2 Μαΐ 2017

Στη μάχη της νέας απεργίας

Στη μάχη της νέας απεργίας
Χιλιάδες εργαζόμενοι του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα συμμετείχαν στον ταξικό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς, που φέτος έβαζε στο κέντρο της προσοχής και της πάλης των συνδικάτων τα νέα αντιλαϊκά μέτρα για την ανάκαμψη της κερδοφορίας του κεφαλαίου και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.
Τα μαζικά συλλαλητήρια εκατοντάδων Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων, Συνδικάτων και Επιτροπών Αγώνα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, με τη δυναμική παρουσία Λαϊκών Επιτροπών, οργανώσεων των ΕΒΕ και της μικρομεσαίας αγροτιάς, αλλά και μεταναστών και προσφύγων, αφήνουν παρακαταθήκη για τη μάχη της πανεργατικής γενικής απεργίας, που έχει ήδη ξεκινήσει.
Εδωσαν ταυτόχρονα ηχηρή απάντηση στους προκλητικούς κομπασμούς της κυβέρνησης ότι έχει την ανοχή, ακόμα και την έγκριση του λαού στην αντιλαϊκή της πολιτική, την ώρα που κλιμακώνει την επίθεση σε βάρος του.
Η συζήτηση που άνοιξε τις προηγούμενες μέρες για τον ταξικό χαρακτήρα αυτής της επίθεσης και τη σχέση της με τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, τον πόλεμο και την προσφυγιά, ως η άλλη όψη της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, χρειάζεται να συνεχιστεί ακόμα πιο εντατικά μπροστά στην πανεργατική απεργία.
Ιδιαίτερα με εκείνους τους εργαζόμενους που ταλαντεύτηκαν, προβληματίστηκαν, αλλά δεν έκαναν το βήμα να συμμετέχουν στις απεργιακές συγκεντρώσεις της Πρωτομαγιάς.
Τις επόμενες μέρες, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει στη Βουλή τα εφαρμοστικά νομοσχέδια της αντιλαϊκής συμφωνίας που ολοκληρώνει με το κουαρτέτο, με στόχο να δημιουργήσει προϋποθέσεις ανάκαμψης για το κεφάλαιο. Για να αποσπάσει τη συναίνεση του λαού, υπόσχεται το τέλος των μνημονίων και της «επιτροπείας», καλλιεργεί αυταπάτες για την εφαρμογή μέτρων ανάσχεσης και σταδιακής αντιστροφής των απωλειών που είχαν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα τα προηγούμενα χρόνια της κρίσης.
Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του πρωθυπουργού ανήμερα της Πρωτομαγιάς, ότι «το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης μας φέρνει πιο κοντά από ποτέ στην έξοδο από τα μνημόνια» και ότι «ο μεγάλος εθνικός στόχος της μετα-μνημονιακής εποχής» είναι «να επουλώσουμε τις κοινωνικές πληγές της κρίσης (...) να ξαναδώσουμε ελπίδα και προοπτική στην ελληνική κοινωνία και ειδικότερα στη νέα γενιά».
Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση φοβερίζει το λαό «να κάτσει στ' αβγά του», για να μην υπάρξουν «αναταράξεις» στην οικονομία, αλλά και για να μη θαμπώσει η βιτρίνα της χώρας ως «πόλος σταθερότητας» σε μια εύφλεκτη και αποσταθεροποιημένη περιοχή, εξαιτίας των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και των ανταγωνισμών, στους οποίους η ελληνική κυβέρνηση εμπλέκεται ενεργά, αυξάνοντας τους κινδύνους για τον ελληνικό και τους άλλους λαούς.
Μπροστά στις εξελίξεις, η ευθύνη για την επιτυχία της νέας πανεργατικής γενικής απεργίας πέφτει στις πλάτες των ταξικών συνδικαλιστικών οργανώσεων. Το κάλεσμα του ΠΑΜΕ στα συνδικάτα και τους εργαζόμενους να πάρουν στα χέρια τους την οργάνωση της απεργίας, χρειάζεται να βρει ακόμα μεγαλύτερη ανταπόκριση τις επόμενες μέρες.
Να απομονωθούν οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι της εργοδοσίας και των κομμάτων της σε κάθε χώρο δουλειάς, να ακυρωθεί κάθε προσπάθεια υπονόμευσης της πανεργατικής κινητοποίησης. Με μαζικές συλλογικές διαδικασίες σε κλάδους και χώρους δουλειάς, με απεργιακές αποφάσεις και πρωτοβουλίες από τα κάτω, να πολλαπλασιαστεί η δυναμική των χτεσινών Πρωτομαγιάτικων συγκεντρώσεων του ΠΑΜΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ