Νέες τουρκικές προκλήσεις και νέες προσπάθειες «εφησυχασμού»
Οι
χτεσινές υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από Ιμια και Καλόλιμνο
αποκαλύπτουν ότι οι επικίνδυνες εξελίξεις που τροφοδοτούν οι
ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί απαιτούν λαϊκή επαγρύπνηση
Οι χτεσινές υπερπτήσεις πραγματοποιήθηκαν πριν, αλλά και μετά την πτήση του υπουργού Αμυνας, Π. Καμμένου, και του αρχηγού ΓΕΑ, Χρ. Χριστοδούλου, στο χώρο των Ιμίων, όπου έριξαν στεφάνι στη μνήμη των στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού που έπεσαν κατά τη διάρκεια των γεγονότων του 1996.
Συγκεκριμένα και σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, 2 τουρκικά μαχητικά πέταξαν από τις 7.43 π.μ. έως τις 8.41 π.μ. 6 φορές πάνω από τα Ιμια και 2 φορές πάνω από την Καλόλιμνο σε διαφορετικές διελεύσεις. Το ελικόπτερο που μετέφερε τον υπουργό Αμυνας και τον Α/ΓΕΑ βρέθηκε πάνω από τα Ιμια στις 8.17 π.μ.
Ακολούθησαν άλλες 2 νέες υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών στα Ιμια, καθώς 2 «F-16» πέταξαν πάνω από τις νησίδες στις 9.08 π.μ. το ένα και στις 9.15 π.μ. το δεύτερο. Ολες οι τέτοιες υπερπτήσεις συνοδεύτηκαν από τις ανάλογες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου που έφτασαν χτες τις 138 στον αριθμό, ενώ καταγράφηκαν και 24 παραβάσεις των Κανόνων Εναέριας Κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών.
Συνέχεια και προκλητικών δηλώσεων
Την ίδια ώρα, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Βεϊσί Καϊνάκ,
αποτυπώνοντας τους διαχρονικούς στόχους της τουρκικής αστικής τάξης για
το Αιγαίο, δήλωνε από την Αγκυρα ότι «η Ελλάδα, όπως και στα Ιμια,
προσπαθεί να εκμεταλλευτεί πολλές βραχονησίδες, όμως η Τουρκία δεν θα επιτρέψει στην Ελλάδα να ανοίξει νέους χώρους στο Αιγαίο». Πρόσθεσε, εξάλλου, ότι «οι τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις θα αποτρέψουν με κάθε τρόπο μια τέτοια εξέλιξη»...Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Φικρί Ισίκ, μιλώντας στη «Χουριέτ» και σχολιάζοντας την παρουσία Καμμένου στα Ιμια, έλεγε: «Η Τουρκία δεν θέλει να είναι εκείνη αυτή που θα οξύνει την ένταση με την Ελλάδα, αλλά από την άλλη δεν θα υποκύψει σε τετελεσμένα γεγονότα»...
Μάλιστα, δείχνοντας από «την ανάποδη» την αξία των αναλύσεων που κάνει και εδώ η ελληνική κυβέρνηση και τα αστικά κόμματα, για επιθετικότητα της Τουρκίας που οφείλεται σε λόγους «εσωτερικής κατανάλωσης», συνέχισε: «Η Ελλάδα έχει αυξήσει πρόσφατα τη συχνότητα των παραβιάσεων. Από καιρό σε καιρό, αυτό οφείλεται σε εγχώρια πολιτικά ζητήματα. Αλλά αυτό δεν είναι κάτι θετικό». Κατά τα άλλα, υποστήριξε ότι «η ένταση μεταξύ των δυο χωρών δεν πρέπει να κλιμακωθεί. Η Ελλάδα είναι γείτονάς μας και σύμμαχός μας στο ΝΑΤΟ. Υπάρχουν συμφωνίες για τη μεταξύ μας συνεργασία... Πρέπει να λύσουμε τα προβλήματά μας με διάλογο»!
Ο βουλευτής του κυβερνητικού κόμματος ΑΚΡ Χουσεΐν Κοσαμπιγίκ είπε: «Προειδοποιώ την Ελλάδα: το 1996 σωθήκατε χάρη σε ένα δειλό (σ.σ. Τούρκο) ναύαρχο. Μην παίζετε μαζί μας παιχνίδια στα Ιμια. Θα σας ρίξουμε!.. Η ελληνική αυθάδεια στο Αιγαίο συνεχίζεται επειδή η πολιτική τάξη δεν τηρήθηκε εκείνη τη μέρα (σ.σ. του 1996). Ωστόσο, οι Ελληνες πρέπει να γνωρίζουν ότι η Τουρκία δεν είναι όπως ήταν το 1996».
Από την πλευρά του εθνικιστικού MHP, ο αντιπρόεδρος της ΚΟ του κόμματος Ερκάν Ακτσάι είπε ότι «τα Καρντάκ (σ.σ. Ιμια) αποτελούν σύμβολο», συμπληρώνοντας για την παρουσία της τουρκικής στρατιωτικής ηγεσίας την Κυριακή στα Ιμια ότι «πρέπει να εκληφθεί ως μήνυμα», προσθέτοντας ότι μένει να διαπιστωθούν τα αποτελέσματα της «επίσκεψης» αυτής.
Στη γραμμή του εφησυχασμού
Στην Αθήνα, ο αν. υπουργός Αμυνας και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Βίτσας,
στη γραμμή πάντα της υποβάθμισης τέτοιων γεγονότων που ακολουθεί γενικά
η ντόπια αστική τάξη, της καλλιέργειας εφησυχασμού στο λαό, έλεγε στον
«ΑΝΤ1»: «Εμείς αντιμετωπίζουμε όλη την κατάσταση των προκλήσεων και των
πιθανών προβοκατσιών με ψυχραιμία, νηφαλιότητα και αποφασιστικότητα».Επιχειρώντας να πείσει ότι οι τέτοιες τουρκικές κινήσεις είναι ένα «σόου» «εσωτερικής κατανάλωσης», μια «σπασμωδική» και εν μέρει «αναμενόμενη» απάντηση στην απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης για τη μη έκδοση των 8 Τούρκων αξιωματικών, ο Βίτσας ανέφερε για την παρουσία των Τούρκων αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων της γείτονος στο θαλάσσιο χώρο των Ιμίων, την Κυριακή: «Ηταν μια πρόκληση την οποία αναμέναμε όχι σε επίπεδο αρχηγών. Αυτό έχει να κάνει περισσότερο με τον τρόπο που η τουρκική πλευρά πάει να χειριστεί και εσωτερικά και εξωτερικά την υπόθεση της μη έκδοσης των Τούρκων αξιωματικών με βάση την απόφαση του Αρείου Πάγου».
Βέβαια, και οι τέτοιες δηλώσεις προσπερνούν τους πάγιους σχεδιασμούς της τουρκικής αστικής τάξης για το Αιγαίο, τον ανταγωνισμό των αστικών τάξεων Ελλάδας και Τουρκίας για τη γεωστρατηγική αναβάθμιση εκάστης στην περιοχή, σε συνδυασμό με την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών ευρύτερα.
Λιβάνισμα στο ΝΑΤΟ
Από κοντά, και σε στρατηγική σύμπλευση με την κυβέρνηση, η ΝΔ, ο τομεάρχης Εξωτερικών της οποίας, Γ. Κουμουτσάκος,
δήλωνε χτες ότι οι απειλές της Τουρκίας εκφράζονται κατά «κράτους -
μέλους της ΕΕ και συμμάχου της στο ΝΑΤΟ» και ότι «η ΕΕ και το ΝΑΤΟ
οφείλουν να παρέμβουν άμεσα για να επαναφέρουν την Τουρκία σε
συμπεριφορές σεβασμού των σχέσεων καλής γειτονίας και της διεθνούς
νομιμότητας».Πρόκειται για το γνωστό λιβάνισμα των ιμπεριαλιστικών ενώσεων στις οποίες συμμετέχει η ελληνική αστική τάξη, ότι τάχα αποτελούν δικλείδα ασφαλείας για τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, ενώ είναι ακριβώς εντός των τέτοιων λυκοσυμμαχιών εκεί όπου καλλιεργείται και βρίσκει πατήματα για να εκδηλώνεται και να μεγεθύνεται η επιθετικότητα της τουρκικής αστικής τάξης.
Τέλος, ο ίδιος έσπευσε να χαρακτηρίσει την Τουρκία «παράγοντα αστάθειας για ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», στη γνωστή προσπάθεια της ντόπιας αστικής τάξης να παρουσιάσει εαυτόν «παράγοντα σταθερότητας» στο νοτιοανατολικό άκρο του ευρωατλαντικού άξονα, αναλαμβάνοντας και την υλοποίηση περισσότερων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών στην περιοχή. Σχέδια που, όπως δείχνουν και τα τελευταία περιστατικά, ανάβουν το φιτίλι επικίνδυνων εξελίξεων για τους λαούς της περιοχής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου