8 Οκτ 2016

Πέρασε τον έλεγχο

Πέρασε τον έλεγχο


Με χαμηλούς τόνους, δείγμα της συμφωνίας του με την ουσία των προτάσεων που καταθέτει η επιτροπή, υποδέχτηκε ο ΣΕΒ το πόρισμα των «ειδικών» για τα Εργασιακά. Και δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, αφού οι «συστάσεις» της επιτροπής αφήνουν ορθάνοιχτο το δρόμο να τεθεί στο τραπέζι της επικείμενης διαπραγμάτευσης το σύνολο της ατζέντας που θέτει ο ΣΕΒ για τις παραπέρα ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, στις ομαδικές απολύσεις και στο συνδικαλιστικό νόμο.
Στην αποτίμηση του πορίσματος που κάνει ο ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο δελτίο του, στέκεται ιδιαίτερα στις εξαιρέσεις που θεσπίζει το πόρισμα σε ό,τι αφορά την επεκτασιμότητα των κλαδικών συμβάσεων και την εφαρμογή της αρχής της «ευνοϊκότερης σύμβασης».
Συγκεκριμένα, ξεχωρίζει ότι «η επεκτασιμότητα κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών συμβάσεων εργασίας (προτείνεται) να είναι δυνατή μόνον εφόσον η ΣΣΕ καλύπτει το 50% των εργαζομένων, με το κριτήριο αντιπροσωπευτικότητας να πιστοποιείται από αδιάβλητο μηχανισμό». Κατά τον ίδιο τρόπο, ο ΣΕΒ δηλώνει την ικανοποίησή του επειδή, «σε κάθε περίπτωση, αναγνωρίζεται ότι οι δύο πλευρές που συνομιλούν στο επίπεδο της επιχείρησης κατανοούν τα ειδικότερα προβλήματα του χώρου τους και πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να τα επιλύουν».
Δεν είναι τυχαίο ότι ο ΣΕΒ επικεντρώνει σε αυτά τα δύο ζητήματα. Ο «αδιάβλητος μηχανισμός» που θα πιστοποιεί ότι το 50% των εργαζομένων ενός κλάδου καλύπτεται από τους εργοδότες που υπογράφουν την κλαδική σύμβαση, αποτελεί εν δυνάμει μηχανισμό υπονόμευσης της επεκτασιμότητας των συμβάσεων και διαιώνισης του σημερινού καθεστώτος, όπου οι κλαδικές ισχύουν αποκλειστικά και μόνο για τις επιχειρήσεις - μέλη της εργοδοτικής ένωσης που υπογράφει τη σύμβαση.
Το ίδιο ισχύει και για την αναγνώριση από την επιτροπή ότι εργαζόμενοι και εργοδότες στο επίπεδο της επιχείρησης είναι οι πλέον κατάλληλοι να διαμορφώνουν τους μισθούς και τους άλλους όρους εργασίας, κατανοώντας τα «ειδικότερα προβλήματα του χώρου».
Η διατύπωση αυτή του ΣΕΒ «κουμπώνει» με το πόρισμα των «ειδικών» που συστήνει να υπάρχουν εξαιρέσεις από την κλαδική σύμβαση για επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες. Ανοίγει έτσι ο δρόμος, ώστε οι επιχειρησιακές συμβάσεις να υπερισχύουν των κλαδικών, όπως γίνεται σήμερα, και μάλιστα με τη σύμφωνη γνώμη των συνδικαλιστικών οργανώσεων που υπέγραψαν την κλαδική σύμβαση!
Κατά τα άλλα, ο ΣΕΒ αντιμετωπίζει θετικά το γεγονός ότι με το πόρισμα «συστήνεται στις ελληνικές αρχές να διευκρινισθεί η χρηστική λειτουργικότητα του άρθ. 654 του Αστικού Κώδικα που δίνει στον εργοδότη τη δυνατότητα να μην καταβάλλει μισθούς σε όσους δεν απεργούν, αλλά δεν μπορούν να ασκήσουν τα εργασιακά τους καθήκοντα λόγω της απεργίας», αντικαθιστώντας επί της ουσίας το «lock out».
Και βέβαια, κρίνει θετική την άποψη της Επιτροπής για την «ανάγκη ύπαρξης ενός κατώτατου μισθού που να λαμβάνει υπόψη τη διαφύλαξη της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και ενός χαμηλότερου κατώτατου μισθού για νέους, ώστε να διευκολύνεται περαιτέρω η είσοδός τους στην αγορά εργασίας». Πρόκειται για τα αδιαμφισβήτητα κεκτημένα που θέλει να διασφαλίσει ο ΣΕΒ, για να πάει ένα βήμα πιο κάτω την επίθεση στους μισθούς.
Στο μοναδικό θέμα που ο ΣΕΒ εκφράζει επιφύλαξη σε σχέση με το πόρισμα είναι αυτό της μονομερούς προσφυγής στη Διαιτησία, για το οποίο όμως η επιτροπή των «ειδικών» συστήνει να επανεξεταστεί μετά το 2018. Μετά απ' όλα αυτά, η κυβέρνηση μπορεί να αισθάνεται ικανοποιημένη που το πόρισμά της πέρασε τον έλεγχο απ' αυτούς στους οποίους απευθύνονται οι ανατροπές που σχεδιάζει...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ