«Λουτρό αίματος» στο φόντοθανάσιμων για τους λαούς ανταγωνισμών
Σχεδόν 100 νεκροί από επίθεση στο κέντρο της Αγκυρας. Καταστολή εναντίον διαδηλωτών που κατήγγειλαν το μακελειό
Πλήθος ερωτημάτων προκαλεί το νέο πολύνεκρο μακελειό που σημειώθηκε στην Τουρκία, προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον 97 ανθρώπων (σύμφωνα με το πρωθυπουργικό γραφείο), σε μια βομβιστική επίθεση που εμφανίστηκε ως το «φονικότερο τρομοκρατικό χτύπημα στην ιστορία της χώρας». Οι δύο βόμβες που εξερράγησαν το πρωί του περασμένου Σαββάτου, κοντά στο σιδηροδρομικό σταθμό στην «καρδιά» της Αγκυρας, σε ένα από τα κεντρικότερα σημεία της πρωτεύουσας και ενώ μόλις είχε ξεκινήσει μαζική προσυγκέντρωση πορείας ειρήνης, φέρουν από την πρώτη στιγμή έντονη την «οσμή» της προβοκάτσιας. Σημειώθηκε, άλλωστε, σε μια περίοδο που οι ενδοαστικές και ενδοϊμπεριαλιστικές διεργασίες, αλλά και ανακατατάξεις με άξονα την «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας» είναι ιδιαίτερα έντονες, τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και ευρύτερα στην περιοχή.
Ο αριθμός των θυμάτων αναμενόταν να αυξηθεί, καθώς οι τραυματίες πλησίαζαν τους 250, με περίπου 60 άτομα να χαροπαλεύουν στην Εντατική, ενώ το φιλοκουρδικό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα HDP μιλούσε για 128 νεκρούς. Ο πρόεδρος του HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν είχε πάρει μέτρα ασφαλείας, κάνοντας λόγο για «κράτος μαφία, κράτος δολοφόνο», υπονοώντας σκόπιμη «αδράνεια» των Μυστικών Υπηρεσιών και καταγγέλλοντας ότι σκόπιμα τα ασθενοφόρα εμποδίζονταν να φτάσουν στο σημείο των εκρήξεων.
Στη συγκέντρωση συμμετείχαν και οι δυνάμεις του Κομμουνιστικού Κόμματος (KP - Τουρκία), που σε ανακοίνωσή του κατήγγειλε το μακελειό και καλούσε σε δυναμική συμμετοχή στη διήμερη εθνική απεργία που κήρυξαν από χτες μια σειρά συνδικάτα, DISK (εργαζόμενοι ιδιωτικού τομέα), KESK (δημόσιοι υπάλληλοι) και Ενώσεις Γιατρών, Δικηγόρων, Μηχανικών κ.λπ.
Καταδικάζοντας το μακελειό, διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους πολλών πόλεων της Τουρκίας με συνθήματα κατά της κυβέρνησης, αντιμετωπίζοντας σε πολλές περιπτώσεις τις δυνάμεις καταστολής που χρησιμοποίησαν μέχρι και δακρυγόνα (π.χ. στο Ντιγιαρμπακίρ). Μάλιστα, ορισμένα ΜΜΕ μετέδωσαν ότι στα νοτιοανατολικά, δύο παιδιά (το ένα 3χρονο) σκοτώθηκαν στη διάρκεια συγκεντρώσεων, από σφαίρες άγνωστης όμως προέλευσης. Διαμαρτυρίες έγιναν και σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
Στη χώρα κηρύχτηκε τριήμερο πένθος, ενώ τα κόμματα ανέβαλαν προσωρινά και τις προεκλογικές συγκεντρώσεις, ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 1ης Νοέμβρη.
«Η Τουρκία δε θα γίνει Συρία»
Ολα
δείχνουν ήδη ότι οι εξελίξεις τις επόμενες μέρες θα είναι πυκνές σε
διάφορα επίπεδα, ενώ η ίδια η οργή και ο θρήνος που σκόρπισε ο θάνατος
τόσων αθώων ανθρώπων, ήδη αξιοποιούνται από τα αστικά και ιμπεριαλιστικά
επιτελεία, σε μια συζήτηση για την «ασφάλεια» και τη «σταθερότητα»
συνολικά στη Μέση Ανατολή, για την προώθηση της οποίας - θυμίζουμε - η
τουρκική αστική τάξη διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο, αλλά και υπάρχουν
σημαντικές αντιθέσεις ακόμα και μεταξύ «εταίρων».Ο πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, δήλωσε στη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης ότι «ήταν σίγουρα επίθεση αυτοκτονίας» και ότι οι αρχές ήταν κοντά στη σύλληψη ενός υπόπτου. Αργά χτες το βράδυ, ΜΜΕ μετέδιδαν πληροφορίες για ταυτοποίηση ενός από τους δράστες, που ήταν αδερφός ενός από τους βομβιστές της επίθεσης που έγινε στη Σουρούτς τον Ιούλη, με πάνω από δεκάδες νεκρούς, που είχε αποδοθεί στο «Ισλαμικό Κράτος». Νωρίτερα, ΜΜΕ όπως το «Ρόιτερς», επικαλούμενα (ανώνυμες) δηλώσεις ανώτατων κυβερνητικών αξιωματούχων, έδειχναν ως υπεύθυνο για την επίθεση το «Ισλαμικό Κράτος», ενώ στο πλαίσιο των πιθανών «σεναρίων» που τροφοδοτούσε η «διαρροή πληροφοριών» (που δεν μπορούσαν να διασταυρωθούν), ως ένοχοι εμφανίστηκαν ακόμα το ΡΚΚ, αλλά και η «τρομοκρατική οργάνωση» - κατά τις τουρκικές αρχές - DHKP - C. Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι η εξέλιξη σημειώθηκε ενώ ανώτατα στελέχη του ΡΚΚ, όπως ο επικεφαλής της στρατιωτικής πτέρυγάς του, Τζεμίλ Μπαγίκ, φέρονται να κήρυξαν μονομερή εκεχειρία «εκτός και αν οι δυνάμεις μας δεχτούν επίθεση».
Από τη μεριά του, ο Νταβούτογλου υποστήριξε ότι η πολύνεκρη επίθεση είχε στόχο να επιδράσει στο αποτέλεσμα των προσεχών εκλογών, ενώ διαμήνυσε ξανά ότι «η Τουρκία δε θα γίνει Συρία», μήνυμα που επαναλαμβάνεται συχνά τους τελευταίους μήνες με διάφορους αποδέκτες και εν μέσω διαφόρων ανακατατάξεων στην περιοχή, συνοριακών και γεωπολιτικών.
Τα γεγονότα δεν αποκλείεται να δώσουν ώθηση και στις μετεκλογικές διεργασίες, μετά το κάλεσμα του Νταβούτογλου προς το σοσιαλδημοκρατικό CHΡ και το εθνικιστικό MHP, ώστε να «διαβουλευτούν» για τις εξελίξεις. Ο ηγέτης του CHP, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, συναντήθηκε με τον Νταβούτογλου, δηλώνοντας μετά ότι «όλα τα πολιτικά κόμματα πρέπει να έχουν λόγο όσον αφορά την τρομοκρατία» και προκαλώντας τα θετικά σχόλια του φιλοκυβερνητικού Τύπου. Το MHP απέκλεισε μια τέτοια συνάντηση, ενώ ο Νταβούτογλου δεν απευθύνθηκε στο HDP. Μεταξύ άλλων, ο Κιλιντσάρογλου ζήτησε παραίτηση των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, κάτι που χτες ορισμένα δημοσιεύματα άρχισαν να εμφανίζουν ως «πιθανό».
Η Μέρκελ στην Αγκυρα
Σε συλλυπητήριο μήνυμά του προς την Αγκυρα, ο Λευκός Οίκος
επισήμανε ότι η Ουάσιγκτον στέκεται αλληλέγγυα στην Τουρκία «στη μάχη
ενάντια στην τρομοκρατία και στις κοινές προκλήσεις σε θέματα ασφάλειας
στην περιοχή», ενώ και το μήνυμα του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ
Πούτιν, επιβεβαίωσε την προθυμία του «να συνεργαστεί στενά με τις
τουρκικές αρχές στον αγώνα κατά της τρομοκρατικής απειλής». Μηνύματα
έστειλαν μεταξύ άλλων Ισραήλ, Κύπρος κ.τ.λ., όπως ο Ελληνας Πρόεδρος της
Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος και ο Ελληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.Από τη μεριά του Βερολίνου, ανακοινώθηκε ότι η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ την Κυριακή θα επισκεφτεί την Αγκυρα, με την ατζέντα των επαφών της να περιλαμβάνει Συρία, «αγώνα κατά της τρομοκρατίας», Προσφυγικό και «διμερή θέματα». Η επίσκεψη δεν είχε ανακοινωθεί προηγουμένως και δεν είναι γνωστό αν ήταν ήδη προγραμματισμένη. Ωστόσο, πραγματοποιείται σίγουρα σε μια περίοδο που ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα «διασταυρώνουν τα ξίφη τους» στην περιοχή, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο.
Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι, δήλωσε από τις Βρυξέλλες ότι η χτεσινή συνάντηση των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ θα συζητούσε και για την Τουρκία, ενώ ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, έσπευσε να αναγνωρίσει το «δικαίωμα» της Τουρκίας «να αμυνθεί», ζητώντας ωστόσο «απάντηση αναλογική».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου