7 Ιαν 2016

Διαδοχικά αντιλαϊκά μέτρα για την κάλυψη του «δημοσιονομικού κενού»

Διαδοχικά αντιλαϊκά μέτρα για την κάλυψη του «δημοσιονομικού κενού»
Επόμενος σταθμός των αντιλαϊκών παζαριών η συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ και η επάνοδος των υψηλόβαθμων κλιμακίων του κουαρτέτου στην Αθήνα
Με ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης συμπληρωματικών αντιλαϊκών μέτρων, πέρα από αυτά που ήδη προβλέπονται στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2016, συνεχίζονται τα παζάρια της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. Επόμενος «σταθμός» είναι η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (συμβούλιο Γιούρογκρουπ) στις 18/1. Σύμφωνα με πληροφορίες, την ίδια ημερομηνία προγραμματίζεται η επάνοδος των υψηλόβαθμων κλιμακίων του κουαρτέτου στην Αθήνα.
Σε κάθε περίπτωση, η εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού έχει ως προϋπόθεση την ψήφιση και εφαρμογή και νέων αντιλαϊκών φορολογικών μέτρων - παράλληλα με τις σαρωτικές ανατροπές στο Ασφαλιστικό - στο σκέλος της παραπέρα συρρίκνωσης των κρατικών κονδυλίων που αφορούν στις λαϊκές ανάγκες.
Οι «θεσμοί» παρέλαβαν προχτές βράδυ το προσχέδιο για το Ασφαλιστικό, επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μ. Σχοινάς. Η πρόταση, πρόσθεσε, θα αξιολογηθεί από τους «θεσμούς», ενώ οι συζητήσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν στο πλαίσιο της πρώτης «αξιολόγησης», η οποία θα ξεκινήσει «αργότερα αυτόν το μήνα».
Παράλληλα, πηγές της Ευρωζώνης επισημαίνουν την ανάγκη επίτευξης ευρύτερων πολιτικών συναινέσεων και για το Ασφαλιστικό, σε αντιστοιχία με αυτές που υπήρξαν το 2015 σε «σημαντικά θέματα», όπως δηλαδή στην ψήφιση του τρίτου μνημονίου.
Ο δε Επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, δήλωσε: «Η ελληνική κυβέρνηση μέχρι τώρα έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Παράλληλα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της όσον αφορά το ασφαλιστικό σύστημα, ώστε να υπάρξει μια πραγματική μεταρρύθμισή του».
Να σημειωθεί ότι στις «εκκρεμότητες» της προσεχούς περιόδου περιλαμβάνεται και η διαμόρφωση του νέου Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2016-2019, με επίκεντρο την κάλυψη του λεγόμενου «δημοσιονομικού κενού» και την επίτευξη των στόχων για τα «πρωτογενή πλεονάσματα» των επόμενων χρόνων, που φτάνουν στο 3,5% του ΑΕΠ από το 2017. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι «θεσμοί» βλέπουν «δημοσιονομικό κενό» ύψους 900 εκατ. ευρώ για το 2016, γύρω από το οποίο τα παζάρια θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα, σε συνδυασμό με τον τρόπο «ελάφρυνσης» του κρατικού χρέους.
Δυναμώνει η φοροληστεία του λαού
Στα «σκαριά» βρίσκονται και τα επόμενα αντιλαϊκά φορολογικά μέτρα, τα οποία ήδη έχουν ενσωματωθεί στις προβλέψεις του φετινού προϋπολογισμού, εν αναμονή της κατάθεσης του νέου νομοσχεδίου. Σε κάθε περίπτωση, τα μέτρα αυτά θα ισχύσουν από την 1η Γενάρη, ανεξάρτητα από την ημερομηνία κατάθεσης και ψήφισής τους από τη Βουλή.
Σε πρώτο πλάνο προβάλλουν η απογείωση της φοροληστείας απέναντι στους φτωχούς αγρότες αλλά και των μισθωτών - συνταξιούχων.
Μισθωτοί - συνταξιούχοι: Για το Φλεβάρη προαναγγέλλονται οι «ευρύτερες αλλαγές» στη φορολογία εισοδήματος για φυσικά πρόσωπα. Ανάμεσα σε αυτές, οι «αλλαγές» στη φορολογική κλίμακα και η κατάργηση και των τελευταίων «φοροελαφρύνσεων» που έχουν απομείνει για τις δαπάνες διαβίωσης. Παράλληλα, προχωρά η αποκλειστική διασύνδεση της επιστροφής φόρου (σε μισθωτούς - συνταξιούχους) με τις αγορές λιανικής που θα γίνονται μέσω τραπεζικών καρτών.
Αγροτικά εισοδήματα: «Προ των πυλών» βρίσκονται και οι νομοθετικές παρεμβάσεις που αφορούν στην απογείωση των συντελεστών φορολόγησης απέναντι στους φτωχούς αγρότες (από 13% στο 20% για το 2016 και στο 26% για το 2017 από το πρώτο ευρώ εισοδήματος).
Αναλυτικότερα, η ενίσχυση της φοροαφαίμαξης απέναντι στους φτωχούς αγρότες περιλαμβάνει την αλλαγή των συντελεστών στη φορολογία (33 εκατ. ευρώ), την αύξηση της προκαταβολής φόρου (79 εκατ. ευρώ), την καρατόμηση και κατάργηση στη συνέχεια της επιστροφής στο φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο (13 εκατ. ευρώ). Μόνο από τα παραπάνω, η πρόσθετη φοροαφαίμαξη στο αγροτικό εισόδημα φτάνει στα 125 εκατ. ευρώ.
Αντίστοιχα, αυτοαπασχολούμενοι και μικροί επαγγελματίες επιβαρύνονται με επιπλέον ποσά ύψους 114 εκατ. ευρώ, από την αύξηση της προκαταβολής του φόρου εισοδήματος.
Την ίδια ώρα, οι κυβερνητικοί παράγοντες επιχειρούν να θολώσουν τα νερά. Ετσι, σε ό,τι αφορά τη φορολογία εισοδήματος για μισθωτούς - συνταξιούχους, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρ. Αλεξιάδης, ισχυρίστηκε ότι στόχος είναι να μεταφερθεί το φορολογικό βάρος σε υψηλά και πολύ υψηλά εισοδήματα και να υπάρξουν ελαφρύνσεις στα μικρότερα. Για το σκοπό αυτό, όπως είπε, η κατεύθυνση είναι να υπάρξει μια ενιαία κλίμακα για όλα τα εισοδήματα, που θα ξεκινά από χαμηλότερους συντελεστές, χωρίς βέβαια να παρέχονται οι σχετικές διευκρινίσεις.
Να σημειωθεί ότι από την αναμόρφωση της φορολογικής κλίμακας (μισθωτοί - συνταξιούχοι), στον κρατικό προϋπολογισμό του 2016 προβλέπεται διόγκωση κατά 150 εκατ. ευρώ.

1 σχόλιο:

  1. Hello Mrs./Mr.
    I am a lender with the legitimate ambition of helping all people in financial difficulties. I am also available for all persons of good profitable project. I am available for any kind of loan. Contact me for more information.
    E-mail: leferfrancisjean@gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή

TOP READ