11 Οκτ 2017

Μια μάχη με μεγάλη σημασία


Με την καταμέτρηση των ψηφοδελτίων, που τελείωσε χτες, ολοκληρώθηκαν οι εκλογές - παρωδία στο σωματείο με την επωνυμία «Ενωση Υπαλλήλων Εμπορίου Τροφίμων και Σούπερ Μάρκετ Αθηνών». Το συγκεκριμένο σωματείο είναι παράγωγο ωμής εργοδοτικής παρέμβασης στο συνδικαλιστικό κίνημα και έχει στηθεί με πρωταγωνιστές τους συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι απολαμβάνουν τη στήριξη της ΔΑΚΕ. Πρόκειται για σωματείο - σφραγίδα, χωρίς δράση, χωρίς ανακοινώσεις, με άγνωστη έδρα, χωρίς τηλέφωνα και ιστοσελίδα, χωρίς μαζικές διαδικασίες, ποτέ και πουθενά. Και όμως, με τις τεράστιες πιέσεις που ασκούν οι εργοδότες, ψήφισαν στις προηγούμενες εκλογές πάνω από 5.000 εργαζόμενοι! Πρακτικά, πρόκειται για μια φάμπρικα που έχουν στήσει οι κεφαλαιοκράτες με τους εργοδοτικούς συνδικαλιστές, για την παραγωγή αντιπροσώπων στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπάλληλων, στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας, στη ΓΣΕΕ. Με τη σειρά τους, οι αντιπρόσωποι αυτοί συμβάλλουν καθοριστικά στη διαμόρφωση των συσχετισμών στο εργατικό κίνημα, που αξιοποιούνται από το κεφάλαιο για να προωθεί τα συμφέροντά του.
***
Αυτό το εργοδοτικό όργιο που στήνεται με τη σύμπραξη του ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλθηκε εξαρχής από συνδικάτα, συνδικαλιστές, εργαζόμενους που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ. Βγήκαν δεκάδες ανακοινώσεις καταδίκης. Ωστόσο, παρά τα κραυγαλέα στοιχεία που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, τα αστικά ΜΜΕ «έπνιξαν» το θέμα. Η παρέμβαση του ΠΑΜΕ αποκάλυψε τις εργοδοτικές μεθοδεύσεις, τις πιέσεις που άσκησαν οι μεγάλες αλυσίδες («Σκλαβενίτης», «ΑΒ Βασιλόπουλος», «My Market» κ.ά.) στους εργαζόμενους για να συμμετάσχουν στις αρχαιρεσίες. Αποκορύφωμα ήταν το έντυπο που κυκλοφόρησε στα καταστήματα της «Μy Market», με το οποίο η εργοδοσία κατηύθυνε τους εργαζόμενους να στηρίξουν το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, που η ίδια ελέγχει απόλυτα, αφού σε αυτό φιγουράρει πλειάδα διευθυντικών στελεχών! Σ' έναν κλάδο όπου «πέφτουν κορμιά» για το ποιος θα επικρατήσει στην αγορά, οι μεγαλοεργοδότες των σούπερ μάρκετ βάζουν στην άκρη τους μεταξύ τους ανταγωνισμούς και συγκροτούν ενιαίο μέτωπο προκειμένου να θωρακίσουν και να δυναμώσουν την παρέμβασή τους στο συνδικαλιστικό κίνημα στον κλάδο, επηρεάζοντας ευρύτερα τους συσχετισμούς.
***
Οι ωμές εργοδοτικές παρεμβάσεις και η ξεδιάντροπη στήριξη των δυνάμεων του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού φανερώνουν ότι εντείνεται η προσπάθεια βαθύτερης χειραγώγησης του συνδικαλιστικού κινήματος και των συσχετισμών, που το καθιστούν υποχείριο στα χέρια του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του. Οι παρεμβάσεις αυτές δεν είναι άσχετες με το «αφήγημα» της «δίκαιης ανάπτυξης» και της «επιστροφής στην κανονικότητα» που διακηρύσσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Ξέρουν καλά ότι η ανάκαμψη της κερδοφορίας του κεφαλαίου, μετά από οκτώ χρόνια κρίσης και αμέτρητους αντεργατικούς νόμους, είναι ασύμβατη με την ανάκαμψη δικαιωμάτων και μισθών, πολύ περισσότερο με την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Ξέρουν καλά ότι η στρατηγική του κεφαλαίου επιβάλλει να ξηλωθεί παραπέρα ό,τι έχει απομείνει όρθιο από εργασιακά και άλλα δικαιώματα, που σημαίνει συνέχιση και ένταση της αντιλαϊκής - αντεργατικής πολιτικής. Ιδιαίτερα σε κλάδους όπου ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος, όπως στο λιανεμπόριο των σούπερ μάρκετ, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη και κλιμακώνεται μια διαδικασία συγχωνεύσεων και εξαγορών, με στόχο την κατοχύρωση και τη βελτίωση θέσεων στην αγορά, η επίθεση σε βάρος των εργαζομένων θα ενταθεί κι άλλο το επόμενο διάστημα. Γι' αυτό η εργοδοσία αξιοποιεί όλα τα μέσα, ώστε με μεγαλύτερη ευχέρεια να χειραγωγεί και να ενσωματώνει αντιδράσεις.
***
Δεν είναι επίσης τυχαίο το γεγονός ότι τέτοιες εκφυλιστικές ενέργειες, με τη σφραγίδα της εργοδοσίας και των συνδικαλιστών της στο κίνημα, εντείνονται παράλληλα με την επίθεση της κυβέρνησης και του κεφαλαίου στο δικαίωμα στη συνδικαλιστική οργάνωση και δράση, στο απεργιακό δικαίωμα. Το γεγονός ότι, με την παρέμβαση και των ταξικών συνδικαλιστικών δυνάμεων, δεν ήταν λίγοι τελικά οι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ που «απειθάρχησαν» στις υποδείξεις της εργοδοσίας και είτε έκαναν αποχή είτε ψήφισαν λευκό - άκυρο είτε έριξαν ως ψήφο διαμαρτυρίας στην κάλπη το ψηφοδέλτιο της ΔΑΣ, είναι πολύ σημαντικό. Δείχνει ότι ανάμεσα στους εργαζόμενους υπάρχουν διεργασίες και αναδεικνύονται προοπτικές και στο συγκεκριμένο κλάδο να στηριχτεί η προσπάθεια ανασύνταξης του κινήματος, που είναι απαιτητική και κοπιώδης. Σ' αυτήν την κατεύθυνση, το ΠΑΜΕ απευθύνει κάλεσμα στους εργάτες και τα σωματεία να εμποδίσουν τις παρεμβάσεις της εργοδοσίας, να παλέψουν για τη χειραφέτηση του συνδικαλιστικού κινήματος, να βάλουν στην άκρη τις δυνάμεις που δρουν προς όφελος του κεφαλαίου. Παράλληλα, ο κάθε εργαζόμενος, το κάθε σωματείο να βάλει πλάτη στην ανασύνταξη του εργατικού κινήματος. Για μαζικοποίηση και ζωντάνεμα των συνδικαλιστικών οργανώσεων, που θα κατακτούν τη συλλογική λειτουργία, για ενιαία αγωνιστική δράση των εργατών με σαφή ταξικό προσανατολισμό, σε διαρκή ανειρήνευτη σύγκρουση και όχι σε συνεργασία με το κεφάλαιο, στην πάλη για την ανάκτηση των απωλειών και την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ