16 Νοε 2016

Μόνο τυχαίο δεν είναι


Παράλληλα με τις προεδρικές, βουλευτικές και τοπικές εκλογές στις ΗΠΑ διεξήχθησαν και δημοψηφίσματα που αφορούσαν την αποποινικοποίηση για «ψυχαγωγικούς σκοπούς» της μαριχουάνας σε Καλιφόρνια, Μασαχουσέτη, Αριζόνα και Νεβάδα (όλες, πλην της Αριζόνας, ενέκριναν την αποποινικοποίησή της). Στις Πολιτείες Φλόριντα, Αρκάνσας, Βόρεια Ντακότα και Μοντάνα, μέσω δημοψηφισμάτων, εγκρίθηκε η «ιατρική» χρήση της κάνναβης. Μόνο στο Οχάιο η καμπάνια για την αποποινικοποίηση της κάνναβης στοίχισε περίπου 25 εκατομμύρια δολάρια. Την ίδια ώρα, στις Πολιτείες όπου έχει ήδη νομιμοποιηθεί, είτε για «ψυχαγωγικούς» σκοπούς είτε ως «ιατρικό» προϊόν, το 66% των 16χρονων μαθητών κάνει χρήση κάνναβης και 1 στους 3 Αμερικανούς μαθητές κάνει χρήση κάνναβης με ιατρική συνταγή.
Μόνο τυχαία δεν είναι τα παραπάνω, καθώς το οικονομικό και πολιτικό λόμπι που τάσσεται υπέρ της ελεύθερης χρήσης ναρκωτικών διασυνδέεται με χίλια νήματα με επιχειρηματικούς κολοσσούς - εταιρείες. Στις ΗΠΑ, οι εταιρείες και ιδιωτικές κλινικές που μονοπωλούν ανά Πολιτεία την παραγωγή και διάθεση κάνναβης είναι από τις πιο κερδοφόρες στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης στον υποδείκτη ...«green economy». Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν», στην Καλιφόρνια η πλέον νόμιμη αγορά ινδικής κάνναβης προβλέπεται να αποφέρει κέρδη που θα ξεπεράσουν τα 6,4 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020. Είναι τα ίδια κέντρα εξουσίας που στοχευμένα αποϊδεολογικοποιούν την απεξάρτηση και πριμοδοτούν τη «μείωση της βλάβης», μέσω της χορήγησης υποκατάστατων. Τα καθαρά κέρδη της φαρμακευτικής εταιρείας «Viogen» (η οποία μεταξύ άλλων παράγει και προωθεί τη βουπρενορφίνη, ένα από τα υποκατάστατα) ήταν στο πρώτο τρίμηνο του 2016 970,9 εκατομμύρια δολάρια ή 4,43 δολάρια ανά μετοχή, με τα έσοδά της να αυξάνονται σ' ένα τρίμηνο κατά 6,7%.
Οσο η υλοποίηση μακροχρόνιων σχεδιασμών του κεφαλαίου επιταχύνεται και συγχρόνως επιταχύνεται η χειροτέρευση της ζωής των λαών, τόσο η προπαγάνδα και η προσπάθεια νομιμοποίησης των ναρκωτικών θα εντείνονται. Γιατί τα κέρδη των καπιταλιστών απ' αυτή την υπόθεση είναι πολυεπίπεδα και τα ελεύθερα ναρκωτικά εκτός των άλλων αποτελούν «όπλο» φαρμακευτικής καταστολής, κοινωνικού ελέγχου και άλλη μια δικλίδα ασφαλείας για το σύστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ