17 Νοε 2017

Πλησιάζουν το ένα εκατομμύριο οι άνθρωποι χωρίς εξασφαλισμένη στέγη στη Γερμανία

       

Εντυπωσιακή αύξηση παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των ανθρώπων στη Γερμανία – την «ατμομηχανή» της ΕΕ – που δεν έχουν «σταθερή στέγη» ή που μένουν στους δρόμους. Το 2016 οι άστεγοι ανήλθαν στις 860.000,από 335.000 το 2014 (αύξηση κατά 150%), σύμφωνα με τα ετήσια στατιστικά στοιχεία της Ομοσπονδιακής Κοινότητας «Βοήθεια για τους Άστεγους» (BAG Wohnungslosenhilfe), που συνενώνει τις υπηρεσίες και τις δομές για ανθρώπους με «κοινωνικά προβλήματα» όλης της χώρας. Οι προβλέψεις λένε πως οι άστεγοι θα φτάσουν το 2018 στα 1,2 εκατ. αν δεν παρθούν «δραστικά μέτρα».
Όπως σημειώνεται στην έκθεση, σχεδόν οι μισοί από τους άστεγους της χώρας είναι πρόσφυγες και μετανάστες (440.000), ωστόσο και χωρίς να συμπεριληφθούν αυτοί, η αύξηση σε σχέση με το 2014 είναι μεγάλη (25%). «Η μετανάστευση επιδείνωσε εντυπωσιακά τη συνολική κατάσταση, αλλά δεν είναι η μόνη αιτία της αύξησης των αστέγων», εξηγεί ο διευθύνων σύμβουλος της BAG W, Τόμας Σπεχτ.
Για τους 420.000 άστεγους που δεν είναι πρόσφυγες – μετανάστες, τα κοινωνικά – δημογραφικά δεδομένα δείχνουν: Το 70% είναι άγαμοι, το 30% ζουν με τα παιδιά τους ή με τον/την σύντροφό τους σε προσωρινές στεγαστικές λύσεις, ενώ πάνω από 30.000 ανήλικοι δεν έχουν σταθερή στέγη.
Αλλά και ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν στους δρόμους αυξήθηκε κατά 1/3 από το 2014, σε περίπου 52.000. Μεταξύ αυτών είναι πολλοί οι αλλοδαποί από άλλες χώρες της ΕΕ: Ειδικά στις πόλεις, αποτελούν περίπου το 50% των αστέγων. Χαρακτηριστική είναι η εικόνα στον Ζωολογικό Κήπο του Βερολίνου, που κατακλύζεται από άστεγους – οι περισσότεροι μετανάστες από την Ανατολική Ευρώπη. Αυτοί δεν μπορούν να εκδιωχθούν, αλλά δεν δικαιούνται άμεσα παροχές ή διαμονή.
Πάντως οι «βασικές αιτίες για την αύξηση των αστέγων βρίσκονται στην εδώ και δεκαετίες στεγαστική πολιτική στη Γερμανία, σε συνδυασμό με την ανεπαρκή καταπολέμηση της φτώχειας»,σημειώνει ο Τ. Σπεχτ, δηλαδή στην «ανεπαρκή προσφορά οικονομικά προσιτών σπιτιών και κοινωνικών κατοικιών». «Επιπλέον, οι δήμοι, τα ομοσπονδιακά κρατίδια και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχουν πουλήσει τα δικά τους αποθέματα προσιτών οικονομικά κατοικιών σε ιδιώτες επενδυτές», προσθέτει.

Στο μεταξύ, απόφαση του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου θα επιδεινώσει την υπάρχουσα κατάσταση: Στο εξής οι δικαιούχοι επιδομάτων Πρόνοιας και Ανεργίας (Hartz IV) «δεν θα έχουν καμία αξίωση για απεριόριστη καταβολή του κόστους διαμονής και θέρμανσης» και τα κέντρα απασχόλησης θα καταβάλλουν μόνο ποσά που αντιστοιχούν στο χαμηλότερο επίπεδο ενοικίων. Ταυτόχρονα όμως τα χαμηλά ενοίκια είναι όλο και πιο δυσεύρετα στη Γερμανία, επομένως οι άποροι θα αναγκαστούν να ξεσπιτωθούν. Η απόφαση πάρθηκε μετά από προσφυγή μιας δικαιούχου του επιδόματος Hartz IV, η οποία έπρεπε συνολικά να πληρώνει για ενοίκιο και θέρμανση 642 ευρώ το μήνα και λάμβανε μόλις 439 ευρώ από το κέντρο απασχόλησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ