10 Νοε 2017

Οχι στο κουκούλωμα των τηλεφωνικών συνακροάσεων




Πριν ένα χρόνο περίπου (1 Δεκέμβρη 2016), το ΚΚΕ κατήγγειλε δημόσια επανειλημμένες οχλήσεις στο τηλεφωνικό κέντρο της έδρας της ΚΕ, που αφορούσαν συνακροάσεις με τρίτους, μεταξύ των οποίων και τα τηλεφωνικά κέντρα του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ και του Ποταμιού, που προκαλούνταν από άγνωστο, τρίτο «κέντρο».
Το ΚΚΕ, από την πρώτη στιγμή, απαίτησε από την κυβέρνηση και τις αρμόδιες αρχές να ερευνήσουν άμεσα και σε βάθος το ζήτημα, να αποκαλυφθούν οι υπαίτιοι και να εξασφαλιστούν - όπως οφείλει να κάνει κάθε κυβέρνηση με τις υπηρεσίες της - η προστασία του απορρήτου των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, γιατί είναι σοβαρό ζήτημα μεγάλης σημασίας και δικαιολογημένα ανησυχεί όλους τους εργαζόμενους.
Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου διέταξε κατεπείγουσα έρευνα και τη διενέργειά της ανέλαβε αρμόδιος εισαγγελέας. Το ΚΚΕ έκανε ό,τι ζητήθηκε, ώστε να προχωρήσει άμεσα η διαδικασία της έρευνας. Στις 9 Δεκέμβρη 2016, κατέθεσε στον αρμόδιο εισαγγελέα αίτημα για την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου στις εισερχόμενες κλήσεις που σχετίζονταν με τις καταγγελίες του και ακολούθησε σχετικό βούλευμα του εισαγγελέα.
Κι ενώ η έρευνα της υπόθεσης βραδυπορούσε αδικαιολόγητα με ευθύνη των συναρμόδιων αρχών, εμφανίζεται νέο κρούσμα συνακροάσεων στο τηλεφωνικό κέντρο της έδρας του Κόμματος, στις 5/4/2017, με νέες επανειλημμένες οχλήσεις, που αφορούσαν συνακροάσεις με τρίτους, μεταξύ των οποίων και τα τηλεφωνικά κέντρα της ΝΔ, της Ενωσης Κεντρώων, του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού.
***
Το Κόμμα, καταγγέλλοντας και το νέο αυτό περιστατικό, επισήμανε την απαράδεκτη και αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην έρευνα για την προηγούμενη υπόθεση και καλούσε την κυβέρνηση και τις αρμόδιες αρχές να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να ερευνήσουν σε βάθος και το νέο αυτό περιστατικό, ώστε να αποκαλυφθούν οι υπαίτιοι.
Η κυβέρνηση τότε, με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, αντί να απαντήσει στις συγκεκριμένες καταγγελίες και να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προώθηση της έρευνας που καθυστερούσε χαρακτηριστικά και αδικαιολόγητα επί μήνες, επιχείρησε να παρουσιαστεί ως Πόντιος Πιλάτος.
Ετσι, στην παραπάνω ανακοίνωση του υπουργείου, αφού πρώτα γίνονταν γενικόλογες αναφορές για το ζήτημα της ασφάλειας των τηλεπικοινωνιών, όσον αφορά τις καταγγελίες του ΚΚΕ περί επανειλημμένων συνακροάσεων, αναφερόταν ότι «τις λαμβάνει σοβαρά υπόψη και πώς, από την πρώτη φορά που διατυπώθηκαν, έχει απευθυνθεί στην Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), όσο και στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, ώστε να διασφαλιστεί ότι θα ληφθεί κάθε δυνατή μέριμνα προκειμένου να διερευνηθούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό». Ομως, όπως αποδείχθηκε στην πορεία, καμία πολιτική βούληση δεν υπήρξε για τη διαλεύκανση της σοβαρής αυτής υπόθεσης.
***
Πρέπει να τονιστεί ότι από την έρευνα που διενήργησε η ΑΔΑΕ με ελέγχους των παρόχων τηλεπικοινωνιών, ύστερα από την πρώτη καταγγελία του Κόμματος, προέκυψαν σοβαρά και σημαντικά στοιχεία, τα οποία περιγράφονται στη σχετική της έκθεση που παραδόθηκε στη Βουλή (Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας), όπου και αναφέρεται:
  • Πράγματι έγιναν (47) κλήσεις με απόκρυψη αριθμού και προς τα γραφεία του Κόμματος στον Περισσό, καθώς και προς τα γραφεία των Κομματικών Οργανώσεων της Αττικής, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης.
  • Οι κλήσεις αυτές φαίνεται να διενεργήθηκαν από 13 διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες με χρήση της τεχνικής της παραποίησης προέλευσης τηλεφωνημάτων, ώστε να μην είναι εύκολος ο εντοπισμός του καλούντος.
  • Επιπλέον, έχουν γίνει κλήσεις, όχι μέσω διαδικτύου, αλλά μέσω τηλεφωνικού δικτύου από το εξωτερικό.
Από τα παραπάνω στοιχεία προκύπτει ότι «αυτός» που πραγματοποιούσε τις κλήσεις είχε γνώση υψηλής τεχνολογίας. Δεν πρόκειται, δηλαδή, για ενέργεια ενός ερασιτεχνικού μηχανισμού, αλλά για παρέμβαση που απαιτεί εξειδικευμένη γνώση, τόσο σε θεωρητικό, όσο και σε τεχνολογικό επίπεδο.
Ακόμη, οι κλήσεις που έχουν γίνει μέσω του τηλεφωνικού δικτύου είναι δυνατό, κατόπιν σχετικής έρευνας, να διαπιστωθεί από πού προέρχονται ακριβώς και να ζητηθεί αποκάλυψη. Σε περίπτωση που από την έρευνα προκύψει ότι έχει γίνει παραποίηση των στοιχείων και αυτών των κλήσεων, τότε μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι αποκλείεται η εμπλοκή κάποιου απλού πολίτη, γιατί τέτοια διαδικασία, τέτοιου επιπέδου, δεν γίνεται με τον οποιονδήποτε τεχνικό τρόπο, δηλαδή από μη εγκεκριμένο προσωπικό, αλλά χρειάζεται παρέμβαση υπηρεσίας.
***
Συμπερασματικά, από τα παραπάνω στοιχεία προκύπτει ότι «ο τρίτος» που καλεί είχε τη δυνατότητα να συνδέει και να ακούει τις συνομιλίες, ακόμα και να παρεμβαίνει και να συνομιλεί. Οταν κάποιος έχει αυτήν τη δυνατότητα, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι όχι απλώς προσβάλλεται το απόρρητο, ότι έχουμε διακινδύνευση του απορρήτου της επικοινωνίας, αλλά εδώ «ο τρίτος» παρακολουθεί και ελέγχει την κατάσταση.
Πέρασε ένας χρόνος και οδηγούν την υπόθεση σε κουκούλωμα. Δηλαδή η αρμόδια εισαγγελέας προτείνει να τεθεί η δικογραφία της υπόθεσης στο αρχείο.
  • Καταγγέλλουμε αυτήν την τακτική.
  • Να μην τεθεί η υπόθεση στο αρχείο.
  • Να παρέμβει ο λαός και να καταδικάσει αυτά τα καμώματα της κυβέρνησης και των άλλων που βάζουν πλάτη να μην αποκαλυφθούν.

Βασίλης ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ