές πλεόνασμα απεικονίζεται σε περίπου 3,6 δισ. ευρώ, και μάλιστα διογκωμένο κατά το αστρονομικό ύψος των 2,7 δισ. ευρώ σε σχέση με τον αντιλαϊκό στόχο για το 7μηνο (874 εκατ. ευρώ).
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών (Ιούνης 2016), οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους φτάνουν σε 5,9 δισ. ευρώ, ενώ ακόμη 1,3 δισ. ευρώ αφορούν σε «εκκρεμείς επιστροφές φόρων». Ειδικότερα, τα ληξιπρόθεσμα χρέη, στο τέλος Ιούνη, διαμορφώνονταν ως εξής: Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης 3,1 δισ. ευρώ, από τα οποία 1,8 δισ. αφορούν σε οφειλές του ΕΟΠΥΥ και 726 εκατ. σε οφειλές του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων. Νοσοκομεία: 1,2 δισ. ευρώ. ΟΤΑ: 340 εκατ. ευρώ κ.ά.
Εννοείται ότι οι ασφαλισμένοι των ταμείων, οι εργαζόμενοι σ' αυτούς τους Οργανισμούς και βέβαια η συντριπτική πλειοψηφία του λαού που συναλλάσσεται με τον ΕΟΠΥΥ και αναζητά υπηρεσίες Υγείας στα νοσοκομεία, δέχονται τις συνέπειες αυτής της άτυπης στάσης πληρωμών από το κράτος. Οι ίδιοι είναι επίσης τα θύματα της φοροαφαίμαξης στην οποία επιβάλλονται, στο όνομα της δημοσιονομικής προσαρμογής για λογαριασμό του κεφαλαίου.
Ματώνει ο λαός για τα «πλεονάσματα»
Σε αυτό το φόντο και σε συνδυασμό με τη σταδιακή αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους, που προβλέπεται στη συμφωνία για την εκταμίευση των δόσεων από τα δάνεια της Ευρωζώνης, οι επόμενοι μήνες χαρακτηρίζονται από την ένταση της φοροληστείας απέναντι στο λαϊκό εισόδημα, αλλά και περαιτέρω «παρεμβάσεις» στα κονδύλια των δαπανών.
Σχετικά και απόλυτα, ο λαός θα συνεχίσει να ματώνει για τα «πρωτογενή πλεονάσματα», με βάση τα οποία επιχειρείται να διασφαλιστεί η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των διεθνών χρηματαγορών και μέσω αυτών η σύναψη των νέων κρατικών δανείων, που θα απαιτούνται για τη χρηματοδότηση των κερδοφόρων επενδύσεων και άλλων αναγκών του κεφαλαίου.
Σύμφωνα με το τρίτο μνημόνιο, ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 διαμορφώνεται στο 0,5% του ΑΕΠ, ενώ το 2017 απογειώνεται στο 1,75% και για το 2018 στο 3,5% του ΑΕΠ. Τα εν λόγω μεγέθη απεικονίζουν την ένταση της αντιλαϊκής πολιτικής που θα ακολουθήσει την επόμενη περίοδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ