22 Φεβ 2018

O Jo Di, ο Σουλτάνος Ερντογάν και η “δημοκρατία” του Facebook

Οι διαχειριστές του Facebook κατέβασαν χτες, με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς “περιττές” εξηγήσεις (πέραν μιας γενικής αναφοράς σε “παραβίαση των όρων χρήσης”) τη σελίδα του Έλληνα γραφίστα Jo Di στο συγκεκριμένο μέσο. Όμορφος κόσμος, δυτικός, δημοκρατικά πλασμένος…
Μπορεί οι υπεύθυνοι του Facebook να μην ανέλυσαν -ως όφειλαν- το σκεπτικό της απόφασής τους, αλλά δεν είναι δύσκολο να υποψιαστεί κανείς τα πολιτικά κίνητρα, πίσω από τη συγκεκριμένη ενέργεια.
Ο Jo-Di είχε βρεθεί πρόσφατα  στο στόχαστρο της τουρκικής δικαιοσύνης, εξαιτίας ενός γραφήματός του με το σύνθημα “σταματήστε το δολοφόνο Ερντογάν”, όπου ο Τούρκος πρωθυπουργός απεικονιζόταν με κηλίδες αίματος (από τα εγκλήματα που διαπράττει) στο πρόσωπό του.
Το νομικό τμήμα του Twitter (άλλο δημοφιλές Μέσο Κοινωνικής Δικτύωσης) αξιοποίησε μια δικαστική απόφαση στην Τουρκία, που στοχοποιούσε μια σειρά διαδικτυακές αναρτήσεις (κυρίως σκίτσα και εικόνες) με αιχμές εναντίον της πολιτικής του Ερντογάν -κι ανάμεσά τους το παραπάνω γράφημα του Jo Di- για να επικοινωνήσει με διάφορους χρήστες και να τους προτρέψει να κατεβάσουν μόνοι τους τις επίμαχες αναρτήσεις. Διαφορετικά ίσως χρειαζόταν να αναλάβει δράση το ίδιο και να τις διαγράψει από μόνο του…
Το σύγχρονο διαδικτυακό Index…
Επειδή είναι πολύ βολικό όλα αυτά να χρεωθούν αποκλειστικά στο Σουλτάνο Ερντογάν και το συντηρητικό καθεστώς της Τουρκίας, σημειώνουμε και τονίζουμε πως τα περιστατικά αυτά αφορούν το δυτικό κόσμο (εφόσον “ανήκομεν εις τη Δύση”) και την περιβόητη αμεσοδημοκρατία του διαδικτύου, που δείχνει τα όρια και την ανοχή της στις απόψεις που κρίνει ως επικίνδυνες.
Την επόμενη φορά που θα ακούσετε σχόλια για τη δικτατορία του Ερντογάν -σε αντίθεση με τη δημοκρατία που απολαμβάνουμε στην Ελλάδα και το δυτικό κόσμο- σκεφτείτε τα παραπάνω και προσπαθήστε να μη χαμογελάσετε ειρωνικά, ίσως σύντομα να μην επιτρέπεται ούτε καν αυτό…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ