11 Σεπ 2017

Φεύγει η Eldorado που μένει...


Σήμερα πολλά ΜΜΕ δημοσίευσαν την… “είδηση-βόμβα” πως η Eldorado
φεύγει από την Ελλάδα κι αναγκάζεται να αφήσει την “επένδυση” στις Σκουριές και την ανάπτυξη που ερχόταν, αφήνοντας πίσω της συντρίμμια κι οικολογική καταστροφή, σε έναν κρανίου τόπο. Οι υπεύθυνοι της εταιρίας έδωσαν συνέντευξη τύπου σημερα, ενώ εξέδωσαν μια ανακοίνωση όπου εξηγούν τους λόγους που τους οδήγησαν σε αυτήν την απόφαση: γραφειοκρατία, αδικαιολόγητη καθυστέρηση σε αδειοδοτήσεις ρουτίνας, κτλ.
Το γνωστό σκηνικό της σκιαμαχίας στήθηκε, σαν έτοιμο από καιρό. Από τη μια η κυβέρνηση με τις οικολογικές ευαισθησίες, που περιορίζει την ασυδοσία της εταιρίας. Από την άλλη, οι υπέρμαχοι της ανάπτυξης,
που ασφυκτιά στην τελευταία σοβιετική γωνιά της χώρας, τη γραφειοκρατία της, κοκ. Ένα εντελώς γνώριμο σκηνικό, που στήνεται ξανά και ξανά κατά καιρούς, με την παραμικρή αφορμή, για να τονίσει τις “τεράστιες διαφορές” μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης και βολεύει και τις δυο πλευρές.
Ιδίως τη διγλωσσία του Σύριζα, που αποτυπώνεται στις περιπτώσεις των στελεχών του: από τη μια, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού, Καρανίκας, που στο προσωπικό του προφίλ στο Facebook, εύχεται “στα τσακίδια” για την εταιρία, και από την άλλη η… ψύχραιμη τοποθέτηση του Σταθάκη (το κατάλληλο άτομο στην κατάλληλη θέση), που ναι μεν βάλλει κατά της εταιρίας και της ασυδοσίας της, αλλά απαντάει στις απαιτήσεις της Eldorado λέγοντας ουσιαστικά πως βρίσκονται όλες σε φάση ικανοποίησης (έχει αδειοδοτηθεί το 60% του υποέργου των Σκουριών και το σύνολο της Ολυμπιάδας), ενώ η βασική εκκρεμότητα είναι η καθετοποίηση της παραγωγής και η επανυποβολή προτάσεων για τη χρησιμοποιούμενη μέθοδο.
Δεν είναι πάντως η πρώτη φορά που η Eldorado αποφασίζει να “φύγει” και να εγκαταλείψει την “επένδυση” στις Σκουριές, απηυδισμένη από τις κυβερνήσεις που φέρνουν εμπόδια στην “ανάπτυξη”. Έχει χρησιμοποιήσει κατά καιρούς την ίδια ακριβώς απειλή, ως διαπραγματευτικό χαρτί, για να πετύχει άμεσα τους όρους που θέλει, χωρίς ενοχλητικές διατυπώσεις και χρονοτριβές, χρησιμοποιώντας με βρώμικο τρόπο τους χιλιάδες εργαζόμενους, που θα μείνουν χωρίς δουλειά. Αυτό είναι άλλωστε και το νόημα του σημείου της ανακοίνωσης πως αν η κυβέρνηση αλλάξει τη στάση της, η εταιρία θα επανεκτιμήσει το δικό της σχεδιασμό. Φεύγει η Eldorado που μένει…
Αν το ζητούμενο είναι μια απάντηση στην εταιρία, αυτή θα ήταν: στο καλό και να μας γράφει! Καμία επιχείρηση με σκοπό το δικό της κέρδος, δεν μπορεί να υλοποιήσει την εξόρυξη με όρους που θα διασφαλίζουν το κοινό συμφέρον και την οικολογική ισορροπία, σταματώντας κάθε δραστηριότητα, εφόσον δεν πληρούνται οι παραπάνω όροι.

ΚΑΤΙΟΥΣΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ