6 Αυγ 2017

Ο πήχης ψηλά... από όλες τις απόψεις



Τους διώχνουν από τις χώρες τους, αλλά «τουλάχιστον» τους αφήνουν να κάνουν αθλητισμό...
Τους διώχνουν από τις χώρες τους, αλλά «τουλάχιστον» τους αφήνουν να κάνουν αθλητισμό...
Σε εξέλιξη βρίσκεται από προχτές το μεγαλύτερο φετινό γεγονός του κλασικού αθλητισμού. Το 16ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου διεξάγεται έως και τις 13 Αυγούστου στο Λονδίνο, με τη συμμετοχή πάνω από 2.000 αθλητών και αθλητριών από 203 χώρες. Μία απ' αυτές είναι και η Ελλάδα, η οποία συμμετέχει με 20 αθλητές και αθλήτριες, κάτι που καθιστά την ελληνική αποστολή την πολυπληθέστερη των τελευταίων χρόνων και αυξάνει τις ελπίδες για μια βελτιωμένη τελική «συγκομιδή» σε σχέση με το Παγκόσμιο του Πεκίνου πριν από δύο χρόνια, όταν η ελληνική ομάδα συμμετείχε με 10 αθλητές και αθλήτριες και είχε ως καλύτερη στιγμή το χάλκινο μετάλλιο της Νικόλ Κυριακοπούλου στο άλμα επί κοντώ. Στη φετινή διοργάνωση η αθλήτρια του «Κάμειρου» δεν συμμετέχει, καθώς πριν από λίγους μήνες γέννησε το πρώτο της παιδί, ωστόσο η παρουσία της χρυσής Ολυμπιονίκη Κατερίνας Στεφανίδη (επί κοντώ) και της Βούλας Παπαχρήστου (τριπλούν) διατηρεί ψηλά τις ελληνικές ελπίδες για διάκριση.

Χωρίς Ρωσία, αλλά με μπόλικη «ευαισθησία»
Από τις άλλες 202 χώρες που συμμετέχουν, τη μεγαλύτερη αποστολή, ως συνήθως, έχουν οι ΗΠΑ, με 167 αθλητές, ενώ στη δεύτερη θέση σε αριθμό συμμετοχών είναι η «οικοδέσποινα» Μεγάλη Βρετανία με 92 αθλητές. Και απ' αυτή τη διοργάνωση θα λάμψει διά της απουσίας της η Ρωσία, η οποία είναι τιμωρημένη από την Διεθνή Ενωση Ομοσπονδιών Κλασικού Αθλητισμού (IAAF) με επ' αόριστον αποκλεισμό από τις διεθνείς διοργανώσεις στίβου, εξαιτίας της αμφιλεγόμενης υπόθεσης ντόπινγκ για την οποία κατηγορείται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Αντιντόπινγκ (WADA). Παρ' όλα αυτά, φέτος στο Λονδίνο θα αγωνιστούν 19 Ρώσοι αθλητές ως «ουδέτεροι», καθώς η IAAF έχει ανακοινώσει ότι «δεν έχει αποδειχθεί» η εμπλοκή τους στο «σκάνδαλο».

Λονδίνο και τέλος για τον «ταχύτερο άνθρωπο στον κόσμο», Γιουσέιν Μπολτ
Λονδίνο και τέλος για τον «ταχύτερο άνθρωπο στον κόσμο», Γιουσέιν Μπολτ
Αλλο αξιοσημείωτο στοιχείο της φετινής διοργάνωσης αποτελεί η συμμετοχή πενταμελούς ομάδας προσφύγων αθλητών, σε ένα ακόμα παράδειγμα της αστικής υποκρισίας γύρω από το Προσφυγικό: Από τη μια η πολιτική των επεμβάσεων και των πολέμων που υπαγορεύουν τα οικονομικά και γεωπολιτικά συμφέροντα του ιμπεριαλισμού ξεριζώνει λαούς από τις εστίες τους και από την άλλη, σε επίπεδο κοινωνικού εποικοδομήματος (στο οποίο περιλαμβάνεται ο αθλητισμός), οι ίδιες αυτές δυνάμεις παριστάνουν τις «συγκλονισμένες» από το δράμα των προσφύγων και τους προσφέρουν «συμπάθεια» και «φιλοξενία», οι θύτες υποδέχονται με «στοργή» τα θύματά τους.
Το «αντίο» του Μπολτ
Στα καθαρά αγωνιστικά του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, όλα κινούνται σε ρυθμούς Γιουσέιν Μπολτ. Ο κατά γενική ομολογία κορυφαίος αθλητής στον κόσμο έχει ανακοινώσει ότι το Παγκόσμιο του Λονδίνου είναι η τελευταία διοργάνωση στην οποία θα πάρει μέρος, κάτι που καθιστά τον φετινό τελικό στον αγώνα δρόμου 100 μέτρων ιστορικό, ως το «κύκνειο άσμα» του Τζαμαϊκανού δρομέα - σούπερ σταρ. Οντας κάτοχος όλων ανεξαιρέτως των κορυφαίων διακρίσεων στους αγώνες όπου έχει πάρει μέρος την τελευταία δεκαετία, στοχεύει στο 12ο και τελευταίο χρυσό μετάλλιο στα 100 μέτρα σε παγκόσμιο πρωτάθλημα, ως επιστέγασμα μιας «μυθικής» καριέρας.
  • Την ώρα που έκλεινε η ύλη του «Κυριακάτικου Ριζοσπάστη» δεν είχε γίνει ακόμα ο τελικός των 100 μέτρων.
ΕΛΛΑΔΑ: Φαβορί η Στεφανίδη στο επί κοντώ, «νοκ άουτ» ο Φιλιππίδης

Κώστας Φιλιππίδης, ο μεγάλος απών
ACTION IMAGES PRESS AGENCY
Κώστας Φιλιππίδης, ο μεγάλος απών
«Αιχμή του δόρατος» της ελληνικής ομάδας είναι, ποια άλλη, η Κατερίνα Στεφανίδη. Η χρυσή Ολυμπιονίκης στους Αγώνες του Ρίο «κατεβαίνει» στο Λονδίνο με «άγριες διαθέσεις», καθώς τα τελευταία δύο χρόνια έχει σαρώσει τις πρωτιές στο αγώνισμά της (πρωταθλήτρια Ευρώπης σε ανοιχτό και κλειστό στίβο) και στοχεύει στην κατάκτηση του μοναδικού μεταλλίου που της λείπει: Αυτού σε παγκόσμια διοργάνωση ανοιχτού στίβου. Η άλτρια της Φιλοθέης, που έχει την καλύτερη επίδοση για φέτος στον κόσμο στα 4,85 μ., θεωρείται από την IAAF το φαβορί για την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στο Παγκόσμιο του Λονδίνου στο άλμα επί κοντώ.
Σε εξαιρετική κατάσταση και με βλέψεις για μετάλλιο συμμετέχει στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και η Βούλα Παπαχρήστου, η οποία θα αγωνιστεί στο άλμα εις τριπλούν. Η αθλήτρια της ΑΕΚ προέρχεται από κατακτήσεις χάλκινων μεταλλίων στα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα Ανοιχτού (πέρυσι) και Κλειστού (φέτος) Στίβου και έχει καλύτερο φετινό άλμα στα 14,24 μέτρα, ενώ θεωρείται από τα πλέον δυνατά «χαρτιά» της ελληνικής ομάδας.
Στο «παρά 5» από την έναρξη του Παγκοσμίου, πάντως, η ελληνική ομάδα δέχτηκε το μεγαλύτερο πλήγμα με την ανακοίνωση της μη συμμετοχής του Κώστα Φιλιππίδη. Ο δευτεραθλητής Ευρώπης για φέτος στον κλειστό στίβο στο άλμα επί κοντώ, που αποτελούσε μία από τις μεγαλύτερες ελπίδες της Ελλάδας για διάκριση στο Λονδίνο, καθώς θεωρούνταν εκ των φαβορί στο αγώνισμά του, δεν κατάφερε να ξεπεράσει τον τραυματισμό στο γόνατο από τον οποίο υπέφερε τις τελευταίες μέρες κι έτσι θα χάσει το μεγάλο «ραντεβού». Αίσθηση μάλιστα έχει προκαλέσει το γεγονός ότι ο αθλητής του Πανελληνίου κατηγορεί για τον τραυματισμό του τη διοίκηση του ΟΑΚΑ (όπου τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια προπόνησης) και έχει καταθέσει εναντίον της αγωγή, ζητώντας χρηματική αποζημίωση 538.000 ευρώ, καθώς ισχυρίζεται ότι ο τραυματισμός του προκλήθηκε από λακούβα στον αγωνιστικό χώρο του ΟΑΚΑ πάνω στην οποία πάτησε κατά τη διάρκεια απόπειρας άλματος.
Αναλυτικά η ελληνική αποστολή

Για το χρυσό πάει η Κατερίνα Στεφανίδη
Για το χρυσό πάει η Κατερίνα Στεφανίδη
ΑΝΔΡΕΣ: Λυκούργος Τσάκωνας (Ελευθέριος Βενιζέλος) 200 μ., Κώστας Δουβαλίδης (ΣΚΑ Δράμας) 110 μ. εμπόδια, Εμμανουήλ Καραλής (ΓΣ Κηφισιάς) άλμα επί κοντώ, Μίλτος Τεντόγλου (ΓΕ Γρεβενών) άλμα εις μήκος, Δημήτρης Τσιάμης (ΟΣΦΠ) άλμα εις τριπλούν, Μιχάλης Αναστασάκης (Ελευθέριος Βενιζέλος) σφυροβολία, Γιάννης Κυριαζής (ΟΦΚΑ Οδυσσέας) ακοντισμός, Αλέξανδρος Παπαμιχαήλ (ΑΟ Μυκόνου) 20 χλμ. βάδην.
ΓΥΝΑΙΚΕΣ: Μαρία Μπελιμπασάκη (Παναξιακός) 200 μ., Ειρήνη Βασιλείου (ΓΕΗ) 400 μ., Ελισάβετ Πεσιρίδου (ΓΣ Κηφισιάς) 100 μ. εμπόδια, Τατιάνα Γκούσιν (ΓΣ Κηφισιάς) άλμα εις ύψος, Κατερίνα Στεφανίδη (ΑΟ Φιλοθέης) άλμα επί κοντώ, Λίλη Αλεξούλη (Πελασγός Λάρισας) άλμα εις μήκος, Βούλα Παπαχρήστου (ΑΕΚ) άλμα εις τριπλούν, Ουρανία Ρεμπούλη (ΑΓΕΣ Κάμειρος 2009) μαραθώνιος, Γκλόρια Πριβιλέτζιο (ΓΣ Γλυφάδας) μαραθώνιος, Αντιγόνη Ντρισμπιώτη (Φωκιανός Καρδ.) 20 χλμ. βάδην, Δέσποινα Ζαπουνίδου (ΠΑΣ Ικαρος Αλμωπίας) 20 χλμ. βάδην, Χρυσούλα Αναγνωστοπούλου (ΓΣ Κερατέας) δισκοβολία.
Το πρόγραμμα των ελληνικών συμμετοχών
Σήμερα Κυριακή
12.40 Καραλής - επί κοντώ ανδρών (προκριματικός)
13.55 Βασιλείου - 400 μ. γυναικών (προκριματικός)
15.15 Δουβαλίδης - 110 μ. εμπόδια ανδρών (προκριματικός)
16.00 Ρεμπούλη, Πριβιλέτζιο - μαραθώνιος γυναικών (τελικός)
21.00 Στεφανίδη - επί κοντώ γυναικών (τελικός)
Αύριο Δευτέρα
20.30 Τσάκωνας - 200 μ. ανδρών (προκριματικός)
20.35 Τσιάμης - τριπλούν ανδρών (προκριματικός)
22.25 Παπαχρήστου - τριπλούν γυναικών (τελικός)
Τρίτη 8 Αυγούστου
21.30 Μπελιμπασάκη - 200 μ. γυναικών (προκριματικός)
Τετάρτη 9 Αυγούστου
21.10 Αλεξούλη - μήκος γυναικών (προκριματικός)
21.20 Αναστασάκης - σφυροβολία ανδρών (προκριματικός - α' γκρουπ)
22.50 Αναστασάκης - σφυροβολία ανδρών (προκριματικός - β' γκρουπ)
Πέμπτη 10 Αυγούστου
21.05 Κυριαζής - ακοντισμός ανδρών (προκριματικός - α' γκρουπ)
21.10 Γκούσιν - ύψος γυναικών (προκριματικός)
22.35 Κυριαζής - ακοντισμός ανδρών (προκριματικός - β' γκρουπ)
Παρασκευή 11 Αυγούστου
12.10 Αναγνωστοπούλου - δισκοβολία γυναικών (προκριματικός - α' γκρουπ)
12.45 Πεσιρίδου - 100 μ. εμπόδια γυναικών (προκριματικός)
13.35 Αναγνωστοπούλου - δισκοβολία γυναικών (προκριματικός - β' γκρουπ)
Κυριακή 13 Αυγούστου
14.20 Ντρισμπιώτη, Ζαπουνίδου - 20 χλμ. βάδην γυναικών (τελικός)
16.20 Παπαμιχαήλ - 20 χλμ. βάδην ανδρών (τελικός)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ