9 Ιουλ 2017

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΜΠΑΣΚΕΤ Αλλος για Εθνική τράβηξε κι άλλος για Ευρωλίγκα





Με σταυρόλεξο θα μοιάζει πλέον η κατάρτιση της Εθνικής ομάδας στις διάφορες φάσεις των διεθνών διοργανώσεων
Με σταυρόλεξο θα μοιάζει πλέον η κατάρτιση της Εθνικής ομάδας στις διάφορες φάσεις των διεθνών διοργανώσεων
Ιδιαίτερη (τουλάχιστον σε βαθμό μεγαλύτερο από όσο έχουμε δει μέχρι τώρα) αναμένεται να είναι η ερχόμενη σεζόν στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Δύο συγκεκριμένες ημερομηνίες της σεζόν, μάλιστα, η 24η Νοέμβρη του 2017 και η 22η Φλεβάρη του 2018, αναμένεται να δημιουργήσουν ένα πρωτόγνωρο σκηνικό: Αρκετοί φίλαθλοι θα μπουν στον πειρασμό για το αν θα παρακολουθήσουν αγώνα των Εθνικών τους ομάδων των ανδρών για τα προκριματικά του Μουντομπάσκετ 2017, ή τον αντίστοιχο της ομάδας τους στην Ευρωλίγκα. Εκείνες τις μέρες, βλέπετε, οι δύο αγωνιστικές υποχρεώσεις συμπίπτουν, σε κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί μέχρι σήμερα στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Από τη μία η από χρόνια απόφαση της FIBA να επαναφέρει τη διαδικασία των προκριματικών για τις Εθνικές ομάδες στις διεθνείς διοργανώσεις, και απ' την άλλη η αδιάλλακτη στάση της Ευρωλίγκας να μην διακόψει το πρωτάθλημα, φυσικά για λόγους απώλειας κερδών, δημιούργησαν τα νέα δεδομένα. Οπως για παράδειγμα το γεγονός ότι πλέον για τα περισσότερα αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα - συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας - άλλη ομάδα θα παλεύει για την πρόκριση σε κάποια διεθνή διοργάνωση (π.χ. Παγκόσμιο Κύπελλο, Ευρωμπάσκετ) και άλλη (τουλάχιστον στο μεγαλύτερο μέρος της) θα εμφανίζεται σε τελική φάση αν έχει πάρει την πρόκριση.
Επίδειξη δύναμης από τη Λίγκα

Την ώρα των αγώνων της Εθνικής, οι παίκτες του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού θα έχουν άλλου είδους υποχρεώσεις, εξαιτίας των τακτικών της Ευρωλίγκας
Eurokinissi
Την ώρα των αγώνων της Εθνικής, οι παίκτες του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού θα έχουν άλλου είδους υποχρεώσεις, εξαιτίας των τακτικών της Ευρωλίγκας
Τα όσα θα συμβούν αποτελούν έναν ακόμα «κρίκο» στην αλυσίδα της αντιμαχίας των δύο πλευρών σχετικά με τον πρώτο λόγο στα του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Προς τα τέλη της περασμένης βδομάδας, η Ευρωλίγκα αποφάσισε να ρίξει για μια ακόμα φορά «λάδι στη φωτιά» που καίει τις σχέσεις της με τη FIBA τα δύο τελευταία χρόνια και έχει ανάψει για τα καλά με την απόφαση της δεύτερης να δημιουργήσει τη δική της (μετά από χρόνια) διασυλλογική διοργάνωση στην Ευρώπη (FIBA Champions League). Αυτή τη φορά όμως οι διαφωνίες λαμβάνουν μεγαλύτερες διαστάσεις, αφού πλέον εμπλέκεται σε αυτές και το θέμα των Εθνικών ομάδων. Συγκεκριμένα, η Λίγκα των ισχυρών συλλόγων επιβεβαίωσε τα προγνωστικά και τις δηλώσεις παραγόντων, αφού ανακοινώνοντας το πρόγραμμα για τη νέα σεζόν δεν έλαβε καν υπόψη τις περιόδους των προκριματικών των Εθνικών ομάδων, προκειμένου να υπάρξει αγωνιστικό κενό. Το αντίθετο μάλιστα, αφού έβαλε κανονικά αγώνες τις ίδιες μέρες. Φυσικά, η απόφασή της να διακόψει την ίδια περίοδο την δεύτερη τη τάξη διοργάνωσή της, το Eurocup, μόνο «στάχτη στα μάτια» μπορεί να χαρακτηριστεί. Αλλωστε, με βάση τις 16 ομάδες που συμμετέχουν στη διοργάνωση της Ευρωλίγκας, είναι εμφανές ότι αυτό είναι που θα επηρεάσει περισσότερο τον καταρτισμό των Εθνικών ομάδων, αφού αυτές δίνουν τους περισσότερους παίκτες (π.χ. ελληνικό παράδειγμα με Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό).
«Μην ακουμπάτε το προϊόν»
Αν και μία από τις κυριότερες δικαιολογίες των ανθρώπων της Ευρωλίγκας ήταν το γεγονός ότι αφού το ΝΒΑ δεν επιτρέπει τους παίκτες να δώσουν το «παρών» στις Εθνικές ομάδες, το ίδιο μπορεί να κάνει και αυτή, οι λόγοι της απόφασης είναι προφανείς. Με δεδομένη την ικανοποίηση των ανθρώπων της Λίγκας για το επιτυχημένο από άποψη κερδοφορίας μοντέλο του ενιαίου πρωταθλήματος των 30 αγωνιστικών, της περσινής σεζόν, ουσιαστικά οι όποιες φετινές καινοτομίες (π.χ. διακοπή) καθίστανται απαγορευτικές για την Ευρωλίγκα μπροστά στο φόβο για τυχόν συνέπειες στα κέρδη. Ακόμα και αν αυτό απαιτεί να γίνουν θυσίες στον καταρτισμό των Εθνικών ομάδων. Συν τοις άλλοις, η απόφαση είναι ένα μέτρο προστασίας και προς τα ίδια τα μέλη του προϊόντος (ομάδες) της, προκειμένου να αποφύγουν τυχόν ανεπιθύμητα περιστατικά, με τραυματισμό κάποιου παίκτη στον αγώνα της Εθνικής του.
Οπως και να 'χει, η στάση της Ευρωλίγκας (και) στο θέμα που προέκυψε αποτελεί μια ακόμα επίδειξη δύναμης της εμπορικής εταιρείας που την ελέγχει και της φιλοσοφίας της πάνω στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Μιας φιλοσοφίας που έχει να κάνει με το άθλημα αποκλειστικά ως προϊόν προς εκμετάλλευση και πώληση για τα κέρδη, το οποίο θα πρέπει να μένει ανεπηρέαστο από καθετί που θα επηρεάσει την εμπορικότητά του. Αλλωστε, ας σημειωθεί ότι το μεγάλο σχέδιο της Ευρωλίγκας, παρά τις διάφορες αναβολές λόγω των συνθηκών μέχρι σήμερα, ήταν και παραμένει η δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος μπάσκετ για λίγους και ισχυρούς, που θα υπερβαίνει τη συμμετοχή στο εγχώριο πρωτάθλημα ή στις υποχρεώσεις των Εθνικών ομάδων.
Η στάση και οι ευθύνες της FIBA
Στην άλλη πλευρά, για τα όσα συμβαίνουν στο ευρωπαϊκό μπάσκετ σίγουρα δεν είναι άμοιρη ευθυνών ούτε η Παγκόσμια Συνομοσπονδία Μπάσκετ (FIBA), έστω κι αν θεσμικά αποτελεί τον επίσημο φορέα του αθλήματος παγκοσμίως, και φυσικά στην Ευρώπη. Από την πρώτη υποχώρηση στα αιτήματα των ισχυρών για απόσχιση από τη «σκέπη» της, με τη δημιουργία δικής τους διοργάνωσης, και το αποτυχημένο σε βάρος της FIBA πείραμα των δύο διοργανώσεων (Ευρωλίγκα - Σουπρολίγκα), μέχρι και την πρόσφατη επανεμφάνισή της στα ευρωπαϊκά δεδομένα, οι ευθύνες της είναι αρκετές. Για παράδειγμα, ακόμα και στην πρόθεσή της να παίξει ρόλο ξανά στις διασυλλογικες διοργανώσεις, άφησε στο απυρόβλητο την τακτική της σύναψης πολύχρονων συμβολαίων συμμετοχής ορισμένων εκ των ισχυρών (11 στις 16) με την Ευρωλίγκα, στρέφοντας την όποια πίεση στις ομάδες μικρότερου βεληνεκούς για συμμετοχή στη δική της διοργάνωση. Ακόμα και στο θέμα των Εθνικών ομάδων, ενώ εδώ και καιρό ήταν γνωστό το πού θα οδεύσουν τα πράγματα από τα όσα δήλωναν οι άνθρωποι της Ευρωλίγκας, πέραν κάποιων ανούσιων «λεονταρισμών» ουσιαστικά απλά παρακολούθησε και παρακολουθεί τις εξελίξεις.
Στη μέση οι παίκτες
Στη μέση όλων αυτών που συμβαίνουν βέβαια βρίσκονται οι ίδιοι οι παίκτες. Εξαρχής, μόλις διαφάνηκε το που οδηγούνται τα πράγματα, αρκετοί σύνδεσμοι παικτών, όπως ο ισπανικός και ο ελληνικός (ΠΣΑΚ), εξέφρασαν την αντίθεσή του σε αυτό που θα συνέβαινε, τονίζοντας ότι η συμμετοχή στις Εθνικές ομάδες είναι πάνω απ' όλα. Κάτι που φυσικά δεν έτυχε και της ανάλογης συμπαράστασης από τη FIBA. Πλέον αρκετοί απ' αυτούς που αγωνίζονται στις ομάδες της Ευρωλίγκας, δεμένοι με παχυλά συμβόλαια, είναι υποχρεωμένοι να ακολουθήσουν τη ρότα των συλλόγων, ανεξάρτήτως της θέλησής τους για συμμετοχή στην Εθνική. Σε μια άλλη περίπτωση, πάντως, τα καινούργια δεδομένα δημιουργούν ένα ακόμη σημαντικό θέμα. Αυτό της επιπλέον κούρασης όσων κληθούν να αγωνιστούν και στις υποχρεώσεις της Εθνικής, οι οποίες θα έρθουν να προστεθούν στο ήδη βεβαρυμένο αγωνιστικό πρόγραμμα της σεζόν για τις περισσότερες ομάδες, και κυρίως αυτές που συμμετέχουν σε εγχώριες και διεθνείς διοργανώσεις (Ευρωλίγκα, Εurocup, FIBA Champions League). Το θέμα μάλιστα της κόπωσης και των συνεπειών αυτής βρέθηκε στο επίκεντρο πρόσφατης ανακοίνωσης του ΠΣΑΚ, με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις. Οπως τονιζόταν μεταξύ άλλων στη σχετική ανακοίνωση, «οι παίκτες δεν είναι ρομπότ, ζητάμε το σεβασμό όλων. Λατρεύουμε τη δουλειά μας, όμως είμαστε άνθρωποι και το σημαντικότερο είναι η υγεία μας». Μάλιστα ο ΠΣΑΚ προανήγγειλε συναντήσεις με τους συνδέσμους παικτών άλλων ευρωπαϊκών χωρών, προκειμένου, όπως επισημαίνει, «να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας, αφού κάποιοι δεν μας σέβονται και βάζουν πάνω απ' όλα τα χρήματα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ